Ana SayfaGüncelHelin Bölek’in ardından bir yıl: Neden hayatını kaybettiğini unutmasınlar

Helin Bölek’in ardından bir yıl: Neden hayatını kaybettiğini unutmasınlar

HABER MERKEZİ – Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in ölüm orucunda yaşamını yitirmesinin ardından bir yıl geçti. Bölek’in annesi Aygül Bilgi, “Helin’in neden hayatını kaybettiğini unutmasınlar” dedi ve ekledi: “O bayrağı hedefe götürsünler.”

Bugün, sürdürdüğü ölüm orucunun 288. gününde yaşamını yitiren Helin Bölek’in ölüm yıl dönümü.

Bölek’in ölüm orucunu birlikte sürdürdüğü İbrahim Gökçek ise 323 gün süren ölüm orucuna 5 Mayıs’ta ara verdikten sonra yoğun bakımda 7 Mayıs’ta yaşamını yitirmişti.

Kızı Helin’i anlatan Aygül Bilgi, kızının dilinin dönmesiyle birlikte şarkı söylemeye başladığını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e konuşan Bilgi, “İlk kez 8-9 yaşlarındayken enstrümanla tanıştı. Ben türküleri seviyorum diye türkü söylerdi. Hep çok güzel söyledi. 2013 yılı gibi üniversitede iken Grup Yorum ile tanıştı. O zamana kadar sırf müzik söylemek hoşuna gittiği için söylediği türküleri daha içerikli, sosyal mesaj içeren bir şekilde söylemeye başladı. Hayatını kaybedene kadar Grup Yorum ile şarkı söylemeye devam etti” dedi.

‘O övünç duyulması gereken biriydi’

“Halkı için müzik yapıp, halkın uğradığı zulümleri dile getiren müzikler söyleyince zevkle dinleyen insanlar olduğu gibi hoşlanmayan insanlarda oldu” diyen Bilgi, kızının cezaevinde geçen 2015-2019 yılları arasını ise şu ifadelerle anlattı:

Birkaç kez tutuklandı. Tahliye olduktan kısa bir süre sonra tekrar gözaltına alınıp tutuklandı. Sistematik bir saldırı vardı. İtirafçı bir şahsın beyanlarıyla tutuklandı. Bu zamanda bir çok cezaevine sürgün gönderildi. Kepsut’ta iken tahliye oldu. Biz onu arabayla almaya giderken tekrar gözaltına alındığı haberi verildi. Kapıdan çıkar çıkmaz tutuklandı.

Tutuklandığı anlarda hep yanında oldum. Ziyaretlerine gittim. Onun sesi oldum. O benim çocuğum, onu hiçbir zaman yalnız bırakmayı düşünmedim. Çünkü o benim tek çocuğumdu. Benim kızım kötü bir kız değildi. Kötü bir şey yapsaydı utanç duyardım ama o övünç duyulması, örnek gösterilmesi gereken biri olduğundan onla her zaman övündüm.

‘Tek suçu halkının yanında durmaktı’

Ardından Bölek’in tahliye olduktan sonra eylemini İbrahim Gökçek ile birlikte Armutlu’da sürdürdüğünü hatırlatan Bilgi, çocuklarının direnişlerine sahip çıkmalarını anlamayan pek çok insanın var olduğunu ve kendilerine “niye” diye sorduklarını aktardı.

Bu niye sorusunu anlayabilmek için önce bu çocuklar kim, ne yapıyor ve ne istiyorlar bilmek gerekiyor. Kolay mı 28 yaşında gencecik bir insan ölüm orucunda. Bu hayatta hiç mi istedikleri bir şey yoktu. Ama hayatını ortaya koyuyor. Bunu bu şekilde sorgulamak varken benim anneliğimi sorguladılar.

Yanında olmamı sorguladılar, beni suçladılar. Ama benim çocuğum ne yaptı ki? Kötü bir şey mi yaptı? Tek suçu halkının yanında durmaktı. Yanımızda duran da çok oldu. Ben kızımın yanında sonuna kadar durdum. Bir gün Helin bana, ‘Anne teşekkür ederim’ demişti, neden diye sorduğumda ise ‘yanımda durduğun için’ cevabını verdi. O zaman ben senin yanında durmak zorundayım dedim.

‘Zafere kadar’

Hastaneye kaçırılmasının kızının sağlığını kötü etkilediğini kaydeden Bilgi, şunları söyledi:

O süreç onu çok yıprattı, var olan süreci çok hızlandırdı. Yoksa açlık grevinin etkileri vardı onlar beklenen şeylerdi. Helin’in bilinci son ana kadar açıktı. Hep bir şeyler üretirdi. Ben haftanın 3 günü onun için eylem yapardım. Gittiğim ve geldiğimde selamlaşıyorduk. Neler olduğunu soruyordu. O durumdan da güç alıyordu. Benim yanında olmam onun en büyük dayanağıydı. Sonu söylemek istemiyordum. Ona diyordum ki zafere kadar diyorsunuz ya o zamana kadar yanında kalacağım diyordum.

‘Grup Yorum’u bitiremezler’

Bölek ve Gökçek’in en öncelikli taleplerinin “Konser yasaklarının kaldırılması” olduğunu hatırlatan Bilgi, “Bu o kadar zor bir şey değildi. Ama bundan korktular. Salgın koşullarını bildiklerinden konser sözü verilmesini istediler. Bu dahi verilmedi. Helin sözün verilmesine kadar bile dayanamadı. Hala bu devam ediyor. Bu durum sonsuza kadar sürmeyecek. Grup Yorum şarkıları söylenmeye devam edecek. Grup Yorum’u bitiremezler. Biz onların hatıralarını canlı tuttuğumuz sürece onlar hep var olacaklar” dedi.

Bilgi, “Ben hala üzerime düşeni yapmaya devam ediyorum. O gitti bu iş bitti değil. Böyle bir insan yaşadı geçti ama cismi olarak geçti, adı varlığı ise geçmedi. O kazanacağı zaferin bir kısmını da bizlerin omuzlarına yükledi. Şimdi biz üzerimize düşen bu yükü kaldırmalıyız” diye konuştu.

‘Hala hayatımın büyük bölümünü kaplıyor’

Kızının hayatının büyük bir bölümünü kapladığını vurgulayan Bilgi, bu durumun devam ettiğini dile getirdi

Gitmesiyle onu çıkarıp atmadım. O yine benim hayatımın bir bölümünde olmaya devam edecek. Bir anne olarak ben sadece evladımı kaybetmedim, arkadaşımı da kaybettim. Fazlasıyla bir boşluk var, doldurmaya çalışıyorum. Onunla ilgili bir şeyler üreterek doldurmaya çalışıyorum. Umarım bunu başarırım. Şimdi en basitini yapıyorum. Helin ismini verdikleri çocuklara onlara bir şeyler yapıyorum. Helin’den Helin’e hediye diye veriyorum. Bunun daha kalıcı halini yapmak istiyorum.

‘O bayrağı hedefe kadar götürsünler’

“Helin’in neden hayatını kaybettiğini unutmasınlar” diyen Bilgi, sözlerini şöyle noktaladı:

Bunun peşine düşsünler. Onun adımını bastığı yere adımlarını basarak devam etsinler. Onun bıraktığı yerden devam etmeliler. Bir bayrak yarışı gibi düşünsünler Helin yolunu koştu bayrağı uzatıyor, o bayrağı devir alsınlar. O bayrağı hedefe kadar götürsünler.




Önceki Haber
Şüpheli kadın ölümü: Şükriye Bulgurcu evinde ölü bulundu
Sonraki Haber
Rabia Naz yaşamını yitirdiğinde kaymakam olan Yılmaz Kurt ölü bulundu