Ana SayfaDünyaBM: Suriye’de zorla kaybedilen on binlerce sivilin akıbeti halen belirsiz

BM: Suriye’de zorla kaybedilen on binlerce sivilin akıbeti halen belirsiz

HABER MERKEZİ – BM Suriye Araştırma Komisyonu, iç savaşın sürdüğü ülkede rejimin “gözaltı bağlamında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğine” dair bir rapor yayımladı. Zorla kaybedilen on binlerce sivilin akıbetinin halen belirsiz olduğuna dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki iç savaş esnasında rejim tarafından tutuklanan on binlerce insanın akıbetinin halen bilinmediğini bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, bu ülkede işlendiğini belirttiği savaş suçlarına da dikkat çekti.

Rapora göre, “Suriye hükümet güçleri tarafından zorla kaybedilen on binlerce sivilin akıbeti halen belirsiz. Birçoğunun öldüğü ya da infaz edildiği varsayılıyor.”

DW Türkçe’de yer alan habere göre BM Suriye Araştırma Komisyonu, binlerce insanı keyfi olarak gözaltına alan ya da tutuklayan Suriye rejiminin “gözaltı bağlamında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğini” belirtti.

Raporda, Suriye’de insanları özgürlüklerinden keyfi ve kanun dışı şekilde mahrum bırakan diğer tarafların da ciddi suçlar işlediğine yer verildi.

Komisyonun 30 sayfayı aşan raporu, son 10 yılda görgü tanıklarıyla yapılan görüşmelere dayanıyor. Rapor ayrıca çeşitli kaynaklardan elde edilen fotoğraf, video, uydu görüntüsü, resmi belge ve raporlar incelenerek hazırlandı.

Rapor hazırlanırken 100’den fazla gözaltı merkezi, tarihi belgeler ve süregelen gözaltı bağlantılı ihlaller üzerinde yapılan incelemelerden de faydalanıldığı açıklandı.

Komisyon Suriye’deki iç savaşın başından beri bu ülkedeki insan hakları ihlalleri konusunda düzenli olarak raporlar yayımlıyor.

10 yıldır süren iç savaşta şu ana kadar 500 bin civarında insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Ülkenin savaş öncesi nüfusunun yarısının evini terk etmek zorunda kaldığı da belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şiddet faili erkek ayrıldığı kadını ölümle tehdit ediyor
Sonraki Haber
Bahçeli'den erken seçim açıklaması