Ana SayfaDünyaParis’te ‘Sarı Yelekliler’ eylemi: 50’den fazla yaralı, 100’ü aşkın gözaltı var

Paris’te ‘Sarı Yelekliler’ eylemi: 50’den fazla yaralı, 100’ü aşkın gözaltı var

HABER MERKEZİ – Fransa’nın başkenti Paris’te Cumhurbaşkanı Macron’un ofisine yürümek isteyen ‘Sarı Yelekliler’i engelleyen polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda en az 65 kişi yaralandı. Paris’teki gösterilerde yüzlerce kişi de gözaltına alındı.

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi, başkent Paris’in Champs-Elysees Caddesi’nde protesto gösterisi düzenledi.

Champs Elysees’nin Zafer Takı’na yakın bölümünde toplanan binlerce protestocunun Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinin bulunduğu Elysee Sarayı’na yürümesi polis tarafından engellendi.

Polis, protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

100’ü aşkın gözaltı

Eylemciler polislere sarı boya fırlatırken, 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, protestolar sırasında en az 107 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Guardian’a göre Paris’teki protesto gösterilerinde en az 122 kişi gözaltına alındı.

‘Sarı Yelekliler’ ile polis arasında çatışmalar da yaşanırken, en az 65 kişi yaralandı. Yaralılardan sadece 11’inin polis olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan Fransa’nın birçok kentinde ‘Sarı Yelekliler’ tarafından gerçekleştirilen protestolarda cadde ve yollarda blokaj eylemi düzenlendi.

‘Sarı Yelekliler’ kim?

Fransa’da ‘ekolojik nedenler’ ile akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar ve getirilecek yeni vergilere karşı başlayan eylemlerde protestocuların, her araçta bulunması zorunlu olan sarı yelekleri giymelerinden dolayı ‘Sarı Yelekliler’ olarak adlandırılıyor.

Eylemler zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişlemiş durumda.

‘Tipik bir taban hareketi’ olduğu belirtilen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve bu hareketi herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.


Foti Benlisoy: ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin ayırt edici iki özelliği var

Previous post
Erdoğan ile Putin görüştü
Next post
"MİT muhaliflerin bulunduğu Almanya'da faaliyette, hükümet örtbas ediyor"