Ana SayfaDünyaCinsiyet eşitliğini için: Norveç’te sokak ve meydanlara erkeklerin ismi verilmeyecek

Cinsiyet eşitliğini için: Norveç’te sokak ve meydanlara erkeklerin ismi verilmeyecek

HABER MERKEZİ – Norveç’in Bergen kentinde, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar cadde, meydan ve belediye tesislerine erkeklerin isimlerinin verilmemesi kararlaştırıldı.

Norveç’in Bergen şehrindeki Kent Konseyi, “Kadın İsimleri Projesi” adıyla hazırladığı plan kapsamında, kentteki her yere yalnızca kadın isimlerinin verilmesine karar verdi.

Bu doğrultuda sokakların yanı sıra yeni açılan tesislere, bakımevlerine, okullara ve parklara sadece kadınların ismini vererek bu alanda cinsiyet eşitliğini sağlamak hedefleniyor.

Kent Konseyi Kültür, Çeşitlilik ve Cinsiyet Eşitliği Sorumlusu Katrine Nødtvedt, kentteki cadde isimlerinin yüzde 90’ının erkeklerin ismini taşıdığını, sadece yüzde 10’una kadın ismi verilmiş olduğunu belirterek bu sorunu çözmek istediklerini söyledi.

Bergens Tidende gazetesine konuşan Nødtvedt, “Kız ve erkek çocuklarının aynı hayalleri kurabilmesi ve aynı şeyi başarabileceklerini hissetmesi açısından bu önemli. Temsiliyetin bir anlamı var. Çocuklarımız Bergen sokaklarında dolaşırken sadece erkek bakanların, konsolosların ve profesörlerin isimleriyle karşılaşmayacak. Kadınlar da tarihte önemli roller üstlendi ancak onların başarıları daha az öne çıkarılıyor” dedi.

Bu karar, bazı muhafazakar siyasetçilerin ise tepkisine sebep oldu.


Karınca, Independent Türkçe



Önceki Haber
Yalova'da iş cinayeti
Sonraki Haber
Thodex: Kripto parada vurgun iddiasıyla ilgili neler biliniyor?