Ana SayfaGüncelAnkara ile Atina 5 yıl sonra yeniden masada

Ankara ile Atina 5 yıl sonra yeniden masada

HABER MERKEZİ – Ankara ve Atina yönetimleri 5 yıl sonra tekrar masada buluştu. İstikşafi görüşmelerin 61’inci turu, bugün İstanbul’da yapıldı.

Türkiye ile Yunanistan, 2002-2016 yılları arasında gerçekleştirilen ve sonuçsuz kalan istikşafi görüşmelerin 61’inci turu için yeniden masada.

İstikşafi görüşmeler 5 yıl aradan sonra bugün İstanbul’da yapıldı.

Görüşmelerde Türkiye heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık etti. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes de görüşmelerde yer aldı.

Yunanistan heyetine ise daha önceki istikşafi görüşmelerde de yer alan Kıdemli Büyükelçi Pavlos Apostolidis başkanlık etti.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sorunları keşif amaçlı ele almayı hedefleyen ‘istikşafi görüşme’, “araştırma-tanıma görüşmesi” anlamına geliyor.

İstikşafi görüşmelerin geçmişi, 1999 Helsinki Zirvesi’ne dayanıyor. Son istikşafi görüşme, 1 Mart 2016 tarihinde Atina’da gerçekleşmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Ekim 2020’de Bratislava’da gerçekleştirdikleri ikili görüşmeden sonra ise istikşafi görüşmeler konusunda anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı.

Sorunların çözüme kavuşması zor görünse de, yapılan yorumlarda sınır komşusu iki ülke arasında diyalog kurulmasının önemli olduğu görüşü öne çıkıyor.


Karınca, DW, BBC

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rapor: Ekonomik eşitsizlik pandemi döneminde daha da arttı
Sonraki Haber
Erdoğan'ın CHP'den beklentisi: 'Yerli ve milli bir duruş'