Corona virüsü salgınında can kaybı 700 bine yaklaşıyor
HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 18 milyonun üzerinde, yaklaşık 700 bin insan ise yaşamını yitirdi. 6 milyondan fazla aktif vaka mevcut. Resmi verilere göre 5 bin 747 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de günlük yeni hasta sayısı 1000 sınırında. Gelişmeler sayfamızda.
Urfa ve Mersin’de toplu taziyeler yasaklandı
Urfa İl Hıfzıssıhha Kurulu, kentte artan Covid-19 vakaları nedeniyle toplu taziyelerin yasakladığını duyurdu.
Kurul tarafından yapılan açıklamada, “İlimizde son zamanlarda vaka artışlarına neden olduğu tespit edilen taziyeler ile ilgili olarak, ilimizde son dönemlerde arttan vaka sayılarını kontrol edebilmek amacıyla gerek taziye evleri, köy odaları ve benzeri ortak alanlarda gerekse evlerde taziyelerin yapılmamasına, cami görevlilerince cenaze sahiplerine duyuru yapılıp bilgi verilmesine ve kurallara uyulmayan taziyelerin kolluk kuvvetlerine bildirilmesine, konu ile ilgili kolluk kuvvetlerince her türlü tedbirin alınmasına” karar verildiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, karara uymayanlar hakkında işlem yapılacağı ifade edildi.
Mersin’de de yasak
Mersin’de de toplu taziye yapılması yasaklandı.
Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 31 Temmuz tarihinde toplanarak Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında bazı yeni kararlar aldı.
Buna göre;
- Kontrollü sosyal hayat sürecine uygun olarak salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları doğrultusunda il genelinde hastalığın ağır seyrettiği vakalar hariç olmak üzere, hastalık belirtisi gösteren kişiler ile temaslı oldukları kişilerin numunelerinin evlerinde alınmasına, izolasyon süreçlerinin evlerinde izlenmesine, tedavilerinin evlerinde yapılmasına, sağlık birimlerine ihtiyaç duyulan araç ve personel desteğinin ivedilikle verilmesine yönelik tedbir alınması,
- Düğün, nişan ve sünnet gibi organizasyonlarda, maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmemesi, bu konudaki denetimlerin uyarıcı, rehberlik edici ve caydırıcı bir anlayışla nezaketle yapılması yönünde karar alınırken; toplu taziye uygulamasının olduğu durumlarda taziye evlerinde, evlerde ve açık alanlarda taziye yapılmaması, bu hususa ilişkin cami ve belediye hoparlörleri ile kolluk araçlarından günde en az bir kez uyarıların yapılması kararlaştırıldı.
Irak Kürdistan Bölgesi’nde Covid-19 önlemleri: Habur Sınır Kapısı kapatıldı
Irak Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında yeni kararlar aldı.
Rûdaw’ın aktardığına göre alınan kararlar şöyle:
- Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki Habur Sınır Kapısı, yolcu ve turistler için bir hafta süreyle kapatıldı. Sınır kapısı sadece ticari geçişler için açık olacak.
- Sınır kapısında özel durumlar için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmak koşuluyla geçişler yapılabilecek.
- Kürdistan Bölgesi illeri arasındaki seyahat yasağının devam edecek. Kürdistan Bölgesi illeri ile Irak kentleri arasındaki seyahat ise bir hafta süreyle tamamıyla durduruldu.
- Market, lokanta ve diğer işyerlerine girişler maske ile yapılacak. Maskesiz müşteri kabul eden işyerleri 10 gün kapatılacak ve sahiplerine 800 dolar ceza kesilecek.
- Park, kafeterya ve çay ocakları kapatılacak ve taziye ve düğünler yasaklanacak.
- Özel sağlık merkezleri ve diş doktorlarının muayenehaneleri de 14 gün süreyle kapalı olacak.
BBC’nin İran’a ilişkin iddiasına yalanlama
İran, BBC Farsça Servisi’nin ülkede Corona virüsü salgınından ölenlerin sayısının hükümetin açıkladığının üç katı olduğuna dair haberini yalanladı.
İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sedat Lari, Tehran Times gazetesine yaptığı açıklamada haberin bilinmeyen bir kaynaktan gelen bilgilere dayandırılmasını eleştirerek, haberde yapılan tahminlerde bilimsel yöntem kullanılmadığını öne sürdü.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Lari, “bir kısım yabancı medya kuruluşlarının kimliği belirsiz kaynaklara dayanarak” kuşku ve belirsizlik yaratmaya çalıştıklarını bilimsel olmayan yöntemlerle yaptıkları çıkarsamaları “böyle görünüyor” gibi cümlelerle ortaya sürdüklerini söyledi.
Lari ayrıca ülkesinin vaka ve ölüm sayıları konusunda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylanmış bilimsel yöntemleri sıkı sıkıya uyguladığını da kaydetti ve medyanın ya da bireylerin siyasi amaçlarla bilimsel tartışmalara girmekten kaçınmasını istedi.
Sözcü Sima Sedat Lari, “Gizli tutmaya çalışsak, Avrupa’dakiler dahil birçok ülkede olduğu gibi ilk vakaları haftalarca gecikmeyle açıklamaya ya da bazı ülkelerde politikacıların yaptığı gibi ikinci dalgayı saklamaya çalışırdık” dedi.
BBC haberinde ne deniyor?
BBC Farsça Servisi’nin araştırmasına göre İran’da Covid-19 salgınından ölenlerin sayısının hükümetin bir önceki açıklamasında duyurduğu rakamın neredeyse üç katı olduğu iddia ediliyor.
Söz konusu veriler “sağlık” konusunun politikaya alet olmasını istemediğini söyleyen ama kimliğinin gizli tutulmasını talep eden bir kişi tarafından sızdırıldığı belirtiliyor.
Resmi kayıtlara dayandırılan araştırmada 20 Temmuz itibarıyla Covid-19’dan ölenlerin sayısının yaklaşık 42 bin olduğu ileri sürülüyor.
Yine araştırmaya göre, vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 278 bin 827 değil 451 bin 024.
Kayıtlar arasında İran çapında hastanelere yatan Covid-19 hastalarının kayıtları da var. Bu kayıtlar arasında hastaların kabul tarihleri, adları, yaşları, cinsiyetleri, semtomları, hastanede kaldıkları süreler ve diğer sağlık sorunlarına kadar detaylar bulunuyor.
İran, Ortadoğu’da Covid-19 salgından en kötü etkilenen ülke.
Ülkede salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 17 bin 400.
Kürt illerinde vaka sayıları artıyor: “Gerçek sayılara ulaşamıyoruz”
Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Türkiye’de günlük vaka sayısı bin bandına dayanmış durumda.
Yine bakanlığın verilerine göre 1 Ağustos itibarıyla Kürt illerinde yeni vaka sayısı 265. Yani resmi sayılara göre Kürt illeri en fazla yeni vakaya rastlanan bölge.
DW Türkçe’ye konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Diyarbakır özelinde gerçek verilere ulaşamadıklarını, hastanelerde yer sıkıntısı olduğunu aktarıyor.
“Sahadaki arkadaşlarımız bize farklı bilgiler veriyorlar. Diyarbakır’da günde 300 yeni vaka var. Urfa’daki arkadaşlarımız ise günlük 300-350 yeni vakadan bahsediyor. Yalnızca Diyarbakır ve Urfa’daki günlük yeni vaka sayısı bile açıklanandan çok daha fazla.”
Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç de, yine gerçek sayılara ulaşılamadığını belirterek, sahada görev yapan hekimlerden edindikleri bilgilere göre vaka sayılarının, açıklananın çok üzerinde olduğu yönünde tespitler olduğunu söylüyor.
“Sayılar konusunda çelişki var” diyen Yaviç, bunu 1 Haziran sonrası süreçte normalleşme adımlarının erken atılmasına bağlıyor. Covid-19 salgını tam anlamıyla kontrol altına alınmamışken, özellikle ekonomik kaygılarla bir çok kısıtlama ortadan kaldırıldı. Önlemlerle düşen günlük vaka sayıları, hayatın normal akışına dönmesiyle yeniden artmaya başladı.”
Nedenler
Bölgede yeni vaka sayılarının artmasının nedenini Yaviç şöyle anlatıyor:
“Turizmi canlandırmak için Türkiye’nin batısına yönelik önlem ve uygulamalar alındı. Özellikle de turizm merkezlerinde. Ancak bölgeye yönelik ekstra önlem alınmadı. Şehirlerarası yolculuklara müsaade edilmesi, bölgedeki halkın ekonomik durumunun zayıf olması, pozitif olduğu tespit edilen hastaların evlerine gönderilmesi salgını artırdı.”
Turan ise nedenlerle ilgili şunları söylüyor:
“Hepimiz biliyoruz ki Güneydoğu ve Doğu’da kalabalık aileler yaşıyor. Nişan, düğün, sosyalleşme ortamlarına izin verilmesiyle insanlar birbirine virüsü bulaştırmaya başladı.
“Ekonomik nedenler de çok etkin. Biliyorsunuz maskeler tek kullanımlık. Maalesef insanlarımız arasında 1 lira verip maske alabileceklerin sayısı çok az. Günlerce aynı maskeyi kullananlar var.
“Özellikle bölgede kişisel hijyen ve korunma malzemelerinin ücretsiz dağıtılması lazım. Pozitif çıkan ve evine gönderilen insan sayısı da oldukça fazla. Bu insanlar hastaneden çıkıp evine gidene kadar otobüs ya da minibüste zaten virüsü başkalarına bulaştırıyor. Salgınla böyle mücadele edilmez.”
Yaviç, sahada çalışan hekimlerin çok yorulduğuna ve psikolojik olarak zor günler geçirdiğini vurgulayarak, “Kaybettiğimiz sağlık çalışanları oldu. Üstelik hastane, sağlık emekçisi ve ekipman eksiklerimiz de var. Kapsamlı bir mücadele için hem personel sayısı, hem de hastane sayısı ve kapasitelerinin artırılması şart” dedi.
Turan ise filyasyon takibinin önemine dikkati çekerek, “Pozitif çıkan insanların, kimlerle temas ettiğini tespit etmek için çalışmalar yürütülmeli. Onların temas ettiği insanlara da test yapılmalı, gerekiyorsa karantinaya alınmalı. Aksi takdirde virüsün yayılmasına engel olamayız” diye konuştu.
Nedeni vaka artışı: Birçok ülke Corona virüsü önlemlerini sıkılaştırıldı
Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayılarında görülen artışla birlikte birçok ülkede önlemler sıkılaştırıldı.
DW Türkçe’nin aktardığına bazı ülkelerde alınan önlemler şöyle:
Fransa
Fransa’nın birçok bölgesine bugün itibarıyla sokakta maske zorunluluğu getirildi.
Özellikle gençlerin sahillerdeki kafe ya da barlarda sosyal mesafeye uymadığı ve ailelerin de yaz tatili nedeniyle daha sık bir araya geldiği Fransa’da, ülkenin batısındaki Mayenne bölgesindeki 69 kasabada, kuzeydeki Lille ve güneybatıdaki Biarritz kentlerinde sokakta maske takmak zorunlu hâle getirildi
Maske zorunluluğunun ülke geneline yayılması konusunda hükümet üzerindeki baskı artıyor.
Fransa’da şu ana kadar salgın nedeniyle 30 binin üzerinde insan hayatını kaybetti.
Avustralya
Avustralya’nın en büyük ikinci kenti Melbourne’de akşam saat 8 ile sabah saat 5 arasında sokağa çıkmak yasaklandı.
Restoranlar sadece paket servis yapacak.
Okullarda Çarşamba gününden itibaren uzaktan eğitime geri dönülecek.
Singapur
Singapur’da artık belirli ülkelerden gelen ziyaretçilere elektronik cihaz taşıma zorunluluğu getirdi.
Söz konusu elektronik cihaz, taşıyıcıların karantina şartlarına uymaması hâlinde alarm verecek.
GPS ve Bluetooth sinyalleri kullanan cihazın zorunlu hâle getirileceği uygulama, 11 Ağustos’ta başlayacak.
Hindistan
ABD ve Brezilya’nın ardından en fazla vaka tespit edilen ülke olan Hindistan’da yeni vaka sayısı son beş gündür 50 binin altına inmiyor. Son 24 saatte 52 bin 972 yeni vaka kayıtlara geçti.
Covid-19 teşhisiyle hastaneye kaldırılanlar arasında Hindistan İçişleri Bakanı’nın yanı sıra iki eyalet başbakanı da var.
Ülkede şu ana kadar 1,8 milyon kişi virüse yakalanırken 38 bin 135 kişi yaşamını yitirdi.
Kosova
Kosova’da ise Başbakan Avdullah Hoti, Corona virüse yakalandığını açıkladı.
Facebook hesabında paylaştığı mesajda, hafif bir öksürük dışında belirti göstermediğini söyleyen Hoti, evde kendini izole ettiğini duyurdu.
Kosova’da yeni vaka ve ölüm sayılarında geçen ay belli oranda artış görülüyor.
Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 995 vaka tespit edildi
Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.
Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;
- 995 vaka tespit edildi
- 19 kişi yaşamını yitirdi
- 1003 kişi hastalığı attı
- 41 bin 301 test yapıldı
Yine bu verilere göre;
- Toplam vaka sayısı 233 bin 851
- Toplam can kaybı sayısı 5 bin 747
- Toplam iyileşen sayısı 217 bin 497
- Toplam test sayısı 4 milyon 927 bin 217
Bayram kutlamalarında, tatil yerlerinde, salgın faktörü ne yazık ki yeterince dikkate alınmadı. Daha önce, bazı illerle sınırlı olan vaka artışlarının önümüzdeki günlerde ülke geneline yayılmasından ENDİŞE duyuyoruz. TEDBİRDE GÜÇ BİRLİĞİNE ihtiyacımız var. https://t.co/RVlhe7786O pic.twitter.com/81cFF287AN
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) August 3, 2020
DSÖ’den Covid-19 aşısı açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’a karşı aday aşılara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Örgütün Cenevre’deki genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, aşı çalışmalarından söz ederken ‘sihirli değnek’ uyarısı yaptı: “Şu an birden fazla aşı üçüncü faz klinik deneme aşamasında ve insanları enfeksiyondan koruyacak birden fazla etkili aşıya sahip olmayı umuyoruz. Fakat şu an bir sihirli değnek yok ve hiç olmayabilir.”
Duvar’da yer alan habere göre Ghebreyesus, “İşe yarayan bir aşıya sahip olup olmayacağımız veya bu aşının korumasının sadece birkaç ayla sınırlı kalıp kalmayacağı konusunda endişeler var. Fakat klinik denemeleri bitirmeden bunu bilemeyeceğiz” diye konuştu.
Öte yandan “normalleşmeye” giden yolun uzun olacağını belirten DSÖ Genel Direktörü, sosyal mesafe, hijyen ve test gibi önlemlerin sürdürülmesi çağrısında bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Özlü: Vaka sayısında patlama olabilir
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Şu anda salgın devam ediyor. Virüsün hiçbir değişikliğe uğramadan yayılmaya devam ettiğini görüyoruz” dedi ve ekledi: “Pandemi artarak devam ediyor.”
Özlü, bayram tatilinde Covid-19 önlemlerine uyulmadığına dikkat çekerek, “Vaka sayılarını azaltamayacağımızı gösteriyor… Yeniden vakalarda patlamaya yol açabilir” diye belirtti.
- Prof. Dr. Özlü’nün NTV yayınında yaptığı değerlendirmenin tamamı BURADA
BBC: İran’daki ‘Corona’ ölümleri, hükümetin açıkladığından üç kat daha fazla
BBC Farsça Servisi’nin araştırmasına göre, İran’da Corona virüsü salgınında ölenlerin sayısının hükümetin açıkladığından üç kat daha fazla.
Araştırma sonucunda hükümetin kendi kayıtları, 20 Temmuz itibarıyla Covid-19’dan ölenlerin sayısının yaklaşık 42 bin olduğuna işaret ediyor. İran Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı can kaybı sayısı ise 14 bin 405.
Yine hükümetin elindeki verilere göre vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 278 bin 827 değil, 451 bin 24.
İran, salgının başlangıcında virüsün ortaya çıktığı Çin’in ardından en fazla Corona virüsü vakasının görüldüğü ülke konumundaydı.
Ülkede son haftalarda vaka sayısında yeniden artış dikkat çekiyor.
- BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA
ABD merkezli ilaç şirketi, potansiyel Covid-19 aşısını test etmeye başladı
ABD merkezli ilaç şirketi Johnson&Johnson, Corona virüsüne karşı geliştirme aşamasında olduğu aşıyı insanlar üzerinde test etmeye başladı.
İlaç şirketi, “Ad26.COV2.S” adı verilen aşı adayının birinci ve ikinci aşama klinik denemelerine ABD ve Belçika’da start verdi.
18-55 yaş ile 65 ve üzeri yaşlardaki binden fazla sağlıklı gönüllünün katılması planlanan deneme, aşı adayının güvenli olup olmadığı, muhtemel yan etkileri ve bağışıklık oluşturmadaki başarısını sınamayı amaçlıyor.
Şirket, ABD ve Belçika’daki klinik denemenin ardından Hollanda, İspanya ve Almanya’da ikinci aşama denemeler yürütmeyi, Japonya’da ise yeni bir birinci aşama denemeye başlamayı planlıyor.
Johnson&Johnson, klinik denemelerin başarılı olması halinde gelecek yıl 1 milyar dozdan fazla aşı üretmek üzere imalat hazırlıkları yapıyor.
Dünya genelinde can kaybı sayısı 690 bini aştı
Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 18 milyon 236 bine, can kaybı sayısının ise 692 bin 817’ye yükseldiğini belirtiyor.
Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk 10 ülke şöyle:
- ABD (158 bin)
- Brezilya (94 bin)
- Meksika (47 bin)
- Britanya (46 bin)
- Hindistan (38 bin)
- İtalya (35 bin)
- Fransa (30 bin)
- İspanya (28 bin)
- Peru (19 bin)
- İran (17 bin)
Koca: Tedbir eksikliği kaygı verici
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Ağustos günü Türkiye’de 987 yeni Corona virüsü vakası tespit edildiğini açıkladı.
Koca, 18 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini, 987 kişinin ise iyileştiğini söyledi.
Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunan Koca, “Son 3 günde yeni hasta sayılarımızın arttığı illerde zatürre oranı aynı kaldı. Ülke genelinde ağır hasta sayımız kontrol altında görünüyor” dedi ve ekledi:
“Kurban Bayramı ve tatilde tedbir eksikliği ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak sonuçları açısından kaygı verici.”
PAYLAŞ:
Tweet