Ana SayfaGüncelDİNK DAVASI | Yılmazer: Eğer İstanbul üzerine düşeni yapsaydı cinayet önlenirdi

DİNK DAVASI | Yılmazer: Eğer İstanbul üzerine düşeni yapsaydı cinayet önlenirdi

HABER MERKEZİ – Hrant Dink davasında çapraz sorgusuna devam edilen dönemin İstihbarat  Dair Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, mahkeme başkanının “Dink cinayetine giden ihmaller zinciri nerede koptu?” sorusuna, “Eğer İstanbul üzerine düşeni yapsaydı cinayet önlenirdi” diye yanıt verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen Hrant Dink davasının 12. duruşmasına devam edildi.

Duruşma tutuklu sanık dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in çapraz sorgusu ile sürdü.

Duruşmada Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Yılmazer’e, “Erhan Tuncel işin neresinde? Cinayetten sonra bunu anlamaya çalıştınız mı?” sorusu yöneltti. Yılmazer, soruyu “Bugün gelinen noktada yanlış yapıldığını söylerim. O gün bu verilere sahip değildim. Eksiklikler var. Yasin Hayal’in peşine düştük” diye yanıtladı.

Bakırcıoğlu’nun “Sizin yazınız Yasin Hayal’in örgüt tanımını dar bir çerçevede yapmıyor mu?” sorusuna Yılmazer, “Bir örgüt tanımı yapamadık o zaman. Ulusalcılık veya aşırı sağ faaliyetler hukuken terör örgütü olarak tanımlanamaz. Ama bu örgütlü suç anlamına gelmez de değildir” dedi.

Ardından dönemin İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler, Yılmazer’e istihbarat şemalarını sordu.

Yılmazer soruyu şöyle yanıtladı:

Şemalar hukuki nitelik taşımaz. Dosya içindeydi. İstihbari nitelikte ham bilgidir. İllerde teyit çalışmasından geçmesi gerekir. Şemalara temel olan dara programı yani dinlemeler önemlidir. İstihbari çalışmaya temel oluşturur.

‘İstihbaratta delil aranmaz’

Güler, “Muzaffer Tekin ile ilgili benim engelleme şansım olamaz. Danıştay soruşturmasını Ankara Emniyeti sürdürdü. Kimseye talimat vermedim” dedi. Bunun üzerine Yılmazer, “Muzaffer Tekin İstanbul’da dinlenmiş. Örgütsel intisakı olmadan nasıl dinlenmiş? Demek ki olabiliyor. İstihbaratta delil aranmaz” ifadesinde bulundu.

‘İstanbul üzerine düşeni yapsaydı cinayet önlenirdi’

Mahkeme başkanı ise Yılmazer’e Dink cinayetine giden ihmaller zincirinin ilk nerede koptuğunu sordu. Yılmazer ise, “İstanbul olduğunu düşünüyorum” diyerek şöyle devam etti:

Eğer İstanbul üzerine düşeni yapsaydı cinayet önlenirdi. O günkü güvenlik konsepti içerisinde ulusalcı grupların şiddet söylemli ve saldırganlığı tahrik eden yapıların istihbarat sistemi içinde takip edilse ve bir delillendirme süreci başlatılsaydı bu tehdit bertaraf edilebilirdi.

Dink cinayeti sanığı Ali Fuat Yılmazer’in sorgusunun bitmesiyle duruşmaya 13 Nisan’a kadar ara verildi.