Ana SayfaGüncelCHP’den Kızılay için Meclis Araştırma Komisyonu önerisi

CHP’den Kızılay için Meclis Araştırma Komisyonu önerisi

HABER MERKEZİ – CHP, Kızılay’a yapılan bağışların Ensar Vakfı gibi vakıf ve derneklere aktarılarak vergi kaçırılması girişimleri ve kurumun yaşadığı güven kaybının araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını isteyerek, “Kızılay’ın bir yardım kuruluşu olmaktan çıkıp bazı şirketlerin muvazaalı işlemler yoluyla vergi kaçırmalarına fırsat sağlayan bir kurum haline dönüşmüştür” dedi.

Daha önce kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktardığı iddiası ile gündeme gelen Kızılay’ın, Başkentgaz tarafından hesaplarına aktarılan bağış paralarını Ensar Vakfı’na aktardığı ortaya çıkmıştı.

Başkentgaz, 2017’de Kızılay’a 8 milyon dolarlık bağış yapmış, ancak Kızılay’a bu bağışın 75 bin dolarını alma, kalan 7 milyon 925 bin dolarını da Ensar Vakfı’na yurt inşaatı yapılması için transfer etme şartı koşulmuştu.

Habertürk’te Veysi Ateş’in sorularını yanıtlayan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, bağışı doğrulayarak belgenin kamuoyuna açıklanmasına tepki göstermişti.

Kınık, vergi kaçırma iddialarıyla ilgili ise “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” sözlerini kullanmıştı.

CHP’den önerge

Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yapılan milyonlarca dolarlık para transferi gündemdeki yerini korurken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kızılay’a yapılan bağışların araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan araştırma önergesinde, Kızılay’ın halkın büyük desteğini alan kurumlardan biri olduğu, ancak 28 Ocak’ta kamuoyuna yansıyan bir belgeden Başkent Doğalgaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin, Türkiye Kızılay Derneği hesaplarına aktardığı, 8 milyon dolarlık bağışın 7 milyon 925 bin dolarlık kısmının ise yurt inşaatında harcanmak üzere Ensar Vakfı’na aktarıldığının ortaya çıktığı kaydedildi.

“Bu belgeden Kızılay’ın bir yardım kuruluşu olmaktan çıkıp, bazı şirketlerin muvazaalı işlemler yoluyla vergi kaçırmalarına fırsat sağlayan bir kurum haline dönüştüğünün anlaşılmaktadır.”

“Amaç devlete ödenecek vergiyi azaltmak”

Önergede, bağışa ilişkin olarak Kızılay Genel Başkanı Şükrü Can’ın, “Tamamen yasaldır, bu bir şartlı bağıştır. Vergi kaçırmak farklıdır, vergiden kaçınmak farklıdır” açıklaması eleştirilirken, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre Türkiye Kızılay Derneği ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamının kurum kazancından indirilebildiğine dikkat çekildi.

Önergenin devamında şunlar ifade edildi:

“Bu hükme göre Başkentgaz’ın Kızılay’a yaptığı 8 milyon ABD Doları bağış tutarının aktarıldığı tarihteki TL karşılığı kadar bir tutarı 2017 yılına ilişkin olarak verdiği Kurumlar Vergisi Beyannamesinde indirim konusu yapma hakkı doğmuştur.
“Ensar Vakfı, 2012/3582 sayılı ve 16.08.2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıflar arasına alınmıştır. Dolayısıyla bağış doğrudan Ensar Vakfına yapılmış olsaydı sadece o yıla ait kurum kazancının yüzde 5’ine kadar olan kısmını vergi matrahından indirilebilecekti.
“Bu bilgilerden hareketle söz konusu bağışın yurt yapılmak üzere doğrudan Ensar Vakfı’na yapılmayıp Kızılay üzerinden yapılmış olmasının amacının devlete ödenecek vergiyi azaltmak olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim 2015 yılında 54 milyon olan Yardım Toplama Gelirleri toplamı, 2016 yılında 1 milyar 173 milyona, 2017 yılında 2 milyar 261 milyona ve 2018 yılında 3 milyar 465 milyona çıkmıştır.”

Kızılay üzerinden Ensar’a para transferi: Ne oldu nasıl oldu, kim ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dışişleri Bakanlığı’na göre Cumartesi Anneleri ‘turistleri rahatsız ediyormuş’
Sonraki Haber
Yerel Yönetim Taslağı: Belediyelerin yetkileri azalıyor, Cumhurbaşkanı'nınki artıyor