Ana SayfaDünyaABD Suriye’den çekiliyor: Ankara ve DSM’den son açıklamalar

ABD Suriye’den çekiliyor: Ankara ve DSM’den son açıklamalar

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu ‘askıya’ alması üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Biraz erteleyebiliriz fakat bu bizim ileride başlatacağımız operasyonlardan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez” dedi. Diğer yandan Fransa’da temaslarda bulunan Demokratik Suriye Meclisi heyeti, olası bir operasyonun IŞİD’le mücadeleyi sekteye uğratacağı uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Demokratik Suriye Güçleri (DSG) denetimindeki bölgelere operasyon hazırlığı gündemdeyken, ABD Başkanı Donald Trump Suriye’deki iki bin civarındaki askeri çekeceklerini açıkladı.

Trump bu kararını “IŞİD yenildi” sözleriyle gerekçelendirse de akabinde yaptığı açıklamada sahadaki diğer devletlere “Şimdi IŞİD ile bizsiz mücadele etmek zorunda kalacaklar” sözleriyle seslendi.

Kararın ardından Ankara’dan gelen ilk açıklamada ‘duyulan memnuniyet’ dile getirildi ve “Siyasi sürece odaklanmalıyız” denildi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çekilme kararına ilişkin yaptığı ilk açıklamada “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” diyerek operasyonun ‘askıya’ alındığını duyurdu.

Türkiye’nin DSG denetimindeki bölgelere planladığı operasyonunu beklemeye almasının ardından Ankara’dan bir açıklama daha geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber’de yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Operasyonun ertelenmesi de mantıklıdır. Şimdi orada bulunan bir ülkenin çekileceğim demesinden sonra elbette bu çekiliş süreci ve diğer birçok konular var. Bu süreçte bir dost ateşinin olmaması için, bir kargaşanın olmaması için de biz tabii ki bu süreyi bu şekilde, Cumhurbaşkanı’mızın da talimatıyla biraz erteleyebiliriz ama bu bizim kararlılığımızdan ve YPG’ye karşı ileride başlatacağımız operasyonlardan vazgeçtiğimiz anlamına gelmesin, kimse de rehavete girmesin. Biz bu konuda kararlıyız.”

Çavuşoğlu ayrıca, ABD ve Türkiye’nin daha önce Suriye’yi görüşmek için oluşturdukları komisyonların 8 Ocak’ta Washington’da bir araya geleceklerini açıkladı.

Toplantıda, ABD’nin Suriye’den çekilme süreci ele alınacak.

DSM heyeti Fransa’da

Ilham Ahmed ve Riyad Derar

Öte yandan Demokratik Suriye Meclisi’nden (DSM) İlham Ahmed ve ve Riyad Derar, bölgenin güvenliğinde ortak çalışma yürütmek amacıyla Fransa’da temaslarda bulunduktan sonra başkent Paris’te basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenlediği takdirde IŞİD’le mücadelenin tehlikeye gireceğini ifade eden Ahmed, böyle bir durumda DSG’nin Deyr ez Zor’dan çekilmek ve Türkiye sınırında konuşlanmak zorunda kalacağını kaydetti.

Ahmed, bölgede bulunan IŞİD’lilerle ilgili olarak ise “ABD’nin çekilmesinin ardından eğer bölgede işler kontrolden çıkarsa, IŞİD’lileri hapishanelerimizde daha fazla tutamayabiliriz” dedi.

Böyle bir süreçte Fransa ziyaretlerinin önemli olduğunu belirten Derar ise Fransa’nın ABD’den sonra Uluslararası Koalisyon’da ikinci güç olduğunu ve tutumunun gelişmelerin gidişatında belirleyici olacağını belirtti.

DSG ve DSM

Demokratik Suriye Güçleri, Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrolü altında bulunduruyor.

DSG’nin hakimiyeti altında bulunan topraklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kontrol etmediği en geniş bölge olma niteliğini taşıyor.

Ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu DSG, bağımsız bir devlet kurma arayışında olmadığını da deklare ediyor.

DSG’nin siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi de “Kürt, Arap, Süryani, Asuri, Türkmen Suriyeli tüm bileşenlerin beklentilerinin demokratik bir Suriye inşası olduğunu” belirtiyor.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı

ABD Başkanı Trump, 19 Aralık Çarşamba günü IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

Trump’ın bu kararı Salı günü yani 18 Aralık’ta aldığı, sadece bir gün sonra da Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede birlikte hareket ettiği Kürt güçlere durumun bildirildiği aktarılmıştı.

New York Times gazetesine konuşan ABD’li bir yetkili, Kürt yetkililerin Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtmişti.

ABD’nin çekilme kararı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından gelmişti.

Trump’ın kararı sonrası koalisyon güçlerinin Avrupalı ortakları Britanya ve Fransa’da karşı açıklamalar gelmişti.

Britanya tarafından yapılan açıklamada “IŞİD’in tehdit oluşturmaya devam ettiği” belirtilirken, Fransa da “Suriye’den çekilmiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.


Çekilmeyeceğini açıklayan Fransa: DSG’nin güvenliğini de garanti edeceğiz

ABD’nin çekilmesi Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona ‘yeşil ışık’ mı engel mi?

ABD askeri çekilirken: Türkiye’nin hedefinde olan Suriye’deki Kürtler ne diyor?


Bu haberde DW Türkçe, Fırat Haber Ajansı, DW Türkçe ve arşivimizden yararlanıldı.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2019'a girerken: Dünya nüfusu 7,5 milyarı aşacak
Sonraki Haber
Bursa ve Konya'da kadın cinayetleri