Ana SayfaGüncelBakan Koca: Nüfusun yüzde 80’i ‘çok yüksek riskli’ illerde yaşıyor

Bakan Koca: Nüfusun yüzde 80’i ‘çok yüksek riskli’ illerde yaşıyor

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 risk haritasına göre nüfusun yüzde 80’inin ‘çok yüksek risk’ grubundaki illerde yaşadığını söyledi. Koca, yarın yapılacak olan kabine toplantısında kapsayıcı, alternatif öneriler sunacaklarını da söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Covid-19 risk haritasına göre nüfusun yüzde 80’inin ‘çok yüksek risk’ grubundaki illerde yaşadığını söyleyen Bakan Koca, şu bilgileri verdi:

Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. Bu varyant daha hızlı yayılmakta.

Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 9 ilde 166 kişide görüldü.

Kasım ayında yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 69’unu 65 yaş üstü oluştururken bugün bu oranın yüzde 53’lere kadar düştüğünü söyleyen Koca, şunları kaydetti:

Sağlık çalışanlarının hastanede yatanlar içindeki oranı yüzde 3,1 iken şu an 0,78. Yani beşte bir oranına inmiş durumda.

Yüzde 86 olan aşılama oranıyla toplam vaka içerisindeki pay 1 Ocak’ta yüzde 5,3 iken şimdi yüzde 1,37’ye kadar indi.

Entübe vakalar içindeki 65 yaş üstü vatandaşların oranı yüzde 71’den yüzde 54,4’e indi, sağlık çalışanlarının oranı yüzde 1,1’den 0,15’e düştü.

“247 bin yatak içinde doluluk oranı yüzde 56,3”

Aşının, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına daha erken dönemde başlanıp yoğun yapıldığı için hem hastanede yatış hem yoğun bakım hem de entübe hastalar boyutuyla belirgin bir fayda sağladığını, bu noktada tanımlanmış kişilerin aşılarını yaptırma noktasında çok hassasiyet göstermeleri gerektiğini belirten Koca, şunları söyledi:

247 bin yatağımız içinde doluluk oranımız yüzde 56,3. Servis yatağı doluluk oranında bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,3. Yüzde 30’a yakın kapasitemiz var, bu da 10 bine yakın ağır hasta anlamına geliyor.

Koca, Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize’de yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80’in üzerinde, diğer bütün illerde ise yüzde 80’in altında olduğunun bilgisini verdi.

“Kapsayıcı, alternatif önerileri sunacağız”

“Ramazan ayını özellikle tedbirler noktasında çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz” diyen Koca, bulaşıcılığın daha arttığı yeni bir pik dönemi yaşadıklarını belirterek, şunları ifade etti:

Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız. Yarın Kabine Toplantısı’nda kapsayıcı, alternatifli önerileri sunacağız. O çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklar.

“Haziran’da en az 30 milyon doz BioNTech aşısı gelecek”

Koca, “Sinovac aşısında bugüne kadar gelen miktar 26 milyonu geçti. Önümüzdeki haftalarda daha önemli sayıda aşının gelebileceğini tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

BioNTech aşısı için yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Bakan Koca, “Haziran için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin dediler, bunu daha da artıralım diye görüşüyoruz ” dedi.

Sputnik aşısı hakkında ise Bakan Koca, “Ara sonucu olumlu görünüyor. İletişimimiz, görüşmelerimiz devam ediyor. Son bir haftada üç kez Sağlık Bakanıyla görüştüm” ifadelerini kullandı.

Yerli aşı çalışmaları ilgili de konuşan Koca, “Faz 2 çalışması bitti, 14 gün sonrası için tetkikler alınıyor. 2-3 hafta içinde Faz 3’e geçilebilir” dedi ve ekledi:

En geç Haziran sonu itibarıyla 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi, 30 milyon aşıyla bunu 30-35 yaşına düşürebileceğimizi ifade etmek istiyorum.

Bakan Koca, Rusya’nın uçuş kısıtlaması hakkında ise “Turizmin yoğun olduğu bölgelerdeki tedbirleri, sertifikasyon uygulamalarını gördüklerinde farklı yaklaşım içinde olacaklar” dedi.

Covid-19 risk haritası

Sağlık Bakanlığı, Mart ayının başından itibaren kentleri grubuna göre dört farklı renge ayırdı.

Kentler, haftada 100 bin nüfusta görülen vaka sayısına göre ‘çok yüksek riskli’, ‘yüksek riskli’, ‘orta riskli’ ve ‘düşük riskli’ olarak tanımlandı.

Buna göre;

  • Mavi / ‘çok yüksek riskli’: 100 binde 10’un altı,
  • Sarı / ‘orta riskli’ : 100 binde 11-35 arası, 
  • Turuncu / ‘yüksek riskli: 100 binde 36-100 arası),
  • Kırmızı / ‘çok yüksek riskli’: 100 binde 100’ün üstü.



Önceki Haber
Türkiye ile Libya arasında beş anlaşma
Sonraki Haber
30 yıldır görev yapıyor: Doç. Dr. Meltem Kayıran'ın Ankara Üniversitesi ile ilişiği kesildi