Ana SayfaGüncelKÖRFEZ’de KRİZ | Akademisyen Keleşoğlu: Meselenin merkezinde enerji politikaları var

KÖRFEZ’de KRİZ | Akademisyen Keleşoğlu: Meselenin merkezinde enerji politikaları var

HABER MERKEZİ – Körfez ülkeleri, Mısır ve bazı Afrika ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kestiği süreçte, Meclis’te Katar ile imzalanan anlaşmaların kabul edilmesini değerlendiren akademisyen Erhan Keleşoğlu, meselenin merkezinde enerji politikaları olduğunu söyledi ve “Katar doğal gazının Avrupa’ya sevkinde önemli rol oynamak istiyor Türkiye” diye konuştu.

Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu 12 ülkenin Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesiyle başlayan kriz derinleşerek devam ediyor.

Öte yandan Körfez’deki krizin sürdüğü bu dönemde Türkiye ile Katar arasında imzalanan anlaşmalar da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Akademisyen Erhan Keleşoğlu, İran karşıtı cephenin, Katar’ı cezalandırma ve bu ülke üzerinden tüm güçleri hizaya getirme operasyonu yürüttüğüne işaret etti.

Krizin merkezinde enerji politikaları olduğunu vurgulayan Keleşoğlu, Türkiye’nin Katar’a desteğinin nedenini de ‘Katar doğal gazının Avrupa’ya sevkinde rol oynamak istemesi’ olarak yorumladı.

Evrensel‘e konuşan akademisyen Keleşoğlu’nun değerlendirmeleri şöyle:

Suudi Arabistan öncülüğünde oluşturulan ABD ve İsrail destekli İran karşıtı cephe, ısrarla bu kampa tam olarak dahil olmayıp müzakereci bir çizgide duran Katar’ı cezalandırma ve bu küçük ülke üzerinden bölgedeki tüm güçleri hizaya getirme operasyonu yürütüyor.

Mesaj George W. Bush’un 11 Eylül sonrası verdiğine benzer, ‘Ya bizdensin ya onlardan.’ Suudi Arabistan’ın Müslüman Kardeşler alerjisi malum, Katar’ı onlara verdikleri destek üzerinden de cezalandırıyorlar. Dahası el Cezire üzerinden izledikleri liberal propaganda başından itibaren rahatsızlık yaratageldi.

Peki ‘Katar niye İran’la müzakereden yana?’ çünkü Basra Körfezi’nde ortak doğal gaz havzaları var. Meselenin merkezinde enerji politikaları var. Türkiye hükümeti ise hâlâ söz konusu kampla İran arasında müzakerelerden yana bir kampta duruyor. O yüzden Erdoğan Katar’a destek açıklaması yaptı. Katar doğal gazının Avrupa’ya sevkinde önemli rol oynamak istiyor Türkiye. Şu anda kamplardan özerk davranılmaya çalışılıyor ama çok zorlanılacağı açık.


  KÖRFEZ'de KRİZ | Kürkçü değerlendirdi: AKP endişeli, Erdoğan'ın kuşkuları var

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sayı 12'ye çıktı: Katar'la ilişkisini kesen ülkelere Senegal de eklendi
Sonraki Haber
Myanmar'da düşen uçağın enkazına ulaşıldı