Ana SayfaGüncelDiyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı, 31 Mart’ta yapılan seçimlerden yaklaşık 5 ay sonra Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum atadı. Dün sabaha karşı yaşanan bu gelişmenin ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi, birçok kentte protestolar düzenlendi. Kayyum atanmasının yankıları bugün de sürerken, özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, haber takibindeki gazeteciler ise gözaltına alındı. Günün öne çıkan gelişmelerini ve kimi açıklamaları canlı sayfamızda bulabilirsiniz.

 


21:05 | Kadıköy’deki eyleme polis müdahalesi: Bir eylemci bıçaklandı

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması İstanbul Kadıköy’de de protesto edildi.

Süreyya Operası önünde bir araya gelen grubun açıklama yapması polis tarafından biber gazı ve plastik mermi sıkılarak engellendi. Polis, müdahale sırasında çok sayıda kişiyi de gözaltına alındı.

HDP’liler, polisin müdahalesi sonucu ara sokaklara dağılarak yaşananları protesto etmeye devam etti.

ETHA’nın aktardığına göre bu sırada Bahariye’de bir kişi kimliği henüz bilinmeyen bir şahıs tarafından bıçaklanırken, polis yaralı eylemcinin arkadaşlarını da gözaltına aldı.

Yaralı kişi olay yerine 20 dakika sonra gelen ambulansla hastaneye kaldırıldı.

 


16:00 | İmamoğlu’ndan bir kez daha kayyum tepkisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına ilişkin bir kez daha açıklama yaptı.

Sarıyer’de çökme tehlikesi olan bir binanın olduğu bölgede yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu, bir muhabirin “Bazı illerde belediye başkanları ‘terör örgütüyle ilişikleri olduğu’ gerekçesiyle görevden alındılar. Gözler diğer büyükşehirlere çevrildi diye bir söylenti var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kimin gözü çevrilmiş buraya? Böyle bir mantıkta demokrasinin teslim ettiği görevleri insanlardan hukuk dışı almak öyle göz çevirmeyle olmaz. Kimsenin sınırsız yetkisi yoktur. Var gibi davrananlar olur ama ülkeye çok şey kaybettirirler ama kendileri zaten kaybetmiş olur, zaten kaybediyorlar.
“Milletin iradesi çok önemlidir. Milletin iradesini yok saymak çok büyük bir hatadır. Dün de bununla ilgili açıklamamı yaptım.
 “Ortada milletin iradesi vardır. Diyarbakır’da da, Van’da da, Mardin’de de öyle ‘terör örgütü, üyelik’ vesaire gibi kuru laflarla bu hamleler yapılmaz. Varsa alırsınız, tespit edersiniz, işleme koyarsınız. Kayyum atayarak bunu böyle ucu bucağı belli olmayan bir sürece bağlamazsınız, böyle olmaz bu iş.
“Bu defa insanlar milli iradeye dönük güveni kaybederler ve o zaman başka bir ortam yaratırsınız. Çok üzücüdür. Şiddetle kınıyorum, karşısındayım. İnsanların eğer bir suçu varsa yargılarsınız ama öyle hurafeyle, lafla bu işler olmaz. Olmayacaktır da.
 “Umarım bu yanlıştan dönerler. Umarım tekrar seçilen belediye başkanları görevlerine dönerler. Öyle İstanbul’a göz dönmüş filan… Herkes haddini bilecek. Biz işimizin başındayız, tam olduğumuz yerdeyiz.”

İmamoğlu, dün de Twitter üzerinden kayyum atamalarına tepki göstermiş, “31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez” demişti.


15:35 | Kayyum protestoları: HDP’li sekiz vekil yaralandı, altı gazeteci gözaltında

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına karşı yapılan protestolarda HDP’li sekiz vekil yaralandı.

Mardin’de aralarında HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu kitle, kayyumları protesto etmek için belediye binasına yürümek istedi.

Yürüyüşü engellemek isteyen polisin müdahalesi sonucu HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Tülay Hatimoğulları ve Pero Dündar yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Ayrıca burada polis şiddeti nedeniyle bir yurttaşın da ayağı kırıldı.

Van’da da HDP’lilerin eylemini engelleyen polis, kitleye tazyikli su sıktı ve copla müdahale etti. Polis müdahalesi sonucu HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ve bir yurttaş yaralandı.

Diyarbakır’da ise polisin HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ve HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca’yı yaraladığı bildirildi. Her iki HDP’li vekil de hastaneye kaldırıldı.

BBC Türkçe’ye konuşan Uca, Acar Başaran’ın başına aldığı cop darbesi nedeniyle bayıldığını ve tedavi altına alındığını söyledi.

Diyarbakır’da belediyelere kayyum atamasına karşı düzenlenen protestolar devam ederken, HDP il binası önünde oturma eylemi yapmak isteyen milletvekilleri polislerce darp edildi.

Darp edilen HDP’li vekillerden Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Semra Güzel, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Üç kentteki eylemlerde çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınanlar arasında Mardin ve Diyarbakır’da eylemleri takip eden altı gazeteci de var.

Mardin’deki kayyum protestosuna müdahale eden polisler, haber takibinde olan Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, JinNews muhabiri Rojda Aydın ile gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak’ı gözaltına aldı. Gazeteci Yelda Özbek ise Diyarbakır’da gözaltına alındı.


14:40 | Alevi örgütlerinden HDP ile dayanışma çağrısı

Fotoğraf: Sertaç Kayar / Diyarbakır

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSKAD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıflar Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Kızılırmak Köy Dernekler Federasyonu, Ankara Divriği Kültür Derneği ve Vartolular Derneği ortak basın toplantısı düzenleyerek Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

AKP iktidarının 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde ağır bir yenilgi yaşadığını ve bu yenilginin acısını da muhalif kesimlerden çıkarmaya çalıştığı savunulan açıklamada, “Belediye Başkanlarını görevden alıp yerlerine kayyum atayarak tekrar halk iradesini gasp etme yolunu seçmiştir” denilerek tüm kesimlere çağrıda bulunuldu:

“Tüm halkımıza ve başta CHP olmak üzere bütün muhalif partilere, sendikalara, demokratik kitle örgütlerine de HDP ile dayanışma çağrısı yapıyoruz. Eğer bugün bölgede yaşananlara gerekli tepki verilmezse yarın aynı şeylerin ülkenin diğer bölgelerinde de yaşanılması kaçınılmazdır. Bu yüzden dayanışma içinde olma ve hep birlikte mücadeleyi büyüterek bu zorbalığa karşı durmak zorundayız.”

14:35 | Çağlayan’da avukat ve milletvekilleri darp edildi

Hukukçular, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde bir araya gelerek Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasını protesto etti.

HDP İstanbul milletvekilleri Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Filiz Kerestecioğlu, Ahmet Şık ve Züleyha Gülüm’ün de destek verdiği avukatlar, polis tarafından kalkanlarla iteklenerek adliye önünden uzaklaştırıldı ve darp edildi.

Basın açıklamasının engellenmesinin ardından konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, şunları söyledi:

“Vekillerimizden Ahmet Şık’ın durumunu çekmenizi isteriz. Özellikle hedef aldıklarını ve yaraladıklarını bizzat gördüm ve yaşadım. Kısaca şunu söylüyoruz, biz Anayasa’ya aykırı talimatı kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz.”

Yeşil, sözlerini “Bu karanlık dağılacak. Halkların iradesi belediyeleri de faşizmin elinden alacaktır. Yaşasın faşizme karşı direnişimiz” sonlandırdı.


14:00 | Buldan’dan Kılıçdaroğlu’na çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kayyum atamalarına ilişkin partisinin İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır, Van ve Mardin halkından özür dileyerek konuşmasına başlayan Buldan, “Halkımızdan özür diliyorum, çünkü onların yanında olamadım” dedi ve bu durumdan üzüntü duyduğunu söyledi.

Buldan, “Büyük bir sağlık problemiyle karşı karşıya olduğum için bugün halkımızla bir araya gelemedim. Yarın hastaneye yatacağım” diye de ekledi.

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, konuşmasında “Halkın yüzde 60’ına yakınının oy verdiği kentlerde bir kez daha halkımızın iradesi teslim alınmış oldu ve halkımızın iradesi gasp edilmiş oldu. Bu düpedüz bir hırsızlıktır” ifadesini kullandı.

Türkiye demokrasisi ve geleceği için özellikle İstanbul’da güzel bir birliktelik sergilediklerini dile getiren Buldan, “Biz 23 Haziran’da eğer İstanbul’u almayı başardıysak; Diyarbakır’ı, Van’ı ve Mardin’i kayyımlardan almayı da başarabiliriz. Ancak bunun için birlikte omuz omuza yürümeye ihtiyaç var” diye konuştu.

Türkiye’nin demokrasi sınavından geçtiğini vurgulayan Buldan, başta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere tüm siyasilere çağrıda bulundu:

“Bugün çağrım özellikle Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP başta olmak üzere TBMM’de grubu olan partiler, Meclis dışında olan siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, demokrasi savunucularına.
“Bu sınavı birlikte geçmek zorundayız. Bugün bize yapılan yarın elbette size yapılır. Bugün bu gidişatı durduramazsak yarın bu çemberin içine herkes girer.
“CHP ve Kılıçdaroğlu başta olmak üzere herkese çağrı yapıyoruz: Sessizliğinizi bozun. Söyleyecek sözünüz mutlaka vardır. Bu sözünüzle Türkiye’nin geleceğini yarınlarını çocuklarımızın, evlatlarımızın geleceğini güzel günlere dönüştürebiliriz.”

13:05 | CHP’li Tanrıkulu kayyumları Meclis’e taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin Meclis araştırması istedi.

Tanrıkulu önergesinde, görevden alınan belediye başkanlarının görevden alındıklarındaki belediye bilançosu ile yerlerine atanan kayyumların görevlerinin sonunda bıraktıkları bilançoların incelenerek kayyum atandıktan sonra belediye hizmetlerinden memnuniyet, halk desteği ve belediye mal varlıklarındaki değişimin araştırılmasını istedi.

Önergede kayyum atamalarının hukuka aykırı olduğunu belirtilerek, “AKP’nin siyasi tasarrufu olarak kayyum atanması halk iradesinin gaspıdır. Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasının kabulü mümkün değildir. AKP daha önceki seçimlerde kendi meşruluğunun dayanağı olarak gösterdiği seçimi ve millet iradesini ortadan kaldırmıştır” ifadelerine yer verildi.


13:00 | Mardin’de HDP’lilerden yol kapatma eylemi

Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne yürümek isteyen ve aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu kitleye polisler tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Polislerin müdahalesine karşı HDP’liler, Mardin-Kızıltepe karayolunu trafiğe kapattı.

Yolun tek taraflı trafiğe kapatıldığı ve bir kişinin yaralandığı polis müdahalesine rağmen HDP’lilerin bölgede bekleyişi sürüyor.


12:45 | Avrupa Konseyi: Derin endişe duyuyoruz

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Knape açıklamasında, belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasından derin endişe duyduklarını belirtti.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği Sözcüsü Maja Kocijancic tarafından yapılan yazılı açıklamada da “Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün görevlerinden alınmasının, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygıyı tartışmaya açması nedeniyle ciddi bir endişe kaynağı olduğu” vurgulanmıştı.


12:05 | Temelli Diyarbakır’dan seslendi: Hayatı durdurun

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapılması engellenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, herkese “Her yerde ses çıkartın, durdurun hayatı” çağrısı yaptı.

Temelli, “Bizimkisi bir hukuk ve adalet mücadelesidir. İradenize geleceğinize sahip çıkın. Dün olduğu gibi bugün de meydanlardayız. Faşizmi yıkacağız, bu ülkeyi mutlaka özgürleştireceğiz, mutlaka kazanacağız” diye de ekledi.


12:00 | HRW: Yerel seçimler Kürt kentlerinde fiilen iptal edildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının yerel demokrasiyi askıya aldığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre seçme hakkının ihlal edildiğini belirten HRW, belediye eşbaşkanlarının göreve iade edilmesi çağrısında bulundu.

HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti Mart ayındaki yerel seçimleri güneydoğu ve doğudaki Kürt kentlerinde fiilen iptal etmiş oldu” dedi.

Örgüt, kayyum atamalarının Türkiye’nin uluslararası insan hakları yasalarını ihlal etmesi anlamına geldiği yorumunda da bulundu.


11:45 | Diyarbakır’da HDP’lilere müdahale

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait hizmet binası önünde yapılacak açıklamaya katılmak için HDP’nin Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları Lise Caddesi’nde bir araya geldi.

Temelli’nin açıklama yapacağı sırada polis, milletvekillerine ve belediye eşbaşkanlarına müdahale etti. Yurttaşların da milletvekillerin bulunduğu noktaya girişlerine izin verilmedi.

TOMA’larla yurttaşlara tazyikli su sıkılırken, polis müdahalesinde HDP Milletvekili Ayşa Acar Başaran’ın yaralandığı belirtildi.

Polis müdahalesi sonucu bir kişinin de kafasından yaralandığı kameralara yansıdı.

HDP Genel Merkezi ise yaşanan polis müdahalesine ilişkin Twitter üzerinden “Diyarbakır ablukada. Kentin bütün giriş çıkışları kapatıldı, her yerde engellemeler ve saldırılar var. Bütün engellemelere rağmen halkımız siyasi iradesine, oyuna ve onuruna sahip çıkıyor. Darbeciler bir kez daha yenilecek, kayyım zihniyeti tarihin çöplüğüne gidecek” diyerek bir video paylaştı.


11:22 | Diyarbakır’da belediye çıkan tüm yollar kapatıldı

HDP’nin yapacağı açıklama öncesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan tüm yollar kapatılarak çok sayıda polis konumlandırıldı.

Caddelerde çok sayıda polis eşliğinde TOMA araçları ile zırhlı araçlar da bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının DBB önünde açıklama yapması bekleniyor.

Mezopotamya Ajansı, kenttin Urfa, Mardin, Elazığ ve Silvan girişlerinde ise sabah saatlerinde sıklaştırılan araç kontrollerinin yerini engellemeye bıraktığını aktarıyor.

Kontrol noktalarında askerlerin araçların kente girişine izin vermediği ve ana girişlerin dışındaki tüm ara yollara da askerlerin yerleştirildiği belirtiliyor.

Engelleme nedeniyle karayollarında uzun araç kuyruklarının oluştuğu da gelen bilgiler arasında.

HDP Milletvekili Hişyar Özsoy’un aracının da saat 10.00’dan bu yana aracının geçişine izin verilmediği bildiriliyor.


11:15 | S&D Grubu: Haksız karar geri alınmalı

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar (S&D) Grubu, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Grup Başkan Yardımcısı Kati Piri adına yapılan açıklamada, demokratik olmayan kararın geri alınması istenerek, “AKP seçimlerle kazanamadığını, şimdi demokratik olmayan ve açıkça yasadışı yollarla elde ediyor” denildi.

Kayyum atanmasının ilk kez olmadığı, görevden almalar ve ardından gelen baskıya rağmen HDP’nin bu belediyelerde seçimleri 5 ay önce tekrar kazandığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Kürt halkının da temel hakları vardır. Hükümetin politikalarına karşı yapılan meşru ve demokratik muhalefet, terörizm olarak yaftalanamaz. S&D Grubu, Türkiye’deki tüm demokratik güçlerin arkasındadır ve hükümeti bu haksız kararını geri almaya çağırmaktadır.”

11:07 | İçişleri Bakanı Soylu’dan kayyum açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasıyla ilgili bir gün sonra açıklama yaptı.

Soylu, “Hukukun ve demokrasinin en temel görevi, milletin verdiği temiz oyları teröre istismar ettirmemektir. Terörle demokrasi arasına bir meşru kanal açmaya çalışanlar sorumsuzluk işlemektedirler. Bizim devlet olarak görevimiz budur. Bundan yoksun kalırsak ne demokrasi ne devlet ne hukuk kalır” sözleriyle kayyum politikasını savundu.

Türkiye’nin belediyeler üzerinden “terörün merkezi” haline getirilmeye çalışıldığını da öne süren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna kurallar, anayasa, belediye kanunları bir cevap verdi, ‘Bir daha bunu tekrarlamayın’ dedi. Fakat hem demokrasiye hem hukuka halel getirmek isteyenler, kelimenin tam anlamıyla devlete kafa tutmaktadırlar, demokrasimizi istismar etmektedirler, milletin helal oylarına leke sürmektedirler.”

11:00 | HDP Kadın Meclisi’nden kadınlara birlikte mücadele çağrısı

HDP Kadın Meclisi yaptığı yazılı açıklamayla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine valilerin kayyum olarak atanmasını ‘gasp, zorbalık ve darbe’ olarak niteledi.

“AKP-MHP koalisyonunun bu hamlesi sadece erkek egemen savaş aklının gasp, el koyma, zorbalık, arsızlık, iradeye saldırı gibi bütün özelliklerini birden sergilemekle kalmamış, en önemli kadın kazanımlarından biri olan eşbaşkanlığı da açıkça hedef tahtasına oturtarak, suç oluşturan eylem olarak en başta saymıştır.”

“Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz, direneceğiz” diyen HDP Kadın Meclisi, kadın mücadelesini yükseltilmesi çağrısında da bulundu:

“Bütün kadın arkadaşlarımızı, kadın mücadelesi veren bütün kurumları ve halklarımızı eşbaşkanlık kazanımına ve o belediyeleri var eden kadın emeğine ve iradesine yönelik saldırılara karşı ses yükseltmeye, birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


10:35 | TBB Başkanı Feyzioğlu’ndan kayyum açıklaması

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Habertürk televizyonunda Didem Arslan Yılmaz’ın programında HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Feyzioğlu, “Seçilmiş kişilerin idari işlemle görevden alınması ilk bakışta demokrasiyle bağdaşmıyor” dedi.

“4 ayda ne olmuş olabilir diye bir soru işareti koyuyorlar. İdari tasarrufla seçilmiş insanların görevden alınması halkta çok büyük tepki yaratıyor. Bunun yolu bu değil adli yol olmalıdır. Adli yolun da güvenilir olması lazım.
“Olması gereken açısından kanun bu yetkiyi idari makamlara vermemeli. İlla ki yargısal işlemle olmalıdır. Bağımsız, keyfilikten uzak karar veren bir yargıyı inşa etmek lazımdı.
“Vatandaş demokrasiye küserse bundan hepimiz sıkıntı çekeriz. Sandığa güvenmeliyiz. Demokrasiyi Türkiye’nin her santimetre karesinde eksiksiz yaşayalım. Suçsuzluk karinesini tüm vatandaşlarımız için geçerli hak olarak benimseyelim.
“Sözün özü; seçilmiş kişilerin idari işlemle görevden alınması ilk bakışta demokrasiyle bağdaşmıyor. Çok çok zorunlu halde bunu yapıyorsanız, hemen yargıya intikal ettirirsiniz. Vatanın her karış toprağında hukukun aynı şekilde uygulanması gerekmektedir.”

09:45 | AKP’den kayyum atamalarını eleştiren Gül ve Davutoğlu’na tepki

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasını eleştiren eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na tepki gösterdi.

Ünal, “Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığının oluşturduğu, hatta maalesef uzunca zamandır karnından konuşan Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu da katıldı” ifadesini kullandı.

Meselenin ‘üç belediye başkanını görevden almak ve demokrasi duyarlılığı’ olmadığını ileri süren Ünal, “Kayyım atanmasının hukuki ve demokratik altyapısı bellidir. Gezi olayları esnasında ‘demokrasi sandıktan ibaret değildir’ diyen Sayın Gül, şimdi ‘seçimle gelen seçimle gider’ demekte. Bu nasıl bir tenakuzdur! Demokrasinin ilkeleri duruma ve kişilere göre mi belirlenmektedir?” dedi.

HDP’li belediyelere kayyum atamalarına tepki gösteren Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının ‘bu şekilde’ görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır” ifadesini kullanmıştı.

Davutoğlu da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, üç belediye eşbaşkanının “idari tasarrufla” görevden alınmasının demokratik sistemin ruhuna aykırı olduğu değerlendirmesini yapmıştı.

“Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir” diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Adayların seçime girmesi kanuna aykırı ise Yüksek Seçim Kurulu bunu seçim öncesinde değerlendirmelidir. Elbette seçim sonrasında işlenen suçlara ilişkin de gerekli tedbirler alınabilir. Ancak bunun öncelikle yargı nezdinde hukuki şartları oluşmalıdır.”

09:10 | Avrupa Birliği’nden kayyum atamalarına tepki

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden uzaklaştırılmasına Avrupa Birliği’nden (AB) tepki geldi.

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilciliği Sözcüsü Maja Kocijancic tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Diyarbakır, Van ve Mardin belediye eşbaşkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün görevlerinden alınmasının, 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına saygıyı tartışmaya açması nedeniyle ciddi bir endişe kaynağı olduğu” vurgulandı.

DW Türkçe’nin aktardığı açıklamada, kayyum atamalarının seçmenleri yerel düzeyde siyasi temsiliyetten yoksun bıraktığı ve bunun yerel demokrasiye de zarar verdiği kaydedildi.

AB sözcüsü ayrıca, Türkiye’nin Venedik Komisyonu’nun önerileri ve taraf olduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na bağlılığı doğrultusunda yerel demokrasinin işlemesi için gerekli önlemleri almasının şart olduğuna işaret etti.

Açıklamasında barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm için güvenilir siyasi bir sürecin acil olarak başlatılması çağrısında da bulundu.


Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı

İçişleri Bakanlığı, 19 Ağustos’ta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevlerinden uzaklaştırdı.

Ayrıca üç ismin yerlerine belediye başkan vekillerinin görevlendirildiği kaydedildi.

Buna göre Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, başkan vekili olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görevden alınan belediye eşbaşkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Adnan Selçuk Mızraklı (ve Hülya Alökmen Uyanık) yüzde 63, Ahmet Türk (ve Figen Altındağ) yüzde 56, Bedia Özgökçe Ertan (ve Mustafa Avcı) da yüzde 54 oyla Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye eşbaşkanları seçilmişlerdi.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz




Önceki Haber
Cumartesi Annesi Elmas Eren son yolculuğuna uğurlandı
Sonraki Haber
Van'da mültecileri taşıyan araç şarampole yuvarlandı: 43 yaralı