Ana SayfaGüncelSon 13 gün: Seçime iki haftadan az zaman kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 13 gün: Seçime iki haftadan az zaman kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine iki haftadan az bir zaman kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:30 | İnce’den Başak Demirtaş’a ziyaret

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin eşi Ülkü İnce, Başak Demirtaş’ı Diyarbakır’daki evinde ziyaret etti. İnce, görüşmenin siyasi değil insani olduğunu belirterek, “Görüşmeyi bir kadın dayanışması şekline yaptık” dedi.


19:00 | İnce: Adını koyalım; Kürt sorunu

Diyarbakır mitinginde konuşan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muhammer İnce, Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ sözlerine ithafen “Adını koyalım Kürt sorunu”dedi. Amacının oy değil sorunu çözmek olduğunu vurgulayan İnce, seçilmesi halinde TRT’nin kanallarından birini sadece Kürt meselesini tartışmak için ayıracağını söyledi.


15:55 | Erdoğan: Operasyonu başlattık

Niğde Belediye Meydanı’nda konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisi CHP ile partinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi hedef aldı.

Erdoğan, Afrin operasyonu sırasında bu operasyona destek veren ancak “Fazla derinlere inmeyin, gerek yok” uyarısında bulunup “Afrin’e operasyona Türkiye’deki Suriyeliler gitsin” önerisinde bulunan CHP’yi şu sözlerle eleştirdi:

“Bay Kemal bize ne dedi, Afrin’e girmeyin. Bay Muharrem Afrin’de ne işiniz var dedi. Sizinle bu ülke yönetilmez. Ülkemize saldıranlar karşısında bunun bedelini ağır ödetiriz. Ömer Halisdemir ne yaptı, hain olan Semih Terzi’yi ne yaptı, alından vurarak indirdi. Nereye saklanırsa saklansınlar, biz ne Kemal’e bakarız ne Muharrem’e bakarız. Biz işimize bakarız.”

Bu sözlerinin ardından Kandil’e operasyonun başlatıldığını ifade eden Erdoğan, “20 uçağımızla 14 önemli noktayı yok ettik” diye konuştu.


14:00 | İnce’den Erdoğan’a 100 bin TL’lik tazminat davası

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kendisine “Bay Muharrem sen bu seçimlerden birinci çıkmazsan bu işi bırakmaya hazır mısın? Görelim Bakalım. Sen bırakmazsın. Siz icazeti aynı yerden alıyorsunuz, Pensilvanya” sözlerini sarf eden AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında tazminat davası açtı.

Açılan davaya dair Muharrem İnce’nin avukatı Mustafa Kemal Çiçek tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan’ın İnce’ye hakaret etmeyi ‘alışkanlık haline getirdiği’ belirtilirken, son sözlerin aynı zamanda “iftira niteliğinde, ağır hakaret ve ifadeler barındırdığı” kaydedildi.

İnce, kendisine dair sarf ettiği sözleri nedeniyle Erdoğan aleyhine 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.


12:40 | Demirtaş’tan ‘idam’ diyen Erdoğan’a yanıt ve çağrı

Son olarak 6-8 Ekim Kobani protestolarında yaşanan ölümler üzerinden kendisini hedef alan ve idamı dillendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Twitter’dan yanıt veren HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, “Erdoğan’ın üzüntüsü Yasin Börü için değil, anket sonuçları için” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarındaki çelişki ve tutarsızlıklara dikkat çeken Demirtaş, Ahmed Arif’in dizeleri ile seslendiği AKP liderine bir de açık çağrıda bulundu.


12:30 | Mayıs’ta TRT’den HDP’ye “0” dakika

RTÜK’ün CHP’li üyeleri İsmet Demirdöğen ve İlhan Taşçı, kamu yayın kuruluşu TRT ve bazı özel televizyon kanallarındaki yayın istatistiklerini raporlaştırdı.

Rapora göre Meclis’in en büyük üçüncü partisi konumundaki HDP’ye, TRT ve aralarında NTV, Haber Türk, CNN Türk gibi ana akım televizyon kanallarında tek bir saniye bile yer verilmedi.

TRT Haber’de 1 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında yer verilen partiler ve yayın süreleri şöyle sıralandı:

  • AKP: 61 saat 16 dakika 12 saniye
  • CHP: 9 saat 30 dakika 58 saniye
  • MHP: 1 saat 2 dakika 35 saniye
  • İYİ Parti: 31 dakika 3 saniye
  • SP: 10 dakika 36 saniye
  • VP: 10 dakika 28 saniye

10:35 | Önder: AKP, HDP baraj altında kalırsa vekil çıkarabilmeyi hesaplıyor

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle son günlerde HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı hedef almasını değerlendirdi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’ya konuşan Önder, “Çok ahlak dışı bir yöntem” dedi ve “Bu söylenenlerin ahlakla, doğrulukla gerçeklerle uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok. Anadolu’da bir söz vardır: ‘Eli bağlı olanı herkes döver.’ Haktan ve yeri geldiğinde kabadayılıktan dem vuran bu literatür, yüreği yetiyorsa Selahattin Bey’le eşit koşullarda tartışmayı seçmelidir” diye ekledi.

Önder, HDP’nin baraj altında kalması durumunda AKP’nin 60-70 vekile daha sahip olacağı yönündeki hesaplamalara dair de şunları söyledi:

“AKP’nin ilk iktidara gelişi bizim vekilliklerimizi gasp ederek olmuştur. Hakkâri’de 50 bin oy alan aday gelmemiş, 2 bin oy alan AKP’li aday gelmiştir. Bunun adı siyasi hırsızlıktır. Dolayısıyla biz afaki bir şeyden bahsetmiyoruz. Dönemin Diyarbakır, Urfa, Mardin, Ağrı vekilleri yüzde 10 aldıkları oylarla o kentlerin bütün vekilliklerini gasp etmişlerdir. Bugün kurgulanan oyun budur. AKP artık bölgeden ancak HDP baraj altında kalırsa vekil çıkarabilmeyi hesaplıyor.”


10:00 | Times: Erdoğan rakiplerinin gölgesinde

24 Haziran erken seçimleriyle ilgili bir yazıya yer veren Britanya merkezli Times gazetesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler yaklaşırken “her gün yeni bir gaf yaparak” muhalefetin elini güçlendirdiği değerlendirmesinde bulundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Hannah Lucinda Smith imzalı yazıda, “Erdoğan’ın medya üzerindeki tam kontrolüne rağmen rakiplerinin gölgesinde kaldığı” görüşüne yer verildi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi bir popülizm ustasının böylesine ahenksiz bir seçim kampanyası yürütüyor olması şaşırtıcı. Erdoğan Diyarbakır mitinginde sözlerini unutmuş gibiydi. Londra’da yatırımcılara yaptığı vahim konuşmalar liranın ani düşüşüyle sonuçlandı. Taksicileri hoşnut etmek için Uber’i yasaklayarak şehirli seçmenleri yabancılaştırdı.”

Ayrıca seçim sonuçlarının hem Erdoğan hem de Türkiye için “kritik bir kavşak” olduğu belirtilerek şöyle denildi:

“Medya üzerinde neredeyse tam kontrol sağlayan Erdoğan, yine de rakiplerinin gölgesinde kalıyor. Seküler aday Muharrem İnce Erdoğan’ınkiyle boy ölçüşen bir ince mizah ve karizmaya sahip. Cazibeli milliyetçi aday Meral Akşener ise Google’da cumhurbaşkanlığı sarayından bir dizi bedava oda ilanı verdi ve internet kullanıcıları AK Parti’yi arattığında karşılarına çıkıyor.”


09:45 | Akşener: Erdoğan bana ‘güçlü başbakan yardımcılığı’ teklif etti

İYİ Parti Genel Başkanı ve partinin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilenen 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından kendisine ‘güçlü başbakan yardımcılığı’ teklif ettiğini söyledi.

İzmir’de seçim kampanyasını takip eden gazetecilere konuşan Akşener, “Bu teklifin kağıdı duruyor. Ben o zaman harika bir insanmışım ki, teklif ettiler! Reddettim” dedi.

Akşener Erdoğan’ın kendisine bakanlık teklif ettiğini daha önce de dile getirmiş ancak ayrıntı vermemişti.


09:40 | Erdoğan Demirtaş’ı hedef alırken bu kez ‘idam’ dedi

Özellikle son bir haftadır seçim mitinglerinde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı hedef alan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak Kocaeli mitinginde yaptığı dünkü konuşmasında Demirtaş’ı yeniden hedef aldı.

Erdoğan, tutuklu cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ı hedef alırken bu kez “idam” dedi ve “Parlamento bunlarla ilgili kararı bana göndermiş olsaydı ben bunu çoktan onaylardım” sözlerini kullandı.

Previous post
YÖK'ten yeni ALES kararı
Next post
Tarihi zirve: Trump ve Kim bir araya geldi