Ana SayfaGüncelCHP kurultayı: Genel başkanlık seçimi bugün

CHP kurultayı: Genel başkanlık seçimi bugün

HABER MERKEZİ – CHP’nin 36. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu’nda yapılıyor. 2 gün sürecek Kurultay’da partiyi 2019’da yapılacak yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimine taşıyacak yönetim belirlenecek. Kurultay’ın bugünkü ayağında genel başkanlık seçimi var. Kurultay’ın açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal ve Enis Berberoğlu’na selam yolladı, “Biz, Kuvay-ı Milliyeciyiz” dedi. Kurultay’da Muharrem İnce de 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu. İnce ise yaptığı konuşmada partisini eleştirdi, “Kürtlerle beraber görünmeyelim diye siyaset yapılmaz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 36. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda yapılıyor.

Bugün ve yarın yapılacak 36. Kurultay’ın ilk gününde genel başkanlık seçimi, ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

CHP Genel Başkan adaylığı için şimdiye kadar Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocakasal ve eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını ilan etti.

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10’unun imzasını alması gerekiyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun delegelerin büyük çoğunluğunun oyuyla 5. kez genel başkan adayı gösterilmesi bekleniyor. Gerekli imzayı bulması halinde ise Yalova Milletvekili Muharrem İnce, ikinci kez Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkacak.

Kurultay’da asıl büyük çekişmenin ise 60 üyeli Parti Meclis (PM) üyeliği seçiminde yaşanması bekleniyor.

Kurultay başladı: AKP temsilci göndermedi

Ankara Spor Salonu’nda yapılan Kurultay bugün başlarken, salona gelen Kılıçdaroğlu ve İnce yan yana oturdu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun salonda gördüğü yoğun ilgi de dikkat çekti. Adeta genel başkan havasında karşılanan Kaftancıoğlu, bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet tarafından hedef gösterilmişti.

Kurultayın teması ise “Adalet ve Cesaret ” olarak belirlendi.

AKP’nin CHP Kurultayı’na temsilci göndermeme kararı aldığı bildirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise AKP’nin kurultaya temsilci göndermemesini eleştirdi.

Habertürk TV’ye konuşan Bingöl, “Her fırsatta milli birlikten bahsediliyor. Gün bugün değil mi, gelin o zaman” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan açılış konuşması

Açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in divan başkanlığını oylamaya sundu. Büyükerşen oybirliğ ile divan başkanı seçildi.

Kılıçdaroğlu, Büyükerşen’in Kurultay mesajlarının ardından yaptığı konuşmada ise hasta olan Deniz Baykal ve tutuklu olan Enis Berberoğlu’nu andı, hükümetin politikalarını eleştirdi, Afrin’e operasyona değindi:

“Enis Berberoğlu’nun tutuklanma gerekçesi hiçbir belgeye dayanmayan belgeyle içeride. Onu tutuklayanlar şu an içeride. Terör örgütlerinin bildiği nasıl devlet sırrı olur. İstediğiniz kadar baskı kurun. Biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Çünkü biz, Kuvay-ı Milliyeciyiz.

“Bu kurultay, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma kurultayıdır. Bu kurultay Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Dolmabahçe’den bakıp ‘Geldikleri gibi gidecekler’ dedikleri kurultaydır. Bu kurultay huzur isteyenlerin kurultayıdır. Sivas Kongresi’nin ruhunu taşıyanların kurultayıdır. Adalet için cesaretle yola çıkanları kurultayıdır. Bu kurultay Kuvayı Milliyecilerin kurultayıdır. Firavun karşısında Musa olnaların kurultayıdır. Zulmün karşsıında dilsiz şeytan olmayanların kurultayıdır…

“Ülkemizin genel durumu şöyle. Bugün beş temel sorunla karşı karşıyayız. Karamsar bir tablo var. Bu tablo kaygıları derinleştiriyor. Oysa 2002’de iktidar olduklarında Türkiye’nin bir temel sorunu vardı. Bu bazen Kürt sorunu, bazen toplumsal barış, bazen Güneydoğu sorunu olarak dillendirildi. Demokrasi, ekonomi, eğitim ve dış politika sorunları eklendi. Sorunlar giderek derinleşmeketedir. Biz CHP solarak sadece sorunları dile getiren değil her sorunun üzerine kararlılıkla yürüyen bir partiyiz.

“Afrin’de askerlerimiz var. Yüreğimiz onlarla beraber. Şehitlerimiz, gazilerimiz var. Biz Afrin’de bu ülke için mücadele eden Mustafa Kemal’in Mehmetçiklerine buradan selam gönderiyoruz.

“Afrin milli bir duruşu öngörüyor. Biz de milli duruşumuzu açık ve net dile getirdik. Ama birileri Afrin’i partisinin bir kararı gibi topluma sunuyor. Ordu Mustafa Kemal’in ordusudur. Mücadele Türkiye içindir.

“Bu kurultayda binler bir aradayız” diyen Kılıçdaroğlu, partililere seslenerek, “Size çok büyük görevler düşüyor” dedi ve 6 madde sıraladı:

  1. Bu ülkenin huzura ihtiyacı var, her yerde savunacaksınız.
  2. Bu ülkenin adalete ihtiyacı var, her yerde savunacaksınız.
  3. Demokrasiyi her yerde savunacaksınız.
  4. Bu ülkenin darbe hukukundan ayrılmış toplumsal uzlaşmaya dayalı yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bunu her arkadaşım ezberleyecek. Her yerde her ortamda savunacağız.
  5. Kimseyi ötekileştirmeden huzuru, adaleti ve demokrasiyi, yeni bir anayasa ihtiyacını her yerde seslendireceksiniz.
  6. ‘Ben değil biz ne olacağız’ diyenlerle birlikte mazlumun ve mağdurun yanında olacağız. Aylardır hapiste yatan gazeteciler var…

“Bu 6 temel görevi yerine getirdiğimiz zaman göreceksiniz ki; tek adam rejimi yıkılacak, parlamenter demorkasi kurulacak ve Cumhurbaşkanı tarafsız olacak” diye devam eden CHP lideri, şunları söyledi:

“Şimdi duvarı yıkma zamanı. Şimdi bu çarkı değiştirme zamanı. Şimdi cebini dolduranlardan kurtulma zamanı. Türkiye’nin başına terör örgütlerini bela edenlerden kurtulma zamanı. Şimdi adalet, demokrasi zamanı, düşünme zamanı. Sokakta caddede selamlaşma zamanı. Onların ördükleri duvarları yıkma zamanı. Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe olma zamanı. Tek adam rejimine karşı çıkma zamanı. Şimdi bayrağı ve Türkiye’ye sahip çıkma zamanı. Kahraman orduya ve Mehmetçiğe karşı çıkma zamanı. Şimdi kucaklaşma beraber olma zamanı. Şimdi kadın erkek eşitliğini sağlama zamanı. Şimdi hak hukuk ve adalet zamanı.”

Kılıçdaroğlu, 1 saat süren konuşmasını “Hak, Hukuk ve Adalet” sloganıyla bitirirken kurultay salonunda Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nde de kullanılan marş çalındı.

İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu

Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin adaylığı resmileşirken, aday adayları Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu delegelerin en az yüzde 10’u kadar imza toplayamadıkları için adaylık yarışına dahil olamadılar.

HaberTürk’ün haberine göre İnce’nin topladığı imza sayısı aslında Kurultay’da yapılacak oylama açısından önemli. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 5 Eylül 2014’te gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultay’da da aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, o kurultayda 177 imzayla, Kemal Kılıçdaroğlu ise 944 imzayla aday gösterilmişti. Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultay’da 1155 geçerli oyun 740’ını almış, İnce ise delegelerden 415 oy almıştı. Böylece İnce, bir önceki adaylığına kıyasla 10 imza daha az toplamış oldu.

Fotoğraf: HaberTürk

İnce’den eleştiriler

Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun karşısına 166 delegenin imzasını alarak tek aday olarak çıkan Muharrem İnce de bir konuşma yaptı.

Muharrem İnce, konuşmasının önemli bir bölümünü parti genel merkez yönetimine dair eleştirilere ayırdı ve konuşması boyunca parti yönetiminde değişiklik olması gerektiğini savundu.

Dokunulmazlıklar konusunda partisinin tavrını eleştiren İnce, Berberoğlu’nun tutuklanmasının CHP yönetimin suçunun olduğunu ifade etti. İnce, CHP yönetimini HDP’nin yanında yer almamak adına dokunulmazlıkların kaldırılmasına “evet” vermesini de eleştirdi. İnce, bu konuda “O gün dedim, şimdi de diyorum; ‘Önce HDP’lileri hapse atarlar, sonra bize sıra gelir’ dedim. Gün gelir, MHP doğru söyleyebilir, gün gelir HDP doğru söyler. Hatta gün gelir AKP bile görmedik ama doğru söyleyebilir” diye konuştu.

İnce, bu sözlerinin devamında ise “Ben ‘hayır’ oyu vereceğim dedim, hayır oyu verdim. Parti MYK’sı ‘evet’ vereceğiz dedi, evet verdi. Neden? ‘Kürtler de hayır diyor, aynı kefeye koyulmayalım’ diye, hayır denildi. Kürtler hiç doğru söylemez mi?” diye sordu.

İnce, “Hedefimiz yüzde 50+1. Hedefimiz Cumhurbaşkanlığı. Sizleri seçim akşamı ağlatmamak için genel başkanlığa adayım” dedi.

Yine Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesini de eleştiren İnce, bu sırada salondan yükselen yuhalama sesleri sonrası, “Bizim genel başkanımız yanlış yapar ama haram yemez” ifadesini kullandı.

İnce konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

“Umut olmak için buradayım. Büyük değişim için buradayım. Dış politikada topyekün bozgun dönemi yaşıyoruz. Devletten devlete politika yapardık. Şimdi partiden partiye politika yapılıyor. Türkiye’nin 70 yıllık Filistin politikası vardı. Bugün 70 yıllık Filistin politikası terk edildi. AKP Genel Merkezi’nden idare ediliyor. Pasaportumuzun Edirne’den öteye değeri yok. Ortadoğu bataklığına saplandık. Bir tarih cahili ‘ÖSO, Kuvay-ı Milliye’ diyor. Kuvay-ı Milliye askerlerinin ekmek almaya parası yoktu. Ne diyorsun sen cahil.

“Kuvay-ı Milliye’nin askerleri emperyalistlere karşı savaştı. ÖSO’nun derdi bir tane; Esad gidince onların sorunu bitiyor. Sen nasıl olur da Kuvay-i Milliye ile yan yana koyarsın.

“Ama ne yazık ki bir taraftan o kaçak sarayda oturan o tarih cahili konuşurken CHP’nin yöneticileri de bu tarih cahilinin haddini bildiremiyor, ona cevap veremiyor. ‘Muharrem İnce niye aday oldun’ diye soranlara cevap veriyorum. Onun haddini bildirmek için adayım. Ülkemizin kaderi bir kişinin iki dudağı arasında. Sözde dünya lideri, kafa tuttuğunu zannettiği emperyalist güçlerin ekmeğine yağ sürdüğünün farkında değil.

“İlke ile siyaset yapılır. AKP döneminde hak ve güç arasındaki bağ koparıldı. Liyakalt ile makam arasındaki bağ koparılmıştır. Bu nedenlerle yeniden gerçeklere dayalı politikalar kurmak için, hak – güç ve adalet arasındaki bağı kurmak için, insanlarda yeniden utanma duygusunu geliştirmek için, işin ehline verilmesi için kazanmak zorundayız. Kazanmaya, yenilenmeye, değişime mecburuz.

“CHP iktidarında insan ve doğa merkezli ekonomi politika uygulamalıyız.

“Hedefimiz insan yaşamını güçlendirmektir. Sloganımız, 70’li yıllardaki sloganımız bugün de geçerlidir. ‘Ne ezilen ne ezen, insanca hakça bir düzen’ diyeceğiz.

Oylama saat 21.00’de

DHA’nın haberine göre İnce’nin adaylığı kesinleşti.

Kılıçdaroğlu ve İnce’nin resmen aday olduğu kurultayda oylama saat 21.00’de başlayacak.

Previous post
Musul halkı, IŞİD’in ‘apartheid’ını nasıl altüst etti? – Ghaith Abdul-Ahad
Next post
Gazeteci Ahmet Şık 400 gündür tutuklu