Ana SayfaGüncelMİT’e çalışan Sayan, Ankara ile yaptığı görüşmeleri itiraf edip isim verdi

MİT’e çalışan Sayan, Ankara ile yaptığı görüşmeleri itiraf edip isim verdi

HABER MERKEZİ – Türkiye istihbaratı adına Almanya’da casusluk yapmakla suçlanan Mehmet Fatih Sayan ilk duruşmada MİT için faaliyetlerde bulunduğunu itiraf edip, Ankara’da görüştüğü bazı isimleri söyledi.

Almanya’nın Hamburg kentinde Aralık 2016’da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Mehmet Fatih Sayan’ın ilk duruşmasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) için faaliyetlerde bulunduğunu itiraf etti.

Duruşmada, bir yıla yakındır cezaevinde olan Sayan hakkında hazırlanan iddianame okundu.

Savcının hazırladığı iddianamede, Sayan’ın 2013 yılından beri MİT’e çalıştığı, Eylül 2015 ile Aralık 2016 arasında ise Avrupa’daki Kürt siyasetçileri takip etmek için faaliyetleri olduğu ve bu süre zarfında e-mail üzerinden MİT yetkilileriyle irtibat kurduğu belirtildi.

Fotoğraf: ANF

Bunun üzerine söz alan Mehmet Fatih Sayan, Almanya’ya nasıl geldiğine dair ifade verdi.

Fırat Haber Ajansı’nın aktardığına göre Sayan, “özel bir iş için gittiği Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde Terörle Mücadele Şubesinden Yakup Tufan Karacalı ve Kemal Sakin isimli kişilerle istihbarat kurduğunu” belirtti.

Almanya’ya gelişi, evliliği, yaptıkları işlerle ilgili çelişkili ifade veren Sayan, Ankara’ya Kürt siyasetçi Yüksel Koç’a ilişkin bilgi verdiğini söyledi.

Savcının ısrarlı sorularına yanıt vermekten kaçınan Sayan, daha çok Suriye’deki gelişmelerle ilgili Ankara’ya bilgi verdiğini söylemekle yetindi.

Tehdit mesajlarını kabul etti

Mehmet Fatih Sayan, hakimin Kürt siyasetçiler Zübeyir Aydar ve Yüksel Koç’a gönderilen tehdit mesajlarına ilişkin sorusuna ise “Ben göndermedim” yanıtı verdi.

Sayan, arkadaşı Emre Tuncer ile birlikte 14 Kasım 2016 tarihinde Ukranya’da tesadüfen Sterk Tv’yi izlediğini ve kendisi ile ilgili haberleri görünce kızdığını ve yanındaki arkadaşı ile birlikte tehdit mesajlarını gönderdiklerini itiraf etti.

Ne olmuştu?

Geçen yıl Kasım ayında Kürdistan Halk Kongresi (KONGRA-GEL) Eş Başkanı Remzi Kartal ile Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E) Eş Başkanı Yüksel Koç’a yönelik suikast planlandığı ortaya çıkmıştı.

Bununla ilgili olarak 15 Aralık 2016 tarihinde Hamburg’ta Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ajanlık yaptığı belirtilen Mehmet Fatih Sayan, Alman polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Merkezi Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılık da yaptığı yazılı açıklama ile Sayan’ın Türk istihbaratı için çalıştığını ve tutuklandığını bildirmişti.

Federal başsavcılığın talebiyle Sayan’ın davasının Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görülmesine karar verilmişti.

Sayan hakkındaki davanın dokuz duruşmada sonuçlandırılması planlanıyor. Davada son duruşmanın ise 13 Ekim’de yapılması öngörülüyor.

Suçlu bulunması durumunda Mehmet Fatih Sayan’ın beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılması söz konusu.




Önceki Haber
Suriye'de IŞİD sonrası sürece gelindi: Türkiye ve İran'ın durumu ne olacak?
Sonraki Haber
Demirtaş, farklı çevrelerden bin kişiye mektup gönderdi: 'Vicdanlı bir tutum sergileyin'