Ana SayfaDünyaŞili’de protestolar: Başkentte eylem ve çatışma, Pinera’dan “savaştayız” açıklaması

Şili’de protestolar: Başkentte eylem ve çatışma, Pinera’dan “savaştayız” açıklaması

HABER MERKEZİ – Şili’de tepkilere neden olan toplu taşıma ücretlerindeki fiyat artışlarının geri alınmasına rağmen başkent Santiago’da protestocular ile kolluk kuvvetleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye yükselirken, Devlet Başkanı Pinera  “Savaştayız” açıklaması yaptı, fakat “Şilileri etkileyen sorunların çözümü” için muhalefet ve hükümetle görüşme yapacağını söyledi.


Çeviri-Derleme: Evren Toprak


Şili’de 6 Ekim’de toplu taşıma ücretlerine yapılan zam ile başlayan eylemler genişleyerek devam ediyor.

Başkent Santiago’da Pazar günü olduğu üzere Pazartesi günü de sokağa çıkma yasağına rağmen aralarında sendikacılar ile öğrencilerin olduğu binlerce kişi meydanlardaydı.

Polis ve askerler ile protestocular arasındaki çatışmalar sürerken, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12’ye yükseldi.

Devam eden eylemlere ilişkin konuşan Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, “Savaştayız” açıklaması yaptı. Pinera’nin ifadeleri şöyle:

“Şili, hiçbir şeye veya kimseye saygı duymayan ve hiçbir kısıtlama olmadan şiddet kullanmayı ve suç işlemeyi isteyen güçlü ve acımasız bir düşmanla savaşta.”

Pinera, bu sözlerinin tepki ve eleştiriyle karşılanmasının ardından ise hükümet ve muhalefetle görüşeceğini belirtti ve Şilileri etkileyen sorunlara daha iyi çözümler sunabilecek bir sosyal anlaşmaya ilerleyebileceklerini umduğunu dile getirdi.

“Hükümetin argümanlarının hiçbir değeri yok”

Öte yandan konuyu AP’ye değerlendiren uzmanlar asıl sorunun “gelir dağılımı eşitsizliği” olduğunu vurguluyor.

New York Üniversitesi Latin Amerika ve Karayipler Çalışmaları Merkezi’nden profesör Patricio Navia, protestocuların “ne hükümet yardımlarından yararlanabilecek kadar yoksul ne de hükümetin vergi aflarından yararlanabilecek kadar zengin olduğuna” dikkat çekiyor.

Navia, “Sesleri duyulsun diye ayaklandılar” diyor.

Anket şirketi Latinobarometro Başkanı Marta Lagos ise şunları söylüyor:

“Orta sınıfın var olduğunu, yoksulluğu azalttığımızı, bugün enflasyon olmadığını, makro ekonominin kontrol altında olduğunu ve benzeri söylemleri savunabilirsiniz, fakat insanlar ay sonunu göremediğinde bu argümanların hiçbir değeri yok.”

Şili’de 6 Ekim’den bugüne

Şili’de Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanlığı, 6 Ekim tarihinde yoğun saatlerde metro biletinin 830 Şili pezosu (1,16 Dolar), otobüs biletinin ise 710 Şili pezosu (1 Dolar) olmasını kararlaştırmıştı.

Açıklanan zamma karşı eylemler 11 Ekim Cuma günü, Santiago’da 80’den fazla öğrencinin Bellas Artes ve Santa Lucía metro istasyonlarında bilet almadan turnikeden atlamasıyla başlamıştı.

Başkent Santiago bulunan Banco Chile binası ve ENEL enerji şirketi binası ateşe verilmişti.

Yayılan eylemler sonrasında metrolarda güvenlik önlemleri arttırılmış, yer yer de polis eylemlere göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick toplu ulaşımın işleyişine engel olanlara karşı “Devlet Güvenlik Kanunu”nun işleme konulduğunu açıklamıştı.

Ülkede toplumsal eylemleri bastırmak amacıyla 1958’de çıkarılan “Devlet Güvenlik Kanunu” çerçevesinde ceza alanların hukuki işlemleri hızlandırılıyor ve kanun kapsamında suça karışanlara normalden fazla ceza verilebiliyor.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera eylemlerin şiddetlenmesi üzerine başkent Santiago’da OHAL ilan etmiş, güvenlik orduya teslim edilmişti.

Bu gelişmelerin üzerine Pinera, metro ücretine yapılan zammın askıya alındığını duyurmuştu.

Yapılan zamla Latin Amerika ülkeleri arasında Şili’nin toplu taşımanın en pahalı ülke olduğu belirtiliyor.

Latin Amerika ülkeleri arasında kişi başına düşen en yüksek milli gelire sahip ülkesi olmasına rağmen, sağlık ve geçim masraflarının giderek artması, emekli maaşlarının düşüklüğü ve sosyal eşitsizlik çeşitli sorunlar ön plana çıkıyor.

Şili, eşitsiz gelir dağılımı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alıyor.


Karınca, CBS, Vice News, CNN, AFP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bağlar Belediyesi’nin HDP’li altı meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı
Sonraki Haber
ABD sınırında gözaltına alınan mülteciler: Tehditten istismara on binlerce sayfalık hak ihlali