Ana SayfaDünyaABD sınırında gözaltına alınan mülteciler: Tehditten istismara on binlerce sayfalık hak ihlali

ABD sınırında gözaltına alınan mülteciler: Tehditten istismara on binlerce sayfalık hak ihlali

HABER MERKEZİ – ABD-Meksika sınırında gözaltına alınan mülteci çocukların ölümleri ve buradaki yaşam koşulları gündemdeki yerini korurken, mültecilere yönelik tehdit ve hak ihlallerinin çok daha eskilere dayandığı belgelendi. 35 bin sayfayı bulan belgelerde, mültecilerin istismardan fiziksel şiddete çeşitli hak ihlallerine maruz bırakıldığı tanıklıklarla ortaya konuyor.

Arabayla ezme, tutukluyken darp, hatta tecavüz veya cinsel istismarla tehdit… Bunlar, ABD Gümrük ve Sınır Koruması’nın (CBP) mülteci gençler ile çocuklara karşı işlediği suçlardan yalnızca birkaçı.

Bilgi Edinme Hakkı çerçevesinde gözaltında tutulanların maruz bırakıldığı hak ihlallerine ulaşan sivil toplum kuruluşu Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) belirttiğine göre suçlamalar on binlerce sayfa uzunluğunda ve 2009 ila 2014 yılları arasını kapsıyor.

ACLU’dan Mitra Ebadolahi, CBP’nin eleştirilen bugünkü uygulamalarını hatırlatıyor ve “Bu bir gecede olmadı” diyor.

“Yıllardır bu sorunları takip eden bizler için ne kadar korkunç ve yıkıcı olursa olsun yakın zamanda yaşananlar sürpriz değil.”

ACLU’nun edindiği belgelerde Guatemala ve Meksika’dan gelenler başta olmak üzere birçok mültecinin tanıklıklarına yer veriliyor.

Gözaltı merkezlerindeki ölümler

ABD’de sınırı geçtikten sonra gözaltında tutulan çocuklar ve ailelerin sağlık koşulları uzun süredir tartışma konusu.

‘Denetim merkezi’ adı verilen yerlerde yeterli gıdanın sağlanmadığı, sıvıya ulaşımda zorluk çekildiği ve kimi ihtiyaçların karşılanmadığı belirtiliyor.

Bugüne dek Başkan Donald Trump döneminde gözaltı merkezlerinde onlarca kişi hayatını kaybederken, bu kişilerden yedisi çocuk ve yaşları 2 ila 16 arasında değişiyor.

ACLU’nun raporu ise sınırda mültecilerin maruz kaldığı hak ihlallerinin Barack Obama döneminden beri sürdüğünü, sorunun eskilere dayandığını ve giderek büyüdüğünü ortaya koyuyor.


Kaynak: Vice News
Previous post
Şili’de protestolar: Başkentte eylem ve çatışma, Pinera’dan “savaştayız” açıklaması
Next post
Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’ye kredileri kesti, AB’de gündem olası yaptırımlar