Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünyadaki vaka sayısı 3,5 milyonu geçti

Canlı Blog | Dünyadaki vaka sayısı 3,5 milyonu geçti

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı 3,5 milyonu geçti. 250 bine yakın can kaybı var. 127 bini aşkın vakanın olduğu Türkiye’de ‘normalleşme planı’ açıklandı. Plana göre; 65 yaş üstündekiler sokağa çıkma yasakları sırasında 4 saatlik süre ile sokağa çıkabilecek, AVM’ler ve berberler 11 Mayıs’ta açılacak, YKS 27-28 Haziran’da, LGS ise 20 Haziran’da yapılacak. Türkiye ve dünyadan öne çıkan gelişmeler sayfamızda.

 


23:50 | DSÖ: Covid-19 uzun süre bizimle olacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ / WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu öncülüğünde gün içinde düzenlenen “Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği”ne 40 ülkeden liderin katıldığını belirten Ghebreyesus, Covid-19 aşısı, teşhisi ve tedavilerinin araştırılması ve geliştirilmesi için toplam 7,4 milyar dolar taahhüt edildiğini anımsattı.

Ghebreyesus, etkinliğin küresel dayanışmanın güçlü ve ilham verici bir göstergesi olduğuna işaret ederek “(Covid-19’dan) herkes eşit şekilde korunmalı. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz” dedi.

Dünya genelinde bazı ülkelerde yeni vakaların ve ölümlerin sayısı azalırken, diğerlerinde arttığına vurgu yapan Ghebreyesus, “Bu yüzden bağış etkinliği çok önemliydi. Bu virüs, uzun süre bizimle olacak. Onu yenecek araçları geliştirmek ve paylaşmak için bir araya gelmeliyiz.” ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, “Bu virüsün panzehri ulusal birlik ve küresel dayanışmadır. Bu virüse karşı panzehir, insan ruhudur” değerlendirmesinde bulundu.


23:05 | Seyahat kısıtlaması 7 ilde kaldırıldı, 24 ilde 15 gün daha uzatıldı

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine şehir giriş ve çıkış tedbirlerine ilişkin genelge gönderdi.

Genelgeye göre; Aydın, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla’da kara, hava ve deniz yoluyla giriş ve çıkış kısıtlaması kaldırıldı.

Kısıtlamanın kaldırıldığı 7 il haricindeki 23 büyükşehir ve Zonguldak için giriş çıkış kısıtlaması 19 Mayıs Salı saat 24.00’e kadar uzatıldı.

Kısıtlamanın sürdüğü şehirler şöyle:

Adana, Ankara, Antep, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Maraş, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Van, Zonguldak.

Kabine toplantısının ardından ‘normalleşme planı’nı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 ilde giriş ve çıkışların bugün itibariyle kaldırılacağını, 24 ilde ise devam edeceğini ifade etmişti.


22:56 | Kuzey Kıbrıs’ta 17 gündür Covid-19 vakası görülmüyor

Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanı Ali Pilli, ülkede son 17 gündür Covid-19 vakasının görülmediğini açıkladı.

Pilli, son 24 saatte bin 419 test yapıldığını ve pozitif vakaya rastlanmadığını bildirdi.

Testlerin sonucuna göre, altı kişiye ileri tetkik için PCR testi yapılacağını belirten Pilli, toplam test sayısının 15 bin 428’e ulaştığını ifade etti.

Pilli,  bugüne dek 108 vaka görüldüğünü ve dört kişinin virüs sebebiyle yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında kapalı olan birçok iş yerinin bugün yeniden açıldığını ifade eden Pilli, maske kullanımı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymanın önemine bir kez daha dikkati çekti.


22:35 | Bakan Selçuk: LGS’de öğrenciler kendi okulunda sınava girecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim ve sınav takvimi ile ilgili yeni alınan kararlarla ilgili NTV yayınında açıklama yaptı.

Bakan Selçuk, “LGS sınavına her öğrencimiz kendi okulunda girecek. Bu LGS tarihinde ilk defa yapılacak bir şey. Sınav bilgileri e-okul üzerinden açıklanacak” dedi.

İki oturumda olacak olan sınavda. verilecek olan boşlukta öğrencilerin okul bahçesine çıkacağını ifade eden Bakan Selçuk, şunları söyledi:

“Sosyal mesafe korunarak öğrencilerimizin hava alması sağlanacak, öğrencilerimizin yanında rehber öğretmenler olacak.

“Öğrenciler kendi öğretmenleriyle sınava girmeyecek, özel ve resmi bütün okullarımızdaki öğrenciler kendi okullarında başka öğretmenler eşliğinde sınava girecekler.”

Bakan Selçuk, sınavla ilgili bir tanıtım videosunun da yayınlanacağını belirtti.

Kabine toplantısının ardından ‘normalleşme planı’nı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, YKS’nin 27-28 Haziran, LGS’nin 20 Ha ziran, Askeri Öğrenci Sınavı’nın ise 14 Haziran’da yapılacağını açıklamıştı. Erdoğan ayrıca, üniversitelerin de 15 Haziran’da akademik takvime dönebileceklerini ifade etmişti.


22:15 | Mansur Yavaş: Berber ve kuaförlere hijyen seti vereceğiz

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Twitter üzerinden Corona virüsü salgını nedeniyle kapatılan ve 11 Mayıs itibariyle tekrar açılacak berber ve kuaförlerden talep edenlere hijyen seti verileceğini duyurdu.


21:42 | Fransa’da can kaybı 25 bini geçti

Fransa’da Coronavirüs nedeniyle son 24 saatte 306 kişi daha hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 25 bin 201 oldu.

Böylece son 4 günde can kaybı sayısında en büyük artış meydana geldi.

Fransa Halk Sağlığı Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, virüs tespit edilen kişi sayısı da 203 bin 253’e ulaştı.

İyileşen kişi sayısı ise 51 bin 371’e yükseldi.

Ülkede 11 Mayıs’tan itibaren sokağa çıkma sınırlandırmaları hafifletiliyor.


21:18 | Britanya’da can kaybı 29 bine yaklaştı

Britanya’da son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 288 kişi hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı 28 bin 734’e çıktı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu verilerinin yavaş sisteme girilmesinden ötürü gerçek sayının daha yüksek olabileceğini kaydetti.

Britanya’da hükümetin sağlık danışmanı yardımcısı Jonathan Van Tam, salgının “zirve noktasının geride kaldığını” söyledi, ancak enfeksiyon oranının yakından izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Van Tam, sağlık hizmetleri NHS’in de iyi durumda olduğunu, koruyucu ekipmanlarda sıkıntılar yaşanmaya devam ettiğini, ancak test konusunda ülkenin “iyi pozisyonda” olunduğunu kaydetti.


20:27 | Erdoğan, sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini açıkladı

Kabine toplantısı ardından açıklama yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 65 yaş üstü yurttaşların sokağa çıkma yasakları sırasında 4 saatlik süre ile sokağa çıkabileceğini, 7 il için seyahat sınırlamasının kaldırıldığını, AVM’ler ve berberlerin 11 Mayıs’ta açılacağını duyurdu.

Erdoğan ayrıca YKS’nin 27-28 Haziran, LGS’nin de 20 Haziran’da yapılacağını söyledi.


20:25 | Türkiye’de Covid-19 kaynaklı ölümlerin 3 bin 461’e çıktığı açıklandı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte bin 614 artışla 127 bin 659’a yükseldi.

Bakanlık, son 24 saatte 64 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 3 bin 461’e çıktı.

Bugünkü iyileşen sayısının 5 bin 15 olduğu bildirilirken, şu ana kadar Covid-19’u atlattığı açıklananların sayısı da 68 bin 166 oldu.

Yine bakanlığın verilerin göre Türkiye’de şu ana kadar yapılan Corona virüsü test sayısı 1 miyon 171 bin 138.


19:50 | İtalya’da vaka sayısındaki artış en düşük seviyeye geriledi

İtalya’da Corona virüsü salgınında son bir günde 195 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 29 bin 79’a yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise son bir günde bin 221 arttı ve 211 bin 938 oldu.

Vaka sayısındaki artış, 10 Mart’tan bu yana kaydedilen en düşük seviyeye geriledi.

Toplam vakaların artış oranı yüzde 0.58 ile salgın başından bu yana en düşük oran oldu.

İyileşenlerin sayısı ise 82 bin 879’a çıktı.

Halen pozitif olanların sayısı 99 bin 980’e düştü. Bunlardan yüzde 81’i hastane tedavisine ihtiyaç duymuyor. Bin 479’u ise yoğun bakımda tedavi görüyor.

Ülkede bugüne kadar 1 milyon 479 bin 910 kişiye, toplamda 2 milyon 191 bin 403 test yapıldı.

İtalya’da Corona virüse salgınına karşı 10 Mart’ta ülke çapında uygulanmaya başlanan kısıtlayıcı tedbirler bugünden itibaren kademeli olarak gevşetilmeye başladı.


18:55 | İspanya’da can kaybı 25 bin 428’e yükseldi

İspanya’da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 164 artarak 25 bin 428 oldu.

Ülkede Covid-19 teşhisi konulan hastalarda dün açıklanan ve 18 Mart’tan bu yana en düşük artış olan günlük ölüm sayısı bugün de tekrarlanmış oldu.

İspanya’da bu zamana kadar en fazla günlük ölüm sayısı, 950 ile 2 Nisan’da açıklanmıştı.

Ölü sayısındaki eğriyi aşağı yönlü döndürmeyi başaran İspanya’da salgından hayatını kaybedenlerin günlük sayıları son 5 gündür 300’ün altında bulunuyor.

Bu arada, Covid-19’a karşı alınan önlemler kapsamında 14 Mart’tan bu yana olağanüstü halin uygulandığı İspanya’da hükümetin aldığı kararla kademeli normalleşme süreci bugün başladı.

4 aşamalı sürecin “0 seviyesi” olarak adlandırılan ilk adımı kapsamında restoran ve küçük işletmelerin yarım randımanlı açılmasına izin verildi.


18:30 | Erdoğan: Covid-19 aşısı tüm insanlığın ortak malı olmalı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu öncülüğünde düzenlenen “Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği”ne video mesaj gönderdi.

Corona virüsü aşısı için bir çok ülkede çalışmalar yoğun şekilde sürerken Erdoğan, “Covid-19 aşısı tüm insanlığın ortak malı olmalıdır” çağrısında bulundu.

Erdoğan üretilecek aşıya küresel erişimin garanti altına alınmasını ve ‘kimsenin geride bırakılmaması’ prensibinin uygulanmasını istedi.

Erdoğan konuşmasında salgınının, sadece sağlık krizi olmaktan çıktığını siyasi, ekonomik ve sosyal boyutları olan benzersiz bir küresel imtihana dönüştüğünü ifade etti.


17:00 | Yunanistan’da sokağa çıkma yasağının ardından ilk gün

Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle 23 Mart’ta ilan edilen ve 42 gün süren sokağa çıkma yasağı bugün saat 06.00 itibariyle sona erdi.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile yasak boyunca kapalı olan kuaförler, kırtasiyeler, elektronik eşya mağazaları, çiçekçiler ve spor malzemesi satışı yapan işyerleri de açıldı.


16:20 | Kovid-19 Hapishane İzleme Bülteni’nden hak ihlalleri raporu

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Kovid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni’nin 3’üncüsünü yayımladı.

Cezaevlerine yapılan ziyaret, tutuklulardan gelen mektup ve fakslar ile tutuklu yakınlarının aktarımlarıyla hazırlanan raporda, salgına karşı cezaevlerinde yeterince önlem alınmadığı kaydedildi.


15:50 | Britanya’da Corona’ya karşı geliştirilen yeni bir ilacın denemelerine başlandı

Britanya’da biyoteknoloji şirketi Synairgen, Corona virüsünün tedavisi için interferon beta adı verilen bir protein içeren yeni bir ilaç geliştirdi.

Bu proteinin, bir viral enfeksiyon giriş yaptığı zaman vücudumuz tarafından üretildiği belirtildi.

İlaç, Southampton Üniversite Hastanesi tarafından hastalar üzerinde denenmeye başlandı.

İlacın deneme süreciyle ilgili ilk sonuçların Haziran ayının sonunda gelmesi bekleniyor.


15:30 | İBB’den “askıda fatura” kampanyası 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Corona virüsü salgını süresince ekonomik olarak zor duruma giren yurttaşlar için “askıda fatura” kampanyası başlattıklarını duyurdu.


13:10 | TTB’den Bakanlığa ‘radyasyon’ uyarısı

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan 14 Nisan tarihli “Kovid-19 Rehberi”ne ilişkin bakanlığa yazı gönderdi.

TTB, Türk Radyoloji Derneği ve Türk Toraks Derneği’nin de görüşünü alarak hazırladığı yazıda, rehberin mevcut halinde yer alan Kovid-19 şüpheli her hastaya hem akciğer grafisi hem de Bilgisayarlı Tomografi yapılması yönündeki önerinin bilimsel olmadığı belirtildi.

Yazıda, her hastaya hem akciğer grafisi, ardından da herhangi bir triyaj yapmadan BT çekilmesinin toplumun önemli bir bölümünün gereksiz olarak radyasyona maruz kalmasına yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Bu uygulamanın enfeksiyon riskini de arttıracağı ifade edildi.

“Yeterli triyaj yapılmaksızın, çok sayıda hastaya BT istenmesi, BT ünitelerinin yoğun ve aralıksız çalışmasına, Kovid-19 pandemisi sırasında zorunlu olan cihaz sterilizasyonu ve tetkikler arası bekleme gibi enfeksiyondan korunma önlemlerinin yeterince uygulanamamasına, bunların sonucunda da hastaların BT ünitelerinden enfeksiyon kapmasına yol açabileceği göz ardı edilmemelidir.”


11:35 | Selvi yazdı: Mayıs’ta berber ve kafeler, Haziran’da camiler açılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün düzenlenecek Bakanlar Kurulu toplantısında “normalleşme” süreci masaya yatırılacak.

Bu toplantı öncesinde, Hürriyet gazetesinden Abdülkadir Selvi köşesinde “normalleşecek sektörleri” yazdı.

Selvi, “Mayıs ayında küçük esnaf, berberler, kuaförler, kafe ve pastane, restoran gibi hizmet veren yerler açılıyor. Tabii çok sıkı önlemler geliyor” dedi.

Selvi’nin yazısına göre turistik tesisler Haziran ayında açılacak: “Otel, motel, müze ve örenyerleri açılacak. Kültürel etkinlikler yine Haziran ayında başlatılıyor.”

Türk Hava Yolları’nın iç hat uçuşlarının da Haziran ayında başlayacağını aktaran Selvi, “Dış hat uçuşları ise ülkelerin durumuna göre belirlenecek” dedi.

Yazıda, tren seferlerinin de Haziran ayında başlayacağı belirtildi. Öte yandan yine Haziran ayının ortasına doğru camilerin ibadete açılacağı yazıda yer aldı.


10:58 |  Japonya OHAL’i uzatıyor

Japonya Corona virüsü nedeniyle ilan ettiği OHAL’i 31 Mayıs’a kadar uzatacak.

Ülkede 3 Mayıs’ta yapılan açıklamaya göre 199 yeni vaka ve 18 can kaybı var.


10:21 | Uzmanlardan maske uyarısı: Mutlaka telli olmalı

Uzmanlar, eczaneler, kamu kurumları veya posta aracılığıyla vatandaşa ücretsiz dağıtılan maskelerde tel bulunmaması nedeniyle Corona virüsüne karşı yeterli korumayı sağlamadığı yönünde uyardı.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sarp Üner, “Açık ama kalabalık alanlarda, işyerlerinde, toplu taşımada mutlaka maske takılmalı ve bu maske telli olmalı. Zaten telsiz maske olmamalı. Çünkü tel koruma yönünden önemli bir avantaj” dedi. Üner şöyle devam etti:

“Maske burnun üstünde, çenenin altında olmalı. İnsan yüzü farklı olduğu için her maske herkesin yüzüne tam olarak oturmaz. Maske telli olursa yüze oturur ve burun ile elmacık kemikleri arasındaki boşluklar ortadan kalkar. Yani maskenin telli olması en uygunu.

“Yüze tam oturmayan bir maske kişinin kendisini ya da çevresini koruduğu hissi vereceği için olumsuz yönde etkiler. Üretici firma tabii ki yurt içine de dışarıya sattığı standartta maske vermeli. Yetkililer bunu mutlaka göz önüne almalı.

“Esas olan hasta kişinin maske kullanmasıdır. Bu kişiler maske kullanırsa virüsün bulaşması engellenir. Ancak artık kim hasta, kim sağlıklı bilinmediği için herkesin maske kullanması şart.”


10:17  “Ön tanıya girmiş vaka sayısı 600 binin üzerinde”

TTB Covid-19 İzleme Grubu üyesi ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, vaka sayılarında dair bir açıklama yaptı.

Medyascope’dan Fırat Fıstık’ın sorularını yanıtlayan Prof. Pala, ön tanıya girmiş vaka sayısı 600 binin üzerinde olduğunu söyledi.

“Ege Üniversitesi Rektörü geçenlerde bir açıklama yaptı, tıp fakültesi hastanesine gelenlerle ilgili bir döküm sundu. Covid-19 yakınmalarıyla başvuranlar içinden doktorların hastaneye yatırdıklarından alınan örneklerde PCR testinin pozitif gelme oranı yüzde 26 olarak açıklandı.

“Bu şu demektir, her bildirilen bir vakaya karşı bildirilmeyen ama kliniği Covid-19’a uygun üç vaka daha var. Dolayısıyla 120 binlerde olan vakaların kabaca 450-500 bin civarında olduğunu söylemek yerinde olur.

“Zaten Sağlık Bakanlığı kayıtlarında da olası, kuşkulu vaka sayısının, ön tanıya girmiş vaka sayısının 600 binin üzerinde olduğuna ilişkin bilgilerimiz var.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün itibariyle toplam vaka sayısının 126 bin 45 olduğunu, can kayıplarının da 3 bin 397’yi bulduğunu açıklamıştı.


09:20 | ABD yine Çin’i suçladı: Virüsün laboratuvar kaynaklı olduğu konusunda çok büyük kanıt var

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Corona virüsü salgınının Çin’de bir laboratuvar kaynaklı yayıldığı iddiasını yineledi ve “Nereden çıktığı konusunda çok büyük kanıt var” dedi.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump da Çin’i aynı iddiayla suçlamıştı.

Çin hükümeti ise bu tür iddiaların tamamen temelsiz olduğunu ve hiç yoktan üretildiğini söylüyor.


09:10 | Yasak kalktı, İstanbul’da sokak ve caddeler yine hareketlendi

Sokağa çıkma kısıtlamasının son bulmasıyla beraber İstanbul’da yine hareketlilik oluştu.

Şehrin işlek caddelerinin yanı sıra ana arterlerde de araç hareketliliği gözlendi.

Sokaklar ve caddeler kalabalıklaşırken, bazı noktalarda sosyal mesafe kuralına uymadığı ve maske takılmadığı görüldü.

Bayrampaşa Hali’nde ise yine araç kuyruğu vardı. Gece yarısı halde oluşan hareketlilik havadan böyle görüntülendi.

İHA

08:35 | Trump: ABD’de 100 bin kişi ölebilir

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’de salgın nedeniyle 75 bin ile 100 bin arasında insanın öleceğini söyledi.

Trump, Corona virüsü aşısının ise bu yıl sonuna kadar bulunacağına inandığını belirtti.

ABD’de salgın nedeniyle şu ana kadar 67 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki vaka sayısı ise 1,1 milyonun üzerinde.


08:30 | Üç günlük sokağa çıkma yasağı sona erdi

30 büyükşehir ile Zonguldak’ta 1 Mayıs Cuma itibarıyla başlatılan sokağa çıkma kısıtlaması, 72 saatlik sürenin ardından geceleyin sona erdi.

Bakanlık, sokağa çıkma kısıtlamasının başladığı 1 Mayıs ile 3 Mayıs saat 20.00 arasında karara uymayan toplam 27 bin 828 kişiye adli ya da idari işlem yapıldığını duyurdu.


 

Previous post
Erdoğan, sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetileceğini açıkladı
Next post
YÖK duyurdu: YKS'de baraj 10 puan düştü