Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vaka sayısı 17 milyona yaklaşıyor

Covid-19 pandemisi: Vaka sayısı 17 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 17 milyona yaklaşıyor. Covid-19 pandemisinde can kayıpları 662 bini geçerken, yaklaşık 6 milyon aktif vaka var. Türkiye’de ise günlük vaka sayısı 900 bandında seyrediyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


ABD’de can kaybı 150 bini geçti

ABD’de Covid-19’dan ölenlerin sayısı 150 bini geçti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre vaka sayısı ise 4 milyon 400 bine yaklaşıyor.

Dünya genelinde toplam can kaybının dörtte birine yakını ABD’de yaşandı.

Ayrıca ülkede son 11 günde yaşanan ölümler de diğer ülkelere kıyasla daha yüksek.


Irak’ta en yüksek vaka sayısı kayıtlara geçti

Irak’ta son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 68 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 968 vaka da tespit edildi.

Bu ülkede salgının baş göstermesinden bu yana bir günde kaydedilen en yüksek vaka sayısı.

Toplam vaka sayısı 118 bin 300’e yükseldi

Ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 bin 603’e ulaştı.


İstanbul Valiliği bayramda alınacak tedbirleri açıkladı

İstanbul Valiliği, kentte Kurban Bayramı’nda alınacak tedbirleri duyurdu.

Buna göre;

  • Kaymakamlıklar tarafından ilçelerde yapılacak bayramlaşma programları zorunlu haller dışında açık alanlarda gerçekleştirilmeli, kapalı alanlarda gerçekleştirilmesi durumunda oturma düzeni fiziki mesafe kuralına uygun olmalı; temizlik ve maske kurallarına riayet edilmeli; katılımcı sayısı kısıtlı ve program süresi kısa tutulmalı.
  • Arife günü ve bayram süresince yapılacak kabir ziyaretlerinde; bayram ve Cuma namazlarında; yurttaşların yoğun olarak bulunduğu AVM, alışveriş merkezleri ve pazar yerlerinde; gar, otogar, liman, havalimanı ve toplu taşıma araçlarında; piknik, mesire alanları, sahil ve plajlarda; ceza infaz kurumlarındaki açık görüşlerde;Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetine izin verilen bütün iş yerlerinde ilgili kurumlarca gerekli güvenlik ve sağlık önlemleri alınacak ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.
  • Kurban satış ve kesim yerlerinde kontrol ve denetimlere ağırlık verilecek.
  • İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleriyle başlatılan denetimler titizlikle uygulanmaya devam edilecek.
  • İl ve 39 İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince görevlendirilen personel ile Acil Müdahale Ekipleri oluşturulmuş, 7 gün 24 saat esasına göre çalışmaya devam edecek.
  • İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik ve belediye zabıta ekipleriyle koordineli çalışmalar yoğunlaştırıldı.
  • Riva ve Çamlıca Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasında tam zamanlı denetim yapılmakta, gerekli şartları taşımayan sevklere izin verilmeyecek.
  • İstanbul’a kara ve deniz yoluyla hayvan giriş çıkışlarını kontrol altına alan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, kurban satış ve kesim yerlerinde denetim çalışmaları aralıksız sürdürülecek.
  • İstanbul genelinde izinli 322 satış yeri ve 869 kesim yerinde bayram süresince İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nde tam zamanlı Veteriner Hekimler görevlendirildi.
  • Trakya Bölgesinin Şap Hastalığı’na karşı arilik statüsünün korunması amacıyla Trakya Bölgesi’ne gidecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yayımlanan genelge şartlarını yerine getirmeleri kaydıyla sevklerine izin verilecek.
  • “HaySag” adlı mobil telefon uygulaması geliştirilmiş, bu yazılım sayesinde yurttaşların satın aldıkları hayvana ait bilgileri takip edebilme imkânı sunularak, bildirim ve şikâyetlerini anlık olarak iletmeleri sağlanacak.
  • İl Sağlık Müdürlüğü’nce, sağlık kurumlarında yeteri kadar personel görevlendirilerek eksiksiz sağlık hizmeti verilmesi sağlanacak.
  • İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca (İtfaiye Daire Başkanlığı) yangın ve benzeri tehlikelere karşı her türlü hazırlık yapılacak ve teyakkuz halinde bulunulacak.
  • İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı tarafından; karayolu, raylı sistem, deniz ve havayolu ile yapılacak ulaşımın güvenli şekilde sağlanması amacıyla belirlenen denetim noktaları ile kara, deniz ve havadan 7/24 esasına göre denetim ve kontroller yapılacak.
  • Trafik, belediye zabıta ve vergi denetim elemanları ekipler halinde denetim ve kontrollerini etkin bir şekilde gerçekleştirecek.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 14 kişi hayatını kaybetti, 942 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 942 vaka tespit edildi
  • 14 kişi yaşamını yitirdi
  • 996 hastalığı attı
  • 45 bin 712 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 228 bin 924
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 659
  • Toplam iyileşen sayısı 212 bin 557
  • Toplam test sayısı 4 milyon 711 bin 95


Tüm liglerde küme düşme bir sezonluğuna kaldırıldı, Süper Lig 21 takımla oynanacak

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig ve alt liglerde bu sezon hiçbir takımın küme düşürülmemesi yönünde karar verdiğini duyurdu.

Buna göre;

  • Süper Lig 2020-2021 sezonu 18 yerine 1’inci Lig’den gelenler dahil 21 takımla oynanacak.
  • 2020-2021 sezonunda ise dört takımın küme düşecek. Aynı sezon üç takım Süper Lig’e çıkacak.
  • Süper Lig, 2021-2022 sezonunda 20 takımla devam edecek.
  • 1, 2 ve 3’üncü liglerde de 2019-2020 sezonu için küme düşmenin kaldırıldı
  • Yabancı kuralı da ertelendi. Bu kural, 2021-2022 sezonundan itibaren uygulanacak. TFF, bu sezon takımların kadrolarında en fazla 14 yabancı oyuncu bulundurabileceğini, sahaya ise sekiz kişi çıkarabileceğine karar vermişti.

Süper Lig’den Kayserispor, Ankaragücü ve Malatyaspor düşmüştü.


Bakan Koca: Kurban Bayramı bir sınav, risk alırsak bu bizlere ağır bir vebal yükler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Kurban Bayramı’nda kısıtlama olmayacağını söyleyen Bakan Koca, “Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz bir sınav. Bayramda virüse karşı risk alırsak bu bizlere ağır bir vebal yükler” dedi.

Test kitlerinin doğru sonuç verme oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirten Koca, hastalarda kritik eşik olan zatürre oranının da bundan böyle düzenli olarak paylaşılacağını söyledi.

Bakan Koca, bayram namazı kılacaklara şu tavsiyelerde bulundu:

  • “Abdest, namazdan hemen öncesine bırakılmamalı, cami şadırvanında alınmamalıdır. Abdest evde alınmalıdır. Aksi takdirde sosyal mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir.
  • “Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür.
  • “Virüs dış ortamda bir süre canlı kalmakta, başkasına bulaşabilmektedir. Bu yüzden kendi seccadenizi kullanmanızda ısrar ediyoruz.
  • “Bu bayramda makbul olan yüz yüze ziyaret değildir, bayramlaşmalar telefon ile yapılmalıdır. El öpmeyi, el öptürmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz.”

Riskin devam ettiğini belirten Koca, “Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. Birinci dalganın etkisi sürüyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu’da bazı illerde pik yer yer yeni başladı” diye konuştu.

“Önümüzdeki Ocak, Şubat, Mart gibi, yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir” diyen Koca, “Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halindeyiz, bu konudaki gelişmeleri de iş birliğini de yakinen takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Okulların açılma tarihi 

Okulların açılma takviminin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 31 Ağustos olarak açıkladığını ifade eden Bakan Koca, “Okullar bu takvimde eğitime başlamış olacak. Okullardaki eğitimin uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı konusunda Bakanlık ile Bilim Kurulundaki arkadaşlarımız çalışıyor” dedi.

Saha araştırmasının bittiğini belirten Koca, “Pozitiflik oranı yüzde 0.26. Yani on binde 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir” diye konuştu

Sağlık Bakanı Koca, “(65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamalar) Bayram sonrası erken dönemde bunları kaldırma noktasında Bilim Kurulunun yaklaşımı var” dedi.


CHP’li vekil: Ankara’daki kamu hastanelerinde boş yatak kalmadı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Corona virüsü vaka sayılarının giderek arttığına vurgu yaparak, “Ankara’daki kamu hastanelerinde boş yatak kalmadı” dedi.

Emir, “Şu anda Gölbaşı ve Gazi Mustafa Kemal Devlet hastaneleri ile Yenimahalle, Keçiören, Ankara ve Gülhane Eğitim Araştırma hastaneleri olmak üzere toplam 6 kamu hastanesinde 2 bin 523 yatak ile 340 yoğun bakım yatağı tamamen dolmuş durumda” diye konuştu.

Ankara için ‘alarm veriyor’ diyen CHP’li vekil, “Pandemi ile ilgili bakanlığın halka karşı dürüst olması ve bu süreci şeffaf bir şekilde yönetmesi gerekiyor. Ancak, vaka sayılarının düştüğünü iddia eden Sağlık Bakanlığı, kontrolü yitirdi, süreci yönetemiyor” ifadelerini kullandı.

  • Duvar’daki haberin tamamı BURADA

Diyarbakır’da son bir haftada günlük 300 vaka tespit edildi, yoğun bakım kapasiteleri doldu

Diyarbakır Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi’nin de içinde yer aldığı Diyarbakır Sağlık Platformu, kentteki Corona virüsü vaka sayısının artması üzerine bir basın açıklaması yaptı.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’in haberine göre açıklamada, vaka sayısı ve yoğun bakım ünitesinde yatan hasta sayısı bakımından, Diyarbakır’ın başlıca illerden biri olduğu belirtildi.

“Üç gün önce sadece Silvan ilçemizin bir mahallesinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10’u geçtiği belirtilmiştir. İlimiz hastanelerinde halen 600 üzerinde hasta hastanelerde servislerde, 100’e yakın hasta yoğun bakım ünitesinde tedavi görmektedir.

“Ulaşabildiğimiz kadarıyla ilimizde son 1 hafta içerisinde her gün ortalama 300’ün üzerinde PCR testi pozitif hasta saptanmaktadır. Bu rakam Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde pozitif olduğu ifade edilen tüm hastalarının üçte birini oluşturmaktadır.”

Fotoğraf: Sertaç Kayar / Diyarbakır

Sağlık meslek örgütleri, Kurban Bayramı, okulların açılacak olması, sonbahar ile grip sezonunun başlayacak olması gibi faktörlerden dolayı hasta sayısının daha çok artabileceği uyarısında bulundu.

Dünyada yoğun bakımda yatan hasta sayısının oranı hastaların yüzde 1,5’i iken, Türkiye’de ortalama yüzde 10 olduğu, Diyarbakır’da ise bu sayının yüzde 15’in üzerinde seyrettiği vurgulandı.

Açıklamada “Vaka sayısındaki artışın bu hızla devam etmesi durumu istenmeyen sonuçlara yol açabilecek, şu anda tam kapasite çalışan ve devlet hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinde de yer bulunmayan ilin sağlık alt yapısının daha fazla zorlanmasına neden olacak ve daha fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açacaktır” denildi.

Diyarbakır Sağlık Platformu, açıklamanın devamında vaka sayısının artmaması için alınması gereken önlemleri maddeler halinde sıraladı.


DSÖ: Avrupa’da gençler arasında vaka sayısı artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa bölge direktörü Hans Kluge, kıtada son dönemdeki Corona virüsü vaka artışının gençlerden kaynaklanıyor olabileceğini söyledi.

BBC’ye yaptığı açıklamada yetkililerin gençlerle daha iyi iletişim kurması gerektiğini de kaydeden Hans Kluge, şöyle konuştu:

“Artan sayıda ülkede belli bir bölgeyi kapsayan Corona virüsü salgınları ve vaka sayılarında artış görülüyor. Bildiğimiz şu ki bu insanların davranışlarında meydana gelen değişikliğin sonucu.

“Bir dizi sağlık yetkilisinden gençlerde enfekte olma oranının arttığı bilgisini alıyoruz. Bence bu, gençleri buna nasıl daha iyi dahil edeceğimizi düşünmek için açık bir çağrı.”


AKP’li vekil Ziver Özdemir ‘Corona’ya yakalandığını duyurdu

AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Corona virüsüne yakalandığını açıkladı.


Mumbai’de yoksul mahallelerde yaşayanların yarısından fazlası enfekte oldu

Hindistan’ın Mumbai kentinde yapılan bir araştırmaya göre şehrin yoksul mahallerinde yaşayanların yarısından fazlası Corona virüsüne yakalandı.

Mumbai Belediyesi’nin araştırması kapsamında 6 bin 936 kişiye antikor testi yapıldı. Test yapılan kişiler rastgele seçildi. Yoksul mahalle sakinlerinin yüzde 57’sinin testleri pozitif çıktı. Kentin diğer mahallelerinde yaşayanların ise yüzde 16’sının kanlarında antikor bulundu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yapılan antikor araştırmasının sonuçları, yaklaşık 1,4 milyar nüfuslu Hindistan’daki vakaların sayısının gerçekte çok daha yüksek olabileceğine işaret ediyor.


Bilim Kurulu toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu, salgınla mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşecek.

Toplantının ardından saat 16.00’da, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklaması yapacak.


Üç ilde toplu bayramlaşma ve mezarlık ziyaretleri yasaklandı

Antep, Zonguldak ve Karabük’te, Kurban Bayramı’nda toplu şekilde bayramlaşma, mezarlık ziyaretleri ve yemek organizasyonlarının yasaklandığı açıklandı.

Gaziantep Valiliği’nce yapılan yazılı açıklama ile kentteki toplu bayramlaşmalar 27 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yasaklandı.

Bini aşkın Corona virüsü vakasının tespit edildiği, can kaybı sayısının 71’e yükseldiği Zonguldak’ta da salgınının önüne geçmek amacıyla valilik tarafından yeni kararlar alındığı bildirildi. Bu kararlara göre,

  • İl genelinde Kurban Bayramı arifesi ve bayram süresince toplu olarak mezarlık ziyaretleri yasaklandı,
  • Bireysel olarak yapılacak mezar ziyaretlerinde oluşabilecek insan yoğunluğunu azaltmak için mezarlık giriş ve çıkışların ayrı noktalardan yapılmasına karar verildi,
  • Bayramda kalabalık şekilde bayramlaşma ve yemek organizasyonlarına da yasak getirildi,
  • Ayrıca bayramlarda yapılan güreş ve futbol gibi turnuvalar da iptal edildi.

Alınan karara uyulmaması durumunda, kişilere 392 lira, işletmelere ise 3 bin 180 lira para ezası uygulanacağı açıklandı.

Karabük Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise Kurban Bayramı’nda, arife günü yapılacak mezarlık ziyaretlerinin toplu olarak yapılmamasına, mezarlık ziyaretlerinde sosyal mesafe kuralına riayet edilmesine, mutlaka maske takılmasına ve mezarlıklarda herhangi bir ikramda bulunulmamasına karar verildiği belirtildi. Ayrıca toplu bayram yemeklerinin de yapılmasının yasaklandığı bildirildi.


“Hava kirliliği, Covid-19’dan daha büyük bir risk”

ABD’deki Chicago Üniversitesi bünyesinde yapılan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQLI) adlı çalışmanın sonuçlarına göre hava kirliliği, ortalama yaşam süresini dünya genelinde iki yıl kısaltıyor.

‘İnsan sağlığının önündeki en büyük risk’ diye nitelendirilen hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunlarının Covid-19’dan daha büyük bir tehlike oluşturduğu belirtiliyor.


Moody’s: Corona virüsü Türkiye’de fonlama ihtiyacını ve borçları artıracak

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s yayınladığı bir raporda Corona virüsü salgınının, Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Çekya’da fonlama ihtiyacının ve borç yükünün artmasına neden olacağını açıkladı.

Moody’s bu beş ülkede bölgesel ve yerel yönetimlerin salgının yarattığı ekonomik daralma sonucu azalan gelirleri nedeniyle ihtiyaç duyacağı toplam fonlamanın 2020 yılı içerisinde 25 milyar euroyu aşacağı tahmininde bulundu.

DW Türkçe’deki habere göre raporda Türkiye, Macaristan ve Polonya’nın 2020 yılında borç yükünde en fazla artışın yaşanacağı ülkeler olacağına dikkat çekildi.

Moody’s analisti Vladlen Kuznetsov, “Türkiye, Rusya, Polonya, Macaristan ve Çekya’daki bölgesel ve yerel yönetimler Corona virüsü şoku nedeniyle 2020’de büyük bir darbe alacaklar” dedi ve ekledi:

“Mali esneklikleri, düşük borç yükleri ve düşük yeniden finansman riskleri doğrultusunda şoku atlatacaklarını.”

Raporda Türkiye ve Polonya’daki yerel ve bölgesel yönetimlerin yüksek borca maruz kalması nedeniyle uzayan bir krize karşı daha “korunmasız” olduğu belirtildi.


Cerrahi maske takmak vücuda giren virüs miktarını azaltıyor olabilir

Fotoğraf: Pixabay

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, cerrahi maske takan kişilerin Corona virüsünü diğer kişilere bulaştıramadığı ortaya konmuştu.

Şimdi ise Journal of General Internal Medicine dergisinde yayımlanacak bir araştırmaya göre bilim insanları, maske takan kişilerin de diğer insanların saçacağı virüslerden bir miktar korunuyor olabileceği bulgusuna ulaştı.

Hayvanlar üzerinde deneyler ve salgın sırasındaki gözlemlere dayanan yeni araştırma, maskelerin bazı vakalarda vücuda giren virüs miktarını azalttığı, bazı vakalarda da tamamen engellediğini ortaya koydu.

ABD’deki Columbia Üniversitesi’nden Dr. Tsion Firew, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada maske takmak ve hastalık belirtilerinin daha hafif geçmesi arasındaki bağlantının henüz kanıtlanmadığını söyledi.

Dr. Firew, “Bu araştırma bugüne kadarki bilgilerimizi onayladı. Maske takmak sadece diğerkam bir davranış değil” diye konuştu.




Önceki Haber
Hatay Barosu Başkanı Dönmez gözaltına alındı
Sonraki Haber
Artık kumrulardayız