Ana SayfaGüncelSES’ten çağrı: Hastanelerde acil durum ilan edilmeli

SES’ten çağrı: Hastanelerde acil durum ilan edilmeli

HABER MERKEZİ – SES yaptığı açıklamayla sağlık alanındaki eksiklikler ile bir dizi önlemi sıralayarak “Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde acil durum ilan edilmeli” çağrısında bulundu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, yeni tip Corona virüsü (Covid-19) salgınına dair yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, ilk günkü vakanın görülmesinin üzerinden 6 gün geçmesine rağmen, halen pandemi salgınlarında uygulanan önlemlerin yeterince hayata geçirilmesi konusunda çok ciddi eksikler ve sorunlar yaşandığı belirtildi.

“Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde acil durum ilan edilmelidir” açıklaması yapan SES, sağlık alanındaki eksiklikler ve önerileri şöyle sıraladı:

  • Hastanelerimizde acil eylem planına geçilmedi. Hastane olağanüstü eylem planları devreye geçirilerek tatbikatlar yapılmadı.
  • Acil eylem planlarının nasıl olacağına ilişkin çalışanlar bilgilendirilmedi; dahası sağlık emekçilerinin acil durum çalışma planlarının hazırlanması için görüş ve önerileri, sağlık durumları, ailevi ve özel koşulları çalışanlarca birlikte değerlendirilmedi ve planlanmadı.
  • Hastane idarecileri büyük oranda acil eylem planları konusunda donanımsız durumda.
  • Olağanüstü dönem uyarısı olmasına rağmen tüm sağlık hizmetleri olağan koşullarda yürütülmekte. Poliklinikler normal bir dönemdeymiş gibi hizmet vermekte. Olağanüstü bir dönemden geçilirken başta sağlık emekçileri ve hastaneler için alınacak önlemlerin acilen belirlenmesi gerekmekte.
  • Sağlık çalışanları salgın dönemlerinde nasıl hizmet verileceğine dair teorik ve uygulamalı olarak desteklenmemekte.
  • Çalışma ortamından kaynaklanan riskleri en aza indirmek için gerekli tüm önleyici ve koruyucu önlemlerin alınması, bu kapsamda da tüm sağlık emekçilerine uygun kalitede, nitelikte ve sayıda kişisel koruyucu ekipmanın (maske, eldiven, gözlük, önlük, el dezenfektanı vb.) sağlanması zorunlu.
  • Ancak, hastanelerde şimdiden sağlık emekçilerine yeterli sayıda ve kesintisiz olarak verilmesi gereken koruyucu ekipman tedarikinde çok ciddi sıkıntı yaşanmakta. Neredeyse tüm sağlık kurumlarının tamamında cerrahi maske ve eldiven dahi temin edemeyen sağlık emekçileri var.
  • El dezenfektanı temininde de sorunlar yaşanmakta. El dezenfektanlarının “idareli” kullanılması gerektiği konusunda sıkça kurum içi uyarılar yapılmakta.
  • Hastanelerin tüm alanları riskli birim kabul edilmeli. Bazı hastanelerin sadece acilleri dezenfekte edilmekte. Diğer sağlık ünitelerinde de sağlık hizmeti verilmekte, bu nedenle tüm ünitelerde gerekli dezenfekte sağlanmalı.
  • Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de hem risk yüksek hem de koruyucu malzeme sorunu var. Ağız ve diş sağlığı merkezilerindeki hizmetlerin zorunlu haller dışında ara verilmeli.
  • Şüpheli hastanın geldiği durumda hastanelerde hastayla temas halindeki tüm sağlık emekçileri teste tabi tutulmalı.
  • Hastanelerde ortak kullanım alanları konusunda da alınmış bir önlem bulunmamakta. Tuvaletler, yemekhaneler, ofislerde hiçbir şey yokmuş gibi günlük rutin yaşam devam etmekte. Ortak kullanım alanlarında rahatça virüs bulaşabilir. Ortak kullanım alanlarının hijyeni ve dezenfekte edilmesi uygulaması en hassas şekilde yürütülmeli.
  • Test yapılan hastane sayısı artırılmalı.
  • Mevcut sağlık hizmetleri yetersiz sayıda sağlık çalışanı ile yürütülmekte ve iş yükü fazla. Corona virüsü salgını ile birlikte bu iş yükünün daha da artacağı orta. Bundan dolayı sağlık hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesi için sağlık alanındaki çalışan eksikliğinin giderilmesi gerekmekte.
  • Çalışan eksikliğinin acilen giderilmesi için ülkemizde yeterince sağlık emekçisi var ve görev beklemekte. Ataması yapılmayan yüzbinlerce sağlık emekçisi, ataması yapılmış ancak güvenlik soruşturması nedeniyle işlerine başlatılmayan sağlık emekçileri, Kanun Hükmünde Kararnamelerle hukuki süreçler işletilmeden ihraç edilen sağlık emekçileri acil bir düzenleme ile ihtiyacı karşılayacak şekilde göreve başlatılmalı.
  • Çalışanların maddi koşulları desteklenmeli, duruma özgü acil hizmet ödeneği gibi ödeneklerle motive edilmesi sağlanmalı. Sağlık insan gücünün arttırılması için acil önlemler alınmalı. Salgın döneminde fazla çalışma yasaklanmalı. Sağlık çalışanları aşamalı olarak idari izinlerle dinlendirilmeli yedekte bir sağlık gücü oluşturulmalı.



Önceki Haber
UNICEF: Suriye'de her 10 saatte bir çocuk öldürülüyor
Sonraki Haber
Canlı Blog | Türkiye'de de yayılan 'Corona'da son durum