Ana SayfaGüncelZorla müdahale edilen Mustafa Koçak ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor

Zorla müdahale edilen Mustafa Koçak ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmüyor

HABER MERKEZİ – “Adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu cezaevinde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 255’inci günündeyken zorla müdahale edilen Mustafa Koçak’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmediği açıklandı.

İstanbul Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart 2015’te makam odasında öldürülmesine ilişkin yargılanan Mustafa Koçak, geçtiğimiz yıl ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Koçak, söz konusu ceza sonrası “adil ve bağımsız mahkemelerde yargılanma” ve “işkencecilerin yargılanması” talebiyle açlık grevine başlamıştı.

Açlık grevi eylemini 90’ıncı gününde ölüm orucuna çeviren Koçak’a 12 Mart’ta zorla müdahale edildiği bildirilmişti.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği Koçak’ın durumuna ilişkin basın açıklaması düzenledi.

TİHV İzmir Temsilciliği binasında yapılan açıklamaya Koçak’ın ailesi de katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan avukat Nergis Tuba Aslan, Koçak’ın eyleminin 255’inci gününde ailesi ve avukatlarına dahi haber verilmeden İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampus Devlet Hastanesi Dâhiliye Servisi’ne götürüldüğünü hatırlattı.

MA’da yer alan habere göre Koçak’ın sağlık durumunun kritik aşamayı çoktan geçtiğini belirten Aslan, “Bu anlamda yapılacak en ufak bir hatalı eylem, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilecektir. Sağlık durumu bu kadar hassas olan Koçak’ı zorla müdahale tehdidine maruz bırakmak kabul edilemez” dedi.

Aslan, Koçak’ın sağlık durumu hakkında edindikleri kısa bilgiyi paylaştı:

“Yalnızca glikoz yüklemesi ve damar temizlemesi yapıldığı, aksi yönde iradesi olmasına rağmen zorla müdahalede bulunulduğu, ısrarlı çabalar sonucunda sözlü olarak alınabilmiş bilgilerdir. Oysa ölüm orucu yapan kişilerin zorla besleme sonrasında sakat kaldıkları, hafızalarını kaybettikleri, Wernicke-Korsakoff oldukları hatta yaşamlarını yitirdikleri daha önce deneyimlenmiş olup, bunun başlıca nedeninin hızlı, yoğun glikoz yüklemesi olduğu bilinmektedir.”

‘Hekimler ilkeleri yok saydı’

Dünya Tabipler Birliği (DTP) Malta Bildirgesi ve beraberinde Tokyo Bildirgesi’nde yer alan hekimlerin bağlı kalmak zorunda oldukları ilkeleri hatırlatan Aslan, kişiyi iradesi dışında zorla beslemenin bu ilkeleri ihlal etmek anlamına geldiğini vurguladı.

Bu uluslararası ilkeleri, Koçak’ın kaldırıldığı hastanenin hekimlerinin yok saydığını savunan Aslan, Koçak’a zorla besleme yapıldığını ve avukat görüşü yapmasının yasaklandığını ifade etti.

Koçak’ın hastaneye götürüldüğü günden bu yana, durumu hakkında sağlıklı bir bilgiye ulaşamadıklarını belirten Aslan, şunları söyledi:

“Tüm ısrar ve çabalara rağmen, Koçak ailesi ve avukatları ile görüştürülmemekte, yine sağlık dosyasına ve kendisine uygulanan tıbbi müdahalenin içeriğine erişmeleri keyfi bir şekilde engellenmektedir.
Mustafa Koçak’ın ölüm orucuna başladığı günden bu yana, sağlık durumunun bağımsız hekimler tarafından izlenmesi yönündeki talebi reddedilmekte; 12 Mart 2020 tarihinde kaldırıldıktan sonra, İzmir Tabip Odası süreci takip etmek üzere iki bağımsız hekimi görevlendirmiş olmasına rağmen, Koçak’ın bağımsız ve tarafsız bir hekime erişim hakkı bizzat İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından engellenmektedir.”

Cezaevi müdüründen avukatlara tehdit

Aslan, Koçak’ın ailesinin cezaevine yaklaşmasının dahi engellendiğini, avukatların da cezaevi müdürü tarafından tehdit edildiğini dile getirdi.

“Yaklaşık 6 saat boyunca alınmayan dilekçe, Başsavcılık tarafından cezaevi idaresinin aranmasının ardından alınmış, ancak tüm taleplere rağmen dilekçenin alındığına dair bir kayıt/belge avukatlara verilmemiştir. Cezaevi idaresi usul ve yasaya açıkça aykırı davranmıştır.”

Zorla müdahalenin bir işkence olduğunu belirten Aslan, Koçak’ın sağlık durumunun bağımsız hekimlerce takip edilmesini, ailesi ve avukatları ile görüştürülmemesi yönündeki keyfi uygulamanın bir an önce son bulması ve adil yargılanma talebinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘Polis tarafından takip ediliyoruz’

Ardından konuşan Mustafa Koçak’ın babası Hasan Koçak, 3 gündür çocuklarıyla görüşmelerinin engellendiğini söyledi

“Sağlığı hakkındaki tüm kaygılarımız her geçen gün büyüyor” diyen Koçak, “Geldiğimizden bu yana sürekli polis tarafından takip ediliyoruz. Bunlar bizi yıldıramaz. Mustafa çok güçlüdür. Biliyorum ki tüm bu zulmü yenecek” dedi.

‘Ölüsünü değil dirisini istiyorum’

Koçak’ın annesi Zeynep Koçak da oğlunun haksız yere tutuklandığını, suçsuz olduğunu belirterek, adalet talebinde bulundu.

“Mustafam yaşadığı zulme karşı ölüm orucuna başladı. Sadece adalet istiyor. Çocuğuma işkence yapıyorlar. O tanığın annesi, babasının hiç mi vicdanı yok, görüyorlar mı acımızı. Bana oğlumu göstermiyorlar. Oğlum her an ölebilir. Ben ölüsünü değil, dirisini istiyorum. Bir anne olarak oğlumu istiyorum.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Moskova mutabakatı’nın ardından ilk kez İdlib'de ortak devriye
Sonraki Haber
Avukatların gözaltı süreleri uzatıldı