Ana SayfaDünya“Komplo olsun olmasın, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri risk altında”

“Komplo olsun olmasın, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri risk altında”

HABER MERKEZİ – Bloomberg haber ajansında yer alan “Komplo veya değil, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri risk altında” başlıklı makalede, Batı’nın Türkiye’nin kötülüğünü istediği iddialarının uzun yıllardır Türkiye siyasetinin “ortak temalarından biri” olduğu aktarıldı. Yazıda, ABD’de görülen davada Rıza Sarraf’ın tanıklık yapmasının bu yöndeki düşünceleri güçlendirdiği yorumunda bulunuldu. Ancak bu duruma rağmen, Türkiye’nin ihracatının yarısından fazlasının ABD ve Avrupa ile yapıldığına ve Türkiye’deki özel şirketlerin borçlu olduğu kurumların çoğunun Batı’da yer aldığına dikkat çekildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli yayın yapan Bloomberg haber ajansı, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla New York kentinde görülen davada Rıza Sarraf’ın tanıklık yapmasının değerlendirildiği bir makale yayınladı.

Yazıda, Sarraf’ın dönemin bakanlarını ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı odağına alan iddialarından ziyade Sarraf’ın davada tanık olarak yer alması konu edildi.

Marc Champion imzalı makalenin başlığında davaya ilişkin şu ifade kullanıldı: “Komplo veya değil, Türkiye’nin Batı ile ilişkileri risk altında”.

“Batı’nın Türkiye’nin kötülüğünü istediği iddiaları güçleniyor”

Türkiye’nin Batı ile ilişkileri ve ticaretininin de irdelendiği yazıda, Rıza Sarraf’ın tanıklık yapmasının, Batı’nın Türkiye’ye yönelik bir komplo kurduğu düşüncesini giderek güçlendirdiği yorumu yapıldı.

Champion, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğup büyüdüğü İstanbul’un Kasımpaşa ilçesinde konuştuğu kişilerin, Sarraf’ın tanıklığını ABD’nin “demokratik yollarla seçilmiş bir lideri devirmek ve Türkiye’ye diz çöktürtmek için yaptığı” bir planın parçası olarak gördüklerini söylediğini yazdı.

Yazıda, “Batı’nın Türkiye’nin kötülüğünü istediği iddiaları, uzun yıllardır Türkiye siyasetinin ortak temalarından biri oldu” denildi.

Bu yöndeki eğilimin ise ‘Erdoğan’ın muhalifler ve demokratik kurumlar üzerinde kurduğu baskılar nedeniyle Batı’dan giderek daha çok eleştiri aldığı bir dönemde gücünü koruma çabalarıyla giderek daha da güçlendiği’ ifade edildi.

‘Türkiye, bölgesel rakipleriyle tek başına mücadele etmek zorunda kalır’

Yazıda Kasım 2015’te Türkiye’nin Suriye sınırında Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından askeri karşılık verilmesi ihtimaline karşı caydırıcı olanın NATO’nun müşterek savunma anlayışı olduğunun savunuldu.

Ayrıca Türkiye’nin NATO ile ilişkilerini koparmasının ‘Türkiye’nin de Rusya, İran ve diğer bölgesel rakipleriyle tek başına mücadele etmek zorunda kalmasına neden olacağı’ öne sürüldü.

‘Türkiye, ekonomik anlamda Batı’ya daha entegre’

Öte yandan Champion’ın yazısında, Türkiye’nin ihracatının yarısında fazlasının ABD ve Avrupa ile yapıldığına dikkat çekildi.

Rusya ve Ortadoğu’nun ihracat payının onda bir olduğunun belirtildiği yazıda, “Ekonomik tarafta Türkiye, Batı’ya çok daha entegre durumda” değerlendirmesinde bulunuldu.

Özel şirketlerin borçlarının yarısından fazlası Batılı bankalara

Yazıda, “ABD ve Avrupa’nın verdiği krediler ise ülkenin sürekli açık veren cari işlemler dengesini finanse etmesi açısından önem taşıyor” denildi.

Ayrıca Türkiye’deki özel şirketlerin borç aldığı kurumlara da değinildi.

Özel şirketlerin dış borcunun 214 milyar doları bulduğunun aktarıldığı yazıda, bu borcun yarısından fazlasının Batılı bankalara olduğu belirtildi.

Türkiye ekonomisini bekleyen olası bir tehdit ise şu sözlerle aktarıldı: “Kredi arzının durması halinde, Türkiye ekonomisi üzerinde yaratacağı şok da çok sert olur.”


Rıza Sarraf’ın ABD’deki mahkemede verdiği ifadeler: 1. GÜN / 2. GÜN / 3. GÜN / 4. GÜN

Financial Times: ABD’deki dava Erdoğan’la ilgili soru işaretleri yarattı



Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bitlis'te sokağa çıkma yasağı
Sonraki Haber
Yargıtay'ın kararı: AKP-Cemaat yakınlığı kaçınılmaz hata, yanılgı içindekiler cezalandırılamaz