Ana SayfaGüncelGazeteci Pelin Ünker davası: Çalık’ın katılma talebi kabul edildi

Gazeteci Pelin Ünker davası: Çalık’ın katılma talebi kabul edildi

HABER MERKEZİ – Gazeteci Pelin Ünker’in “Paradise Papers” haberleri nedeniyle yargılandığı davanın duruşmasında Çalık Grubu sahibi Ahmet Çalık’ın duruşmaya katılma talebi kabul edildi.

Dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak, kardeşi Serhat Albayrak ve Çalık Grubu sahibi Ahmet Çalık’ın şikayetiyle “Paradise Papers” haberleri nedeniyle hakkında dava açılan gazeteci Pelin Ünker’in duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Ünker ve taraf avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve çok sayıda gazeteci takip etti.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşma Ünker’in savunmasının alınması ile devam etti. Söz konusu haberlerin “Paradise Papers” belgeleriyle ilgili olduğunu dile getiren Ünker, şunları söyledi:

“Bu belgeler dünyada çok sayıda ülkede yayınlanmış belgelerdir. 126 politikacı ve 47 ülkeyle ilgili. Haberlere dair dava açan iki politikacı da bizim ülkeden. Bu belgelerde Kanada Başbakanı, Finlandiya Maliye Bakanı Prens Charls, Kraliçe Elizabeth gibi kamuoyuna mal olmuş kişiler var. Türkiye’den de ayrıca Aziz Yıldırım ve bazı isimler daha var, ancak bu isimler dava açmadı. Malta’da kurulu şirketin direktörlerinden Serhat Albayrak var. Haber bununla ilgili. Gerçekliği de şirkete gönderilen sorularla onaylandı. Haberlerde yanıtlara da yer verdik. Hakaret ya da iftira yer almıyor. Gerçeklerden ibaret bir haber. Tekzibi de yayımladık. Dava ile karşılaştık.”

Ünker’in avukatı Tora Pekin de esas hakkında savunma yapmayacaklarını dile getirerek, Basın Kanunu kapsamında davanın 4 ay içerisinde açılması gerektiğini dile getirerek, 7 Kasım 2017’de yazının yayımlandığını, iddianamenin kabulünün ise 12 Mart 2018 olduğunu dile getirdi.

CMK 229/8 uyarınca davanın düşmesi gerektiğini dile getiren Pekin, “İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dosyamız vardı. Süre geçtiği için düşme kararı verildi” dedi.

Mahkeme hakimi verdiği kararında, suçtan zarar görmesi ihtimaline binaen müşteki Ahmet Çalık’ın katılma talebinin kabulüne, Ünker ve avukatlarının davanın “düşme” yönündeki taleplerinin önümüzdeki celse değerlendirilmesine karar vererek, duruşmayı 28 Mart’a erteledi.


MA