Ana SayfaGüncelDiyarbakır Newrozu’nda son hazırlıklar: Konuşmacılar belli oldu

Diyarbakır Newrozu’nda son hazırlıklar: Konuşmacılar belli oldu

HABER MERKEZİ – 21 Mart’ta yapılacak olan Diyarbakır Newrozu’nun son hazırlıkları yapılıyor. Ayrıca 2017 Newrozu’nun finalinin yapılacağı kutlamada konuşmacılar da belli oldu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde bu yıl “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla 21 Mart Salı günü Bağlar ilçesindeki Newroz alanında gerçekleşecek olan kutlama için son hazırlıklar yapılıyor.

Diyarbakır Newrozu alanında günler öncesinde başlayan hazırlıklar kapsamında, kent merkezi ve ilçelerinde 400 bin bildiri dağıtıldı.

Newroz alanına girişlerin 7 ayrı kapıdan sağlanacağı, güvenliği sağlayacak 2 bin görevlinin kontrollerinden geçerek alana girebilecek.

Halkın çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak seyyar satıcılar alan içerisine alınmayacak. Yine hazırlıklar kapsamında alanın farklı noktalarına 130 lavabo yerleştirildi.

Alanın çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanırken, sahne süslemesi için çalışmalar devam ediyor.


  Yüz binlerin buluştuğu Diyarbakır Newrozu'nda 'Hayır' çağrısı ve barış mesajı


Sahne alacaklar

Diyarbakır Newrozu’nda sanatçılar Yaşar Kurt, Koma Pel, Grup Munzur, Koroya Jinên Amed ê, Dengbejên Botan ve Ferhat Mansuri sahne alarak ezgiler seslendirecek.

Konuşmacılar

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayşe Gökhan ile bir barış annesi halka hitap edecek.

Konuklar

Diyarbakır Newrozu için davetiye gönderilen birçok sanatçı, aydın ve yazar ile birlikte, ihraç edilen akademisyenlerin de katılması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti (DSP), Saadet Partisi, Emek Partisi (EMEP) ve Kürt partilerin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisinin katılması bekleniyor. Ayrıca Avrupa ülkelerinden davet edilen birçok ismin protokol alanında olması bekleniyor.

367 gazeteci izleyecek

Diyarbakır Newrozu için 180 yabancı basın mensubu olmak üzere 360’ın üzerinde gazeteci akredite edildi.

Valilik ilk kez bu yıl gelen yabancı konukların ve gazetecilerin isimlerini istemesi de dikkat çekti.

HDP Sözcüsü Baydemir: 2013’ün ruhuna sahip çıkma Newroz’u olsun

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek ve TJA Aktivisti Ayşe Gökkan; 21 Mart Salı günü saat 11.00’de Amed gerçekleşecek Newroz kutlamasına ilişkin Newroz alanında bir açıklama yaptı.

Güven, Gökkan ve Şimşek’in Kürtçe açıklamalarının ardından söz alan HDP Sözcüsü Baydemir, “Bugün bu alanda, yani özgürlük, kardeşlik alanında bize o günü hazırlayacak olan emekçi kardeşlerimizi ziyaret ettik. Hummalı bir çalışma yürütüyorlar, alın teri döküyorlar. 21 Mart, Newroz gününü barış içinde kutlayacak olan halkın hayatını kolaylaştıracak olan, insanların buraya gelişinin gerçekleşmesine katkı sunan herkese şahsım ve partim adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, devamla şunları söyledi:

Bu Newroz, son 2 yıl içinde yaşamış olduğumuz, bu topluma yaşatılan bütün o yaraları sarma Newroz’u olsun. Bu Newroz, bir kez daha Ortadoğu coğrafyasında yaşayan tüm halkların hak temelinde, özgürlük temelinde, eşitlik temelinde, bir arada özgürce yaşayabilecekleri bir dönemin kapısını aralayan bir Newroz olsun.

21. yüzyılda Ortadoğu kasılıp kavrulurken artık çatışmayla, ölümle sonuç almanın mümkün olmadığını, bu meydanı dolduracak yüz binlerce yürek gösterecek. 2017 Newrozu, 2018 Newroz’unun özgürlük ve barışın bir kez daha haykırılacağı Newroz olacağının müjdecisi olsun. 2013’ün ruhuna sahip çıkma Newroz’u olsun. Barış manifestosunun, birlikte yaşam manifestosunun bir kez daha bu coğrafyada hayat bulacağına 100 binler tarafından sahip çıkıldığının haykırıldığı Newroz olsun.

Bütün kardeşlerime çağrımdır; Newroz hepimizindir. Herhangi bir siyasi partinin değil halkın bayramıdır. 7’den 70’e tüm halkımızı barış, özgürlük ve yaralarımızı sarma halayını birlikte kuralım. 2 buçuk yıldır kanla, gözyaşıyla bir halkın sinmeyeceğinin, değerlerinden vazgeçmeyeceğinin de ispatı olan bu alanı bir kez daha milyonlarla dolduralım.

  İzin çıktı: Diyarbakır Newrozu 21 Mart'ta

Kaynak: dihaber
Previous post
Rock müziğin efsanelerinden Chuck Berry hayatını kaybetti
Next post
Roboski'den Gezi'ye, Cizre'den Ankara'ya çocuklarını kaybeden annelerden 'Hayır' videosu