Ana SayfaGüncelGündem Libya tezkeresi: Meclis olağanüstü toplanıyor

Gündem Libya tezkeresi: Meclis olağanüstü toplanıyor

HABER MERKEZİ – Meclis, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplanacak. CHP, HDP ve İYİ Parti Libya tezkeresine karşı, MHP ve Saadet Partisi ise AKP’yi destekliyor.

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis’te.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’ye gönderdiği tezkerede Meclis’ten Libya’ya bir yıllığına asker gönderilmesine izin vermesini talep ediyor.

Meclis Genel Kurulu, 2 Ocak Perşembe günü yani bugün olağanüstü toplanarak bunu karara bağlayacak.

Genel Kurul, saat 14.00’te Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında açılacak.

Libya tezkeresi, Meclis Genel Kurulu’nun tek gündem maddesi olacak.

İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin kararları

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün yaptığı açıklamada “Yanlış, sakıncalı olduğunu, bir Arap savaşının Türkiye’ye fayda getirmeyeceğine kanaat getirdik” dedi ve Libya’ya asker gönderme tezkeresine ‘hayır’ diyeceklerini açıkladı.

Akşener, “Oy birliğiyle bu tezkereye İYİ Parti olarak ‘Hayır’ oyu vermeye, bunun milli güvenliğimizi tehdit altına alacağımıza dair ‘hayır’ oyu vereceğimizi söylemek isterim. Bütün bunların sebebi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir” diye konuştu.

Meclis’te iki sandalyesi bulunan Saadet Partisi ise Libya tezkeresine destek verme kararı aldı.

Tezkereye neden “evet” deme kararı alındığını yazılı açıklama yaparak duyuran Saadet Partisi’nin açıklamasında, “Libya’ya asker gönderme konusunun doğru planlanması gereken bir adım olduğuna inanıyoruz” denildi.

Kararını daha önce açıklayan ana muhalefet partisi CHP ile HDP Libya tezkeresine karşı, MHP ise AKP’yi destekliyor.

Akar ve Oktay’dan açıklamalar

Tezkerenin Meclis’te görüşülmesi öncesi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’nin hazırlıklarını yaptığını belirterek, “Libyalı kardeşlerimizin mağduriyetine ilgisiz kalmamız söz konusu değildir” demişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yaptığı açıklamada “Libya tezkeresinin içeriğine baktığınızda tezkere, insani yardımdan askeri katkıya kadarki aralıkta her şeye müsaade ediyor. Biz, insani yardımda zaten bulunuyoruz. İçeriğini muhatabımızın talepleri ve bölgedeki gelişmeler belirler” ifadelerini kullanmıştı.

Oktay, tezkere geçtikten sonra General Halife Hafter güçlerinin saldırılarını durdurması halinde Libya’ya asker gönderilmesine gerek kalmayacağını kaydetmişti: “Tezkere geçtikten sonra diğer tarafta farklı bir duruş olur, ‘tamam çekiliyoruz, saldırıdan vazgeçtik’ diye, uygundur, niye gidelim o zaman?”

Libya, ülkeyi uzun yıllar yöneten Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından 2011’den beri siyasi istikrarsızlık içinde ve çatışmalar yaşanıyor.

Ülke, Birleşmiş Milletler’in de tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ülkenin doğusunda Halife Hafter komutanlığındaki Libya Ulusal Ordusu desteğiyle kontrolü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümet arasında bölünmüş durumda.

Doğudaki hükümet Rusya, Fransa, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenirken İtalya, Türkiye ve Katar da Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası”, 21 Aralık’ta Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmişti.

Mutabakat Türkiye’nin Libya’ya asker gönderip göndermeyeceği tartışmalarını da beraberinde getirirken, Erdoğan’dan “Libya hükümetinden talep gelmesi durumunda asker gönderilebiliriz” açıklaması gelmişti.

Nitekim Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nden bir yetkili, Türkiye’den resmi olarak askeri destek talebinde bulunduklarını açıklamıştı.

Previous post
2020 yılı avukatlık asgari ücret tarifesi açıklandı
Next post
Erdoğan: Şehirlerimizin güvenliği için yeni yöntemler geliştirmeliyiz