Ana SayfaGüncelSancar: İktidarın sırtını dayadığı sistem çökmekte

Sancar: İktidarın sırtını dayadığı sistem çökmekte

HABER MERKEZİ – Mardin’de konuşan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, siyasi iktidarın çözülmekte olduğunu savunarak, “Bu iktidarın sırtını dayadığı, bu iktidarın kaynağını aldığı sistem çökmektedir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, dün partinin Mardin il örgütü binasında düzenlenen halk toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Ülkenin içinde bulunduğu şartları uzun uzun anlatamayacağım” diyen Sancar, “Bu iktidar çözülmektedir. Bu iktidarın sırtını dayadığı, bu iktidarın kaynağını aldığı sistem çökmektedir. Ama çökerken halklara, topluma zarar vermektedir” diye konuştu.

Sancar, sistem çöküşünü ise şöyle gerekçelendirdi:

Her şeyden önce bu ülkenin tarihi, Kürt sorununda inkarı, imhayı ve çözümsüzlüğü esas alan bütün iktidarların kaderinin çözülmek ve çökmek olduğunu bize pek çok örnekle göstermiştir. Yani bu iktidar çözülüyor. Bu sistem çöküyor ise bunun temel nedeni Kürt sorununda inkar, imha ve çözümsüzlük politikalarına dayandığı içindir.

Daha geçen gün AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Kürt sorunu yoktur, ne Kürt sorunu kardeşim’ dedi. Geçmişte kullandığı başka ifadeler de var, tek örnek değil. ‘Ben Kürt sorununu tanıyorum’ diyen başbakanlar gördük. ‘Kürt sorununda Bask modeli tartışılır’ diyen başbakanlar gördük. ‘AB’nin yolu Diyarbakır’dan geçer’ diyen başbakanlar gördük. Ve fakat sonra tam tersi bir yola girdiler. Hepsi tam tersi bir yola girdiklerinde kaçınılmaz olarak çöktüler. O iktidarlar çöktüğü gibi o iktidarın taşıyıcı partileri de yok oldular. Şimdi onlardan geriye 3-5 tane isim bile hatırlanmaz. Hatırlananlar da hayırla yad edilmezler. O nedenle eğer bir iktidar bu ülkede Kürt sorununu şiddetle, güvenlik politikaları ile inkarla çözmeye niyetlenirse en önce kendisini çözmeye başlar.

Mithat Sancar, “Politikaları yeni değil bu iktidarın da 40 yıldır bildiğimiz yöntemleri her seferinde güya yenileyerek devreye sokuyorlar. Dönem dönem bu yöntemler şartlara göre ihtiyaçlarına göre farklılaştırılır” diye ekledi.

Son dönemde başta partileri olmak üzere muhalif kesimlere yönelik artan gözaltı operasyonlarına da değinen Sancar, iktidara şöyle seslendi:

Her gün yeni operasyonlara uyanıyoruz. ‘Şu salonda son bir yılda gözaltına alınan, tutuklanan, işkenceden geçen kaç kişi var’ diye sorsam eminim salonun üçte ikisi el kaldıracaktır ama yine buradasınız, buradayız. Vazgeçmiyoruz. Çünkü bizimki özgürlük mücadelesidir, hak mücadelesidir. Bizimki adalet mücadelesidir. Bizimki haysiyet mücadelesidir. Var olmak ancak bu zulme direnmek ile anlam kazanır. Haysiyetimiz ancak mücadele ile korunur. O nedenle baskıların bizleri yıldırması mümkün değildir. Belki canımızı yakar ama biz acılarımızı umuda dönüştürmeyi çok iyi biliyoruz. O nedenle bu iktidara tekrar hatırlatıyoruz, yaptığınız şey sadece sizi bitirir. Bu yolla Kürt halkına, Kürt halkının partisine, HDP’ye saldırarak herhangi bir kazanım elde edemezsiniz. Kürt halkı diz çökmez, HDP vazgeçmez.

  HDP: 13 Kasım'dan bu yana 942 kişi gözaltına alındı

İktidarın ‘reform söylemlerine’ ilişkin ise Sancar, şöyle konuştu:

Bir baskıcı adaletsiz iktidar, reform dediği anda korkacaksınız. Kastım korkmanın çıplak anlamı değil. Bunlar reform diyorsa baskıyı daha da artıracaklar.

Peki ne yapacağız? Bu ülkede eğer demokrasi özgürlük istiyorsak, eğer eşit, onurlu birlikte yaşam istiyorsak inanın bana bunun ilk güvencesi daha da fazla örgütlememiz, partimize daha fazla sarılmamız, daha fazla güçlenmemizdir. Bu ülkede barışın da, demokrasinin de, özgürlüğün de en büyük güvencesi daha da büyümüş daha da güçlenmiş bir HDP’dir. HDP’nin olmadığı HDP’nin hesaba katılmadığı herhangi bir programın, herhangi bir yönetim formülünün bu ülkeye demokrasi, adalet ve barış getirme ihtimali yoktur. Onun için yapmamız gereken şey daha sıkı mücadele daha güçlü örgütlenme ve daha büyük bir parti. Güçlü HDP bu ülkede demokratik çözümün ve özgürlüğün vazgeçilmez güvencesidir.

“Bu baskıların, bu zulmün aslında tükeniş ve çırpınışları olduğunu da iyi bilelim” diyen HDP Eşbaşkanı Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

İktidar tükendikçe saldırıyor, saldırdıkça daha da tükeniyor. Şimdi biz bu tükenişi, Türkiye’nin demokrasiden, özgürlükten, barıştan yana bütün güçleri ile birlikte yeni bir yolun imkanı olarak görmek zorundayız. Bu yeni yolu da ülkenin önümüzdeki 10 yıllarda daha güçlü bir demokrasi, mutlaka yerel demokrasi, mutlaka eşit kardeşlik, mutlaka özgürlük yolunda ilerleyecek şekilde kurmalıyız.




Önceki Haber
Üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı
Sonraki Haber
Dış ticaret açığı yüzde 34,4 arttı