Ana SayfaGüncelDanimarkalı gazeteci Sultan Çoban’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

Danimarkalı gazeteci Sultan Çoban’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Gazeteci Sultan Çoban, Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davada 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Danimarkalı gazeteci Sultan Çoban’ın Facebook üzerinden yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması, Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Çoban ve avukatı Veysel Ok’un hazır bulunduğu duruşmayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Danimarka Büyükelçiliği temsilcileri, Danimarka TV2’yi temsilen Martin Selsoe Sorensen ile Çoban’ın ailesi ve arkadaşları takip etti.

Gazeteci Çoban, sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla ilgili “Yaptıklarım başka kişilere ait paylaşımların tekrar paylaşılmasıdır. Uluslararası ajanslarca çekilmiş fotoğraflardır. O dönemde IŞİD bölgesinde sivil halkın özgürleşmesine ilişkin simgesel fotoğraflardı. Fotoğrafa yapılan yorumlar ve görüşler beni bağlamaz. Ben fotoğrafları Danca ‘güçlü resimler’ ifadesiyle paylaştım. Daha önce paylaşılan görüş ve yorumları ve benim ifademi muhtemelen Google Translate ile çevirerek rapora koymuşlar” dedi.

Soruşturmaya ilişkin kendisine hiçbir tebligat yapılmadığını da belirten gazeteci Çoban, “İstanbul Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaparken gözaltına alındım ve o esnada soruşturmadan haberim oldu” ifadelerini kullandı.

Esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı ise gazeteci Çoban’ın “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Çoban mütalaaya karşı beyanında “Paylaşımlarım gazetecilik faaliyeti kapsamındadır, haber paylaşma ve arşiv amaçlıdır, propaganda suçu işlemedim” diye konuştu.

Avukat Veysel Ok da polis raporunun kabul edilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Propaganda unsurları bu paylaşımda mevcut değildir. Fotoğraf paylaşımı da ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu fotoğraflar uluslararası ajanslara aittir, Türkiye medyasında da paylaşılmıştır. Haber değeri vardır. Türkiye IŞİD’e karşı yerel güçlerle işbirliği yapmıştır, 2015 paylaşımlarına şu anki terör algısıyla bakılmamalıdır. AİHM de bu tür paylaşımları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmektedir.”

Ok ayrıca, 24 Ekim 2019 tarihinde yürürlüğe giren “Yargı Reformu Paketi” kapsamında yapılan değişikliği hatırlatarak, haber paylaşımlarının propaganda kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, gazeteci Sultan Çoban’a “örgüt propagandası yapmak” suçundan önce 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Cezada indirime giden mahkeme, Çoban’ı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı ve cezanın ertelenmesine hükmetti.

Çoban hakkında uygulanan “adli kontrol” tedbirleri ve yurt dışına çıkış yasağı da kaldırıldı.


Bu haberi MLSA’dan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KESK: Kadınların yüzde 92'si işyerinde mobbinge veya tacize maruz kalıyor
Sonraki Haber
İzmir'de yanında çalışan işçiyi öldüren Hasan Yücel'e müebbet hapis