Ana SayfaDünyaMacron’dan Kürtlere “aktif destek” güvencesi, Ankara’dan tepki

Macron’dan Kürtlere “aktif destek” güvencesi, Ankara’dan tepki

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Paris’te Elysée Sarayı’nda Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu heyeti ile yaptığı görüşmede “aktif destek” güvencesi verdi. Fransa’nın finansal destek sağlayacağı da bildirilirken, Ankara’dan görüşmeye tepki geldi.

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’ndan bir heyet, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Elysée Sarayı’nda dün gerçekleşen görüşmeye, Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu Eş Başkanı Ebid Hemid Mehbaş, YPJ komutanlarından Nesrin Abdullah ve PYD Fransa Temsilcisi Halid İsa katıldı.

Görüşme sonrası Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Macron’un “aktif desteğin sürdürüleceğine” dair güvence verdiği bildirildi.

Macron’un, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) IŞİD’le mücadeledeki “belirleyici rolünü” övdüğünün belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Cumhurbaşkanı, başta ele geçirilen teröristler ve ailelerinin yönetimi olmak üzere, kolektif güvenlik açısından tehdit tehdit oluşturmaya devam eden IŞİD’le mücadelede Fransa’nın aktif desteğinin devam edeceği konusunda kendilerine güvence vermiştir.”

Finansal destek

Macron görüşmede, Suriye’nin kuzey ve doğusunun istikrarının önemine de değindi.

Suriye’de sivillerin sosyo-ekonomik istikrarı ve insani ihtiyaçları için Fransa’nın finansal destek sağlayacağı bildirildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada başta El Hol kampı olmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamplar için 1 milyon Euro yardımda bulunacaklarını bildirmişti.

Macron’un “aktif destek” vaadi, görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Kuzey ve Doğu Suriye Ferderasyonu heyeti tarafından da doğrulandı.

Heyette yer alan Ebid Hemid Mehbaş, “Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın özerk yönetime desteğine ek olarak ekonomik ve yeniden inşa desteğini de yineledi” dedi.

Mehbaş, “Cumhurbaşkanı ayrıca barış ve istikrarın Türkiye ile olan sınırda da hakim gerektiğini vurguladı” ifadelerini kullandı, “Biz başta Türkiye olmak üzere iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız” diye de ekledi.

Ankara’dan görüşmeye kınama

Fransa’nın başkentinde gerçekleşen görüşmeye Ankara’dan ise tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Macron’un Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu heyetini kabul etmesini kınadı.

Aksoy açıklamasında, “müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmayan son derece yanlış bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Sözcü Aksoy ayrıca, şunları kaydetti:

“Suriye’nin siyasi birliğini ve toprak bütünlüğünü hedef alan gündemlerin ilerletilmesine müsaade edilmemesinin önemini ve Türkiye’nin milli güvenliğini temin etmek için gerekli gördüğü önlemleri almaktan çekinmeyeceğini tekrar hatırlatıyoruz.”


DW Türkçe, ANF, NTV

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sınırda çatışma: Dört asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Açlık grevleri: Leyla Güven 164, cezaevleri 126 gündür eylemde