Ana SayfaDünyaPodemos lideri: Bir sabah uyanıp karşımızda Erdoğan’ınki gibi baskıcı bir hükümet bulabiliriz

Podemos lideri: Bir sabah uyanıp karşımızda Erdoğan’ınki gibi baskıcı bir hükümet bulabiliriz

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi’nde düzenlenen ve İspanya hükümetinin şiddetiyle karşılaşan bağımsızlık referandumunun ardından değerlendirmelerde bulunan İspanya’da muhalefetteki sol partisi Podemos lideri Pablo Iglesias, İspanya hükümetinin tavrıyla ilgili “Bir sabah uyanıp karşımızda Erdoğan’ınki gibi, demokratik bir görüntü sergileyen ancak gerçekte otoriter ve baskıcı olan bir hükümet bulabiliriz” dedi.

Katalonya Özerk Bölgesi 2 Ekim’de , İspanya’dan ayrılmayı oylamak üzere ‘bağımsızlık referandumu’na gitmiş, İspanya hükümeti ise ‘yasal olmadığını’ iddia ederek referandum günü oy kullanmaya giden halka saldırmıştı.

Konuyla ilgili İspanya’da muhalefetteki sol partisi Podemos lideri Pablo Iglesias değerlendirmelerde bulundu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Iglesias, referandumla birlikte yaşanan süreci Türkiye’de yaşananlara benzetti ve “İspanya’nın AB içindeki bir Türkiye’ye dönüşmesine şahit olabileceklerini” söyledi.

Iglesias şunları söyledi:

Katalan tarafının tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmesi ve merkezi hükümetin öngörülebilir sert tepkisiyle, İspanya’nın AB içindeki bir Türkiye’ye dönüşmesine şahit olabiliriz.

Bir sabah uyanıp karşımızda Erdoğan’ınki gibi, demokratik bir görüntü sergileyen ancak gerçekte otoriter ve baskıcı olan bir hükümet bulabiliriz.

İspanya’yı Yugoslavya gibi görmüyorum ama eğer Barcelona’da demokratik şekilde seçilmiş temsilciler hapse atılırsa bu bir dram olur. Bu siyasi-kurgu değil. Mossos d’Esquadra (Katalonya Emniyet Müdürü) isyana teşvikten 15 yıl hapis riskiyle karşı karşıya.

İspanyol demokrasisini kurtarmak için PP’nin (Başbakan Mariano Rajoy’un liderliğindeki Halk Partisi) muhalefete getirilmesi gerekli. İktidarı, yolsuzluğa karışmış politikacılarını korumak için kullandılar ve Katalanlarla yaşanan çatışmayı bir sis perdesi olarak kullandılar. Siyaseti, Barça ile Real Madrid arasındaki bir derbiye dönüştürdüler. Katalonya, İspanya’dan değil Rajoy hükümetinden uzaklaşmak istiyor.

 

 

Previous post
Hatun Tuğluk’un cenazesine saldırı davası: Tutuklu üç sanığa ilk duruşmada tahliye
Next post
Katalonya’daki bağımsızlık referandumunun resmi sonuçları açıklandı