Ana SayfaGüncel“Ruhları bizi devrime inanmaya çağırıyor”

“Ruhları bizi devrime inanmaya çağırıyor”

HABER MERKEZİ – 18 Mayıs 1982’de Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan işkenceye karşı kendini yakan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık ile 18 Mayıs 1973’te işkenceyle öldürülen devrimci hareketin önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın ölüm yıl dönümleri bugün. Bu vesileyle bir açıklama yapan HDP, “Saldırılara karşı, İbrahim’in, Hakki Karer’in, Dörtlerin, Denizlerin ruhu bizi mücadeleyi yükseltmeye, devrime inanmaya çağırıyor” dedi.

Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık. 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde uygulanan işkenceye karşı yaptıkları eylem sonrası adları yakın tarihe ‘Dörtler’ olarak geçti.

18 Mayıs 1982’de kendilerini yaktıklarında bıraktıkları not şöyleydi: “Bu eylem mutlaka halka ulaştırılmalı. Eylem, Mazlum arkadaşın eyleminin devamıdır. Eylem doğru anlaşılmalı. İhanet, teslimiyet ve baskılara karşı konulan bir eylemdir.”

Türkiye sol tarihinin önemli isimlerinden, Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Ordusu’nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya da 18 Mayıs 1973’te Diyarbakır Cezaevi’nde işkenceyle öldürüldü.

Ölüm yıldönümlerinde hem Dörtler hem de Kaypakkaya yapılan kimi açıklamalarla anılıyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulu, “Kaypakkaya’dan Dört’lere: Anıları faşizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısıdır” başlıklı bir açıklama yaptı.

“Mayıs ayı, 1 Mayıs 1977’de emeğin özgürlüğü için mücadele edenleri, Kürt ve Türk halkının eşitliği ve kardeşliğini haykırırken darağacına yürüyen Deniz, Hüseyin ve Yusuf’u, 12 Eylül vahşetine karşı Diyarbakır zindanında özgürlük için bedenini eriten ve tarihe 4’ler olarak geçen Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Necmi Öner’i, özgürlük uğruna toprağa düşen yüzlerce isimsiz mücadele insanını yitirdiğimiz bir ay olarak mücadele tarihimizde yer aldı.

“O günlerden bugünlere mücadele eden herkes ödediği bedel ile Türkiye’de demokrasi ve özgürlük mücadelesini yürütenlere büyük bir miras ve sorumluluk bıraktı.

“Onlarca yıldır devrimci değerlere karşı saldırılar hiç bitmedi. Bu saldırılar bugün de Kayyım Darbesiyle, faşizan baskı ve yöntemlerle, rehine siyasetiyle, tasfiye politikalarıyla durmaksızın devam ediyor.

“Bütün bu saldırılara karşı, İbrahim’in, Haki Karer’in, 4’lerin, Denizlerin ruhu bizi mücadeleyi yükseltmeye, devrime inanmaya çağırıyor.

“Onların mirasına, mücadelesine ve inancına sahip çıkmanın tek yolu da bize miras bıraktıkları mücadeleyi yükselterek zafere ulaştırmaktan geçiyor.

“Bu sorumluluk ve bilinçle geleceğe yol alıyoruz. Zafere inanıyoruz. Mayıs ayı içinde yitirdiğimiz her bir mücadele insanını, saygı ve minnetle anıyor, hayallerini yaşatma sözümüzü yeniliyoruz.”

 

Mayıs ayındaki kayıplara dikkat çeken Diyarbakır 78’liler Girişimi de bir açıklamayla ölenleri andı.

“Günümüzde halen değişmeyen sistem zihniyeti, AKP-MHP-Saray hükümetinin uygulamaları ile hem cezaevlerinde siyasi tutsaklar üzerindeki insanlık dışı uygulamalar devam ediyor hem de tüm Türkiye toplumunu diktatoryal yöntemlerle etkisizleştirerek kontrol etmek istemektedir” denilen açıklamada, buna karşı mücadelenin sürdüğü belirtildi.

Mezarlıkların tahrip edilmesi ve HDP’li belediyelere kayyum atamalarına da değinilen açıklamada, Deniz Dezmiş’in idam edilmeden önce kullandığı “Yaşasın Kürt ve Türk halklarının ortak özgürlük mücadelesi” sözü hatırlatıldı.

Açıklamada, “Bunu halkların ortak mücadelesinde yaşatma sözü vererek, Mayıs Ayı Devrim Şehitleri şahsında halkların tüm devrim şehitlerini anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Previous post
"11 Mart’tan bu yana cezaevlerinde kaç tutuklu enfekte oldu?"
Next post
RTÜK, Sevda Noyan'ın sözlerini gündemine alacakmış