Ana SayfaGüncelAYM takipsizliği bozdu: Polis öldürmüş olabilir

AYM takipsizliği bozdu: Polis öldürmüş olabilir

HABER MERKEZİ – Tarsus’ta 2014’te polis müdahalesi sırasında düştüğü ırmakta yaşamını yitiren Rıza Bayram’ın ölümüne dair savcılığın verdiği takipsizlik kararı Anayasa Mahkemesi’nden döndü. AYM, Bayram’ın su dışında ölmüş olma ihtimalinin soruşturulması gerektiğine karar verirken, savcılık henüz bir adım atmadı.

Mersin’in Tarsus ilçesi bağlı Fahrettinpaşa Mahallesi’nde 9 Haziran 2014 tarihinde düzenlenen Lice Katliamı protestosunda polis kovalamacası sırasında Bedran Irmağı’na düşüp, beş gün sonra cenazesine ulaşılan Rıza Bayram’ın ölümüne ilişkin savcılık tarafından yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Aralık 2015 tarihli kararında, “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla yürütülen soruşturmada, “…herhangi bir kimseye atfedilebilecek ihmal veya kusurlu bir eylem ve suçun işlendiğine ilişkin yeterli şüphe oluşturacak delil bulunamadığı…” demişti.

Savcılığın takipsizlik kararına karşı Bayram ailesi, Tarsus Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu ancak bu başvuru da 18 Ocak 2016 tarihinde reddedildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Bayram ailesi bunun üzerine dosyayı 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

‘Ölüm su dışında gerçekleşmiş olabilir’

Dosyayı inceleyen AYM, 13 Kasım 2020’de oy birliğiyle “yaşam hakkı ihlal edilmiştir” kararı verdi.

AYM’nin kararında şu ifadeler yer aldı:

… Başvurucunun iddiaları ile kamu görevlilerinin karıştığı iddia edilen şüpheli ölüm olaylarında kuşkusuz ölüm nedeninin tespiti ve olayın aydınlatılabilmesi için devletin etkili soruşturma yükümlülüğü daha da önem kazanmaktadır. Bu nitelikteki olaylarda yetkili mercilerin başvurucunun iddialarını, tanık ifadelerini dikkatlice değerlendirerek şüpheli ölüm olayında şüpheye yer vermeyecek ölçüde bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak bir soruşturma yapması gerekmektedir. İncelemeye konu olan Başsavcılık dosyasında başvurucunun iddiaları ile başvurucu tarafından dinlenilmesi talep edilen tanıklar, beyanlarında Rıza Bayram ile güvenlik güçleri arasında bir arbede yaşandığının iddia edilmesi ve görüntü kayıtlarının incelemesi sonucunda düzenlenen uzman bilirkişi raporunda Rıza Bayram’ın arkasından önce silahlı bir güvenlik görevlisinin, ardından iki kişinin gitmesi, silahla üç el ateş edildiğine dair bulguların varlığı, ölümün su dışında gerçekleşmiş olma ihtimali, dolayısıyla kamu görevlileri aleyhine oluşan yoğun şüphenin ortadan kaldırılmamış olması karşısında ölümün gerçekleşme koşullarının tespiti için en üst düzeyde bir inceleme yapılması muhakkaktır…

AYM, Anayasa’nın 17’nci maddesindeki yaşam hakkının usul boyutunca ihlal edildiğini vurgulayarak, dosyayı tekrardan incelenmesi için Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Aile avukatı, AYM’nin kararına rağmen savcılığın halen dosyaya ilişkin işlem yapmadığı bilgisi verdi.

Cenazede darp izleri vardı

Rıza Bayram’ın ölümünün ardından hazırlanan bilirkişi raporunda birçok şüpheye yer verilmişti.

Rapora göre, “Rıza Bayram TOMA’dan kaçtı. Duvarın üzerinden atladı, arkasından polis atladı ve hemen akabinde üç el silah sesi duyuldu. Sonra nehrin kenarına bir nesne atıldı. Polis, ırmağa birinin düştüğünü anons etti ama müdahale etmedi.”

Öte yandan Bayram’ın cansız bedeninde de darp izleri olduğu görülmüştü.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İkinci cemre de düştü
Sonraki Haber
ABD Biden’ın emriyle İran milislerini bombaladı