Ana SayfaDünyaDSÖ: Sahra Altı Afrika’da sıtma ölümleri Covid-19 kaynaklı can kayıplarını aşacak

DSÖ: Sahra Altı Afrika’da sıtma ölümleri Covid-19 kaynaklı can kayıplarını aşacak

HABER MERKEZİ – DSÖ, Sahra Altı Afrika’da sıtma ile mücadeledeki aksaklıklardan meydana gelen ölümlerin, Covid-19 kaynaklı can kayıplarını geçebileceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bugün yaptığı açıklamada, Corona virüsü pandemisi sırasında sıtma ile mücadeledeki aksaklıklar nedeniyle Sahra Altı Afrika’da bu hastalık nedeniyle meydana gelen ölümlü vakaların, Covid-19 kaynaklı can kayıplarının çok üzerinde olabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ’nün son küresel sıtma raporunda, geçtiğimiz yıl dünya genelinde 409 binden fazla insanın sıtma nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Raporda, Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’un 2020’de bu rakamı kesin olarak artırmasının öngörüldüğü de ifade edildi.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre DSÖ Küresel Sıtma Programı Direktörü Pedro Alonso, “Covid-19’dan ötürü yaşanacak hizmet kesintisi düzeyine bağlı olarak Sahra Altı Afrika’da, çoğu küçük çocuk olmak üzere 20 ila 100 bin arasında sıtma kaynaklı ölüm olabileceğini tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Ayrıca Alonso, “Sıtma ölüm oranının, Covid-19 kaynaklı ölüm oranından daha fazla olması ihtimali de hayli yüksek” diye belirtti.

DSÖ’nün raporuna göre, geçen yıl dünya çapında 229 milyon sıtma vakası kayıtlara geçti. Covid-19 pandemisiyle mücadele nedeniyle sıtma her ne kadar gündeme gelemese de yine de birçok ülke hastalığa karşı başarılı bir mücadele yürüttü. Ancak ‘sıtmadan uzak bir yaşamın’ henüz mümkün görünmediğinin altı çizildi.

Ayrıca raporda, hala her iki dakikada bir çocuğun sıtma nedeniyle yaşamını yitirdiği uyarısında bulunuldu.

Sıtma hakkında

Sıtma, sivrisinekler yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı.

Sıtma hastalığına karşı halihazırda onay verilmiş bir aşı bulunmamakta. Bu nedenle, sivrisinek sokmalarına karşı kişisel korunma, hastalığın önlenmesinde ilk savunma hattı niteliğinde. Diğer bir yöntem ise hastalığa karşı koruyucu ilaç kullanımı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şiddete karşı özsavunmada bulunan Havva Zor'un hapis cezası onandı
Sonraki Haber
Gazeteci Hakan Yalçın serbest bırakıldı