Ana SayfaGüncelABD askeri çekilirken: Türkiye’nin hedefinde olan Suriye’deki Kürtler ne diyor?

ABD askeri çekilirken: Türkiye’nin hedefinde olan Suriye’deki Kürtler ne diyor?

HABER MERKEZİ – ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini başlattığını duyurması sonrası Türkiye’nin hedefindeki Kuzey Suriye’den hem uluslararası güçlere çağrı yapıldı hem de “direnişe hazırız” mesajı geldi. Demokratik Suriye Güçleri’ne göre “Trump’ın kararı terörle mücadeleye zarar verecek, IŞİD yeniden toparlanacak”.

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurdu.

Trump’ın bu açıklaması sonrası Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmeye başladığını belirtti.

Uluslararası ajanslara yansıyan haberlere göre ABD bu kararı Salı günü yani 18 Aralık’ta aldı, sadece bir gün sonra da Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede birlikte hareket ettiği Kürt güçlere bildirdi.

New York Times gazetesine konuşan Amerikalı bir yetkili, Kürt yetkililerin Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtti.

ABD’nin çekilme kararı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “bir kaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemesinin ardından geldi.

ABD’de ‘iç gerilim’ mi?

Karara ilişkin ABD’de iç gerilimlerin olduğu iddiası var. New York Times’a göre Pentagon yetkilileri Çarşamba sabahına kadar Trump’ı kararından caydırmaya çalıştı.

Öyle ki Pentagon, Trump’ın açıklaması öncesi “İslam Devleti’ne yönelik operasyon daha tamamlanmadı” dedi ve “güvenlik gerekçeleriyle fazla detay verilmeyeceğini” belirtti.

Ancak Trump’ın tweetinden kısa bir süre sonra Beyaz Saray’dan “Amerikan birliklerinin eve getirmeye başladık” açıklaması gelince Pentagon da “operasyonda bir sonraki aşamaya geçildiği” yönünde bir açıklama yaptı.

Suriyeli Kürtler ne diyor?

Peki Türkiye’nin hedefinde olan Kürt güçleri, ABD’nin çekilme kararı sonrası ne diyor?

TEV-DEM Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelil

ANHA’ya konuşan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelil “hiçbir zaman dış güçlere umut bağlamadıklarını” ifade etti.

“Kürtlerin ve Kuzey Suriye halklarının kendi öz güçlerine dayalı mücadelesini en üst düzeye çıkararak, her türlü saldırıya karşı savunmasını gerçekleştirmesi” çağrısında bulunan Xelil, “direnişe hazırız” mesajı verdi.

Bir açıklama da Kürdistan Ulusal Kongresi’nden (KNK) geldi. Açıklamada Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu hatırlatıldı.

Afrin’de insanların yerinden edildiğinin ve demografik yapının değiştirildiğinin belirtildiği açıklamada, “Türk devleti aynı durumu Rojava’nın diğer bölgelerine yaşatmak istiyor” denildi.

Türkiye’nin Dicle ve Fırat nehirleri arasında kalan yaklaşık 500 km uzunluktaki bir bölgeyi hedeflediğini kaydeden KNK, bu bölgede Kobani, Kamişlo, Minbiç gibi şehirler ve bunlara bağlı yüzlerce kasaba ve merkez olduğunu belirterek, “Bu bölgede 3 milyondan fazla insan yaşamaktadır. Türk devletinin buraya saldırısı Afrin’i kat kat aşan bir insani trajediye yol açacaktır” dedi.

KNK açıklamasında Koalisyon güçlerine “bölgeden çıkmama” çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplanması için de çağrıda bulunan KNK, “Bölgenin korunması kararı alınmalı ve orayı uçuşa yasak bölge ilan etmeliler” dedi.

DSG: Trump’ın kararı terörle mücadeleye zarar verecek, IŞİD toparlanacak

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de ABD’nin çekilme kararı sonrası yaptığı açıklamada, “kararın terörle mücadeleye zarar vereceğini” ve “IŞİD’in toparlanmasına olanak sağlayacağını” belirtti.

DSG Genel Komutanlığı, ABD’nin kararının IŞİD’in bulunduğu son noktalarda yoğun savaşın verildiği ve bölgede yeniden harekete geçmeye çalışan ‘uyuyan hücrelerin’ yok edilmeye başlandığı bir süreçte geldiğini kaydetti.

“Beyaz Saray’ın, Kuzey ve Doğu Suriye’den çekileceğini açıklaması terörü sona erdirme hamlesine olumsuz etkide bulunacak, teröre ve terör eylemlerinin bölgede gerçekleşmesine destek verenlere askeri ve siyasi güç verecektir.

“Terörü sona erdirme savaşının sona ermediğini kamuoyuna açık bir şekilde duyuruyoruz. Şimdiye kadar DAİŞ’in [IŞİD] sonu gelmemekle beraber, önemli ve hassas bir süreçte olduğumuzu belirtiyoruz. Herkesin çalışmalarını yoğunlaştırması gerekmektedir. Koalisyondan daha fazla destek alınmalı ve DAİŞ çetelerine karşı savaşı sürdürebilmeleri için savaşçılara tüm yönleriyle yardımcı olunmalı, geri çekilme yapılmamalıdır.”

ABD’nin çekilmesinin bölgede askeri ve siyasi bir boşluk oluşturacağının ifade edildiği açıklamada, “Düşman güçlerin savaşında halk arada kalacak” denildi.

Previous post
ABD askeri çekilirken: Britanya'ya göre tehdit sürüyor, Fransa Suriye'de kalacak
Next post
Konut satışlarındaki düşüş yüzde 27’yi buldu