Ana SayfaCezaevleriÖHD: Cezaevi doktoru darp ve çıplak aramaya rapor vermedi

ÖHD: Cezaevi doktoru darp ve çıplak aramaya rapor vermedi

HABER MERKEZİ – ÖHD Hakkari Temsilciliği, tutuklanan TJA aktivisti Seyhan Başak’ın maruz bırakıldığı darp ve çıplak aramaya ilişkin cezaevi doktorunun rapor vermekten kaçındığını açıklayarak, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Temsilciliği, 31 Mart’ta “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Seyhan Başak’ın Hakkari Cezaevi’nde darp edilerek, çıplak aramaya maruz bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı.

ÖHD üyesi avukat Harika Günay Karataş, çıplak aramanın “gözaltına alınan veya cezaevine giren şahsın, kişiliğini ezmek, kimliksizleştirmek, teslim almak ve üzerinde otorite kurma amaçlı bir işkence yöntemi” olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi üyesi olan Seyhan Başak’ın çıplak aramaya maruz bırakıldığını kaydeden Karataş, “Müvekkilimiz Hakkari Cezaevi’nde gayrı ahlaki ve insan onuru ile bağdaşmayacak şekilde muamele ile karşılaşmış, darp edilmiş ve çıplak aramaya maruz bırakılmıştır. Müvekkil, dört gardiyan tarafından darp edildiğini, elleri ve kolları tutularak zorla yere yatırıldığını, kıyafetlerinin zorla çıkarıldığı ve tekrar zorla giydirildiğini, cezaevi revirine çıplak arama işkencesine maruz bırakıldığını söylemesine rağmen cezaevi doktorunun darp raporu vermeyi reddettiğini aktarmıştır” dedi.

TJA aktivsti Seyhan Başak ile tutuklu DTK Eşbaşkanı Leyla Güven.

Başak’ın sağ ve sol bileklerinde 6-10 santimetre büyüklüğünde darp sonucu morarmalar olduğunu gözlemlediklerini aktaran Karataş, Hakkari Cezaevi yönetimi ile görüşme taleplerinin “sorumlular cezaevinde değil” gerekçesiyle reddedildiğini ifade etti.

Suç duyurusu

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen avukat Karataş, “Adli soruşturma başlatılması, olay tarihinde görevli olan tüm personelin tespit edilmesi, cezaevi kamera kayıtlarının temin edilmesi, olaya ilişkin olarak tüm delillerin toplanmasını” talep edeceklerini ifade etti.

Karataş, sözlerini şöyle tamamladı:

Bu tür uygulamaları işkence olarak tanımlıyoruz. Gözaltı merkezlerinde ve cezaevlerinde çıplak aramayı bir bütün olarak yasaklayan yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bir işkence yöntemi olarak çıplak aramayı uygulayan memurların da cezasız bırakılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. ÖHD olarak siyasal iktidarın bir aparatı haline gelen yargıya, yargıyı araçsallaştırarak işkenceyi meşrulaştırmaya çalışan anlayışa karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.




Önceki Haber
Migros direnişinin 91'inci günü: İşçilere yine gözaltı
Sonraki Haber
HES'ten su tahliyesi sırasında dört işçi akıntıya kapıldı, biri öldü