Mardin’de bir buçuk ayda yedi kadın ‘intihar etti’
HABER MERKEZİ – Mardin’de son 45 günde yedi kadının intihara sürüklendiğine işaret eden kadın hakları savunucuları, İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını istiyor ve “Kadın dayanışması mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” diye vurguluyor.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açıldığı Temmuz ayında erkekler 36 kadını öldürdü, 11 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
Söz konusu erkek şiddetinin ve şüpheli ölümlerin yaşandığı kentlerden birisi de Mardin. Son 45 günde kent genelinde yedi “intihar” vakasının yaşandığı belirtiliyor.
Kentteki kadın hakları savunucuları ve siyasi partilerin kadın temsilcileri, “politik” olarak nitelendirdikleri intiharların İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması halinde önlenebileceğine dikkat çekiyor.
Mezopotamya Ajansı’na konuşan Şahmeran Kadın Platformu üyesi Eylem Amak, kentte kadınların intihara sürüklendiğine işaret ederek, “Kadınlar ya zorla evlendiriliyor ya cinsel istismara maruz kalıyor ya tehdit şantaja maruz kalıyor ya da sistemin pandemi sürecinde gerçekleştirdiği sınavda yeterli bir sayı almadığını düşünerek intihar ediyor” ifadelerini kullandı.
Evli kadınların çoğunun da eşleri tarafından psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığı ve bu kadınların intiharı bir “kurtuluş” olarak gördüğünü kaydeden Amak, şöyle devam etti:
Buna artık ‘dur’ denmelidir. Mevcut siyaseti bırakıp, bunun yerine daha üretici bir politika izlenilirse bunun önüne geçilebilinir. Bundan kaynaklı da İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi, bir kadın daha kaybetmeye tahammülümüzün kalmadığını belirtmek istiyoruz.
Son dönemde kentte yaşanan ‘intihar’ vakalarına değinen CHP Mardin Kadın Kolları Başkanı Aygül Kılıç ise birçok bilinmeyen vakanın olduğunu dile getirdi.
Hazırlamakta olduğumuz raporda ileride tek tek bunları değerlendireceğiz. Sistemin kadın düşmanı politikaları, toplumun yozlaştırılması, şiddetin normalleştirilmesi ve kadınların çıkış yolu bulamaması bunlara sebep oluyor. Ev içi sorunlar, ekonomik sorunlar da kadınları intihara zorluyor.
Bu noktada İstanbul Sözleşmesi’nin bir “dayanak” olduğunu vurgulayan Kılıç, “Haklarımızı koruyan bu sözleşmenin yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Bunun takipçisi olacağız” dedi.
Kılıç, “Ne yazık ki resmi verilerin gerçek sayıyı yansıtmadığını biliyoruz. Son paylaşılan verilere göre 17 bin 47 çocuğumuz istismar edilmiştir. Bizler çocuk istismarlarını aklatmayacağız ve buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
“Kadınlar yasta değil, isyanda”
HDP Mardin İl Örgütü yöneticilerinden Münevver Ülker de en son kentte bayram arifesinde bir kadının yaşamına son verdiğini belirterek, “Bu intihar vakalarının erkek egemen zihniyetinden kaynaklandığını biliyoruz” dedi.
Kadın cinayetlerinin yürütülen politikalardan bağımsız olmadığına dikkat çeken Ülker, şunları söyledi:
Kadın meclislerimiz, kadın platformlarımız ve kadın örgütlülüğümüzle kadınlara psikolojik ve hukuksal destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Ayrıca kadın tacizleri, cinayetleri ve çocuk istismarlarına karşı mücadelemiz sürüyor. Kendi gücümüzün farkındayız, dayanışma ile birbirimize destek ve güç olmaktayız.
Ülker, “Kadın dayanışması mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:
Kadın örgütlülüğümüz gün geçtikçe güçleniyor. Kadınlar yasta değil, isyan eylemlerindedir. ‘Kadınlar her yerde’ diyerek, mücadeleye devam edeceğiz. Her zaman her yerde ‘kadın, yaşam, özgürlük’ demeye devam edeceğiz.
PAYLAŞ:
Tweet