14 yıl sonra ilk üst düzey ziyaret: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Ankara’da

 14 yıl sonra ilk üst düzey ziyaret: İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Ankara’da

İsrail’den 14 yıl aradan sonra Türkiye’ye ilk üst düzey ziyaret gerçekleşti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu, Türkiye’nin İsrail ile “normalleşme” çabalarının asıl nedeninin uluslararası alandaki izolasyon ve müttefiksiz kalma durumu ile ilgili olduğunu belirtti. Saadet Partisi,  Herzog’un Türkiye ziyaretini protesto ederek, Erdoğan’a , “Ne oldu one minute çıkışınıza?” diye sordu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve beraberindeki heyet, iki günlük resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Herzog’u Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın karşıladı.

Herzog, beraberindeki heyetle Anıtkabir’i ziyaret etti.  Herzog, ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Herzog’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Herzog, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin merdiveninde Türkiye ve İsrail bayrakları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı. Karşılama töreninin ardından liderler baş başa görüşmeye geçti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 9-10 Mart’ta gerçekleşecek ziyaret sırasındaki görüşmelerde, ikili ilişkiler ele alınacak.

Yarın İstanbul’da olacak

Herzog, görüşmelerin ardından akşam saatlerinde İstanbul’a doğru yola çıkacak. Herzog, İstanbul’da Yahudi cemaatinin üyeleriyle yarın bir araya gelecek.  Herzog’un ziyareti, İsrail’den Türkiye’ye 14 yıl sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

‘Normalleşmenin nedeni müttefiksiz kalma durumu ve izolasyon’

 

31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara gemisine İsrail’in düzenlediği ve 10 Türkiye vatandaşının öldürüldüğü olaydan itibaren Türkiye-İsrail ilişkileri gergin ilerledi. Saldırı sonrasında Türkiye Tel Aviv Büyükelçisini geri çağırdı. 2016 yılında ilişkilerin normalleştirilmesi için İsrail tazminat ödemeyi kabul etti. Büyükelçiler karşılıklı olarak geri döndü. 2018’de İsrail’in Filistin vatandaşlarına yönelik şiddet içeren eylemleri nedeniyle büyükelçi tekrar geri çekildi.

Türkiye-İsrail görüşmesini Evrensel’e değerlendiren Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu, Türkiye’nin İsrail ile “normalleşme” çabalarının asıl nedeninin uluslararası alandaki izolasyon ve müttefiksiz kalma durumu ile ilgili olduğunu belirtti. Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’e verdiği bölgesel destek nedeniyle başta Mısır olmak üzere, Suudi Arabistan ve BAE ile gergin bir süreç yaşadığını hatırlatan Keleşoğlu, ancak Türkiye’nin müttefiki Katar’ın Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerini düzeltmesi, İsrail’in de izolasyonu kırarak, BAE, Bahreyn, Fas ve Sudan ile ilişkilerini normalleştirmesinin Türkiye’nin de hamle yapmasının önünü açtığını ifade etti. ABD ile ilişkilerin tamiri açısından İsrail’in özel bir rol oynama potansiyeline sahip olduğunun da altını çizen Keleşoğlu, asıl etkenlerden birinin de ekonomik kriz olduğunu belirtti.

Saadet Partisi ziyareti protesto etti

Saadet Partisi, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye ziyaretini protesto etti.  Türkiye genelinde ortak basın açıklaması yaptı. ‘Herzog’u Ülkemizde İstemiyoruz!’ çağrısıyla bir araya gelen Saadet Partililerin Ankara’daki açıklaması Ulus Meydanı’nda gerçekleşti.

Saadet Partisi Ankara İl Başkanı Fatih Beyazıt tarafından okunan açıklamada, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Davos Zirvesi’ndeki “one minute” (bir dakika) çıkışına da gönderme yapıldı. Saadet Partililer, Erdoğan’a “Ne oldu ‘one minute’ çıkışınıza?” diye sordu.

 

HABER MERKEZİ