Ana SayfaToplumsal CinsiyetŞirin Tekeli Araştırma Ödülleri’nin kazananları belli oldu

Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri’nin kazananları belli oldu

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki feminist hareketin öncülerinden Şirin Tekeli adına verilen Araştırma Ödülü 2017’nin sonuçları açıklandı.

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi (SU Gender) tarafından 2017 yılında hayatını kaybeden Türkiye’deki feminist hareketin öncülerinden yazar, çevirmen, akademisyen ve aktivist Şirin Tekeli anısına düzenlenen ödüllerin sonuçları açıklandı.

Türkiye’de toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek amacıyla düzenlenen Şirin Tekeli Araştırma ve Araştırma Teşvik Ödülü, 3 “araştırma” ve 7 “araştırma teşvik ödülü” olmak üzere on isme verildi.

Ödüllere karar veren 2017 Seçici Kurul’da Yeşim Arat, Fatmagül Berktay, Sibel Irzık, Deniz Kandiyoti ve Ayşe Öncü gibi isimler yer aldı.

Ödüle layık görülen araştırma sunumlarının yer alacağı çalıştay ise Aralık 2018’de düzenlenecek.

Şirin Tekeli Araştırma Ödülleri’nin dağılımı şöyle:

  • Demet Bolat, “Türkiye’de Ailecilik ve Eşik Mekanlarda Kadın Deneyimleri”
  • Ezgi Burgan, “Çürüğün Üretimi: Yayla Coğrafyasında Türler Arası Karşılaşmalar ve Cinsiyet”
  • Aylin Demir, “AKP’nin Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri: Mahalle Örgütlenmelerinin Kadın Yüzü”

Araştırma teşvik ödülü

  • Fatih Altuğ, “Osmanlı Kadın Yazarlık Alanı (1895-1908)”
  • Coşku Çelik, Ecehan Balta, “Maden İşçisiyle “Ev”li: Ev Kadınlığı Deneyimlerinin Farklılaşması”
  • Sezen Çilengir, Arzu İnan, Rüya Telli, “Bir Bellek Mekanı Olarak Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nda Çalışan Kadınların Gündelik Hayatı”
  • Özgür Sevgi Göral, “Hayatta kalmak, ayakta kalmak, adaleti aramak: Ağır ceza mahkemelerinde kadınlar”
  • İclal Ayşe Küçükkırca, “İttifak, Dayanışma ve Çelişki Kavramları Işığında Türkiye Kadın/Feminist Hareketleri”
  • Yıldız İpek Mehmetoğlu, “Bir Buluşma Yeri Olarak Ev: Aliye Berger’in Narmanlı Han’daki Atölye-Apartmanı Üzerinden 1950’ler Türkiye’sinde ‘İdeal Ev’e Bakış”
  • Yonca Güneş Yücel, Gözde Orhan, “Türkiye Yayıncılık Hayatının Yeni Aktörleri Olarak Kadın Çevirmenler: Dilin, Kuramın ve Mesleğin Dönüşümü (1980-2002)

Şirin Tekeli kimdir?

Ankara’da 1944 yılında doğan Şirin Tekeli, 1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Tekeli, doçentlik tezi olarak hazırladığı kadınların siyasete katılımı üzerine karşılaştırmalı araştırma 1982’de Birikim Yayınları tarafından “Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat” adıyla yayımlandı.

12 Eylül darbesinin ardından 1981’de YÖK döneminin başlaması üzerine istifa ettiği üniversiteye bir daha dönmeyen Tekeli, Türkiye’de feminist hareketin önde gelen isimlerinden oldu.

Tekeli, “Medeni Kanun değişikliği için Dilekçe kampanyası-1984”, “Dayağa karşı protesto yürüyüşü-1987” ve “Kariye Şenliği”nin de aralarında bulunduğu çok sayıda etkinlikte rol aldı.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlatan Şirin Tekeli, 1996 yılına kadar kütüphanede gönüllü olarak çalıştı.

Tekeli, 1988’de “Kadınlar İçin” adlı makaleler derlemesini (Alan, İstanbul), 1990’da Meryem Koray ile birlikte yazdığı “Kadınlarla İlgili Eşitlik Politikaları” kitabını (TÜSES, İstanbul) yayımladı. Aynı yıl, “Kadın Bakış Açısından Türkiye’de Kadınlar” (İletişim, İstanbul) kitabını derledi. Bu kitap, 1995 ve 2010 yıllarında yeniden basıldı, Almanca (1991) ve İngilizce (1995) baskıları da yapıldı.

1997 yılında KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace -Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi’nin oluşumunda kurucu olarak yer aldı.

“Üniversiteden ayrıldıktan sonra hayatımı kazanmak için sürekli çeviri yaptım” diyen Şirin Tekeli, 2011 yılına kadar, Fransızca ve İngilizce’den çoğu kadınlar ve demokrasi ile ilgili 25 kitap çevirdi. Bu kitaplar arasında Andrée Michel, Feminizm, Kadın Çevresi, 1984; Elisabeth Badinter, Biri Ötekidir, Afa, 1992; Halide Messaudi, Cezayir’de Kadın Olmak, Metis, 1996; Diane Scully (L. Aytek ile birlikte), Tecavüz, Metis, 1994; Germaine Tillion (N. Sirman ile birlikte), Harem ve Kuzenler, Metis 2006; Semih Vaner (der.), Yirmibirinci Yüzyıl Başında Türkiye, Kitapyayınevi 2009; Dejanirah Couto (der.), Harp ve Sulh Avrupa ve Osmanlılar, Kitapyayınevi, 2010 bu çalışmaları arasında yer alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2,5 milyar dolar değerindeki S-400 anlaşmasında imzalar atıldı
Sonraki Haber
Erdoğan ve AKP'den tepki alan Abdullah Gül'den açıklama