Ana SayfaGüncelSelçuk Mızraklı’ya verilen hapis cezası onandı

Selçuk Mızraklı’ya verilen hapis cezası onandı

HABER MERKEZİ – Görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’ya ‘örgüt üyeliği’nden verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası onandı.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan, ardından da 22 Ekim 2019 tarihinde tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’ya verilen hapis cezası istinafta onandı.

Mızraklı’ya Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.

İstinafa taşınan söz konu mahkumiyet kararının, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi tarafından onandığı bildirildi.

Mızraklı hakkında tahliye talebini de reddeden mahkeme, “Suçun niteliği, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu gösteren dosya kapsamındaki bilgi ve belge münderecatı, isnat edilen suçun CMK’nin 100/3-a11 maddesinde öngörülen suçlardan oluşu, hükmolunan ceza miktarı karşısında kaçma şüphesinin varlığı, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı ve atılı suç bakımından tutuklama tedbirinin orantılı bir tedbir niteliği taşıması…” diyerek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5 ve 6’ncı maddelerine dayanarak, HDP’li siyasetçinin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Adnan Selçuk Mızraklı’nın avukatları, temyiz için Yargıtay’a başvuruda bulunacak.

Ne olmuştu?

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde, Diyarbakır’da HDP’den aday olan Adnan Selçuk Mızraklı, yüzde 62,93 oy oranıyla büyükşehir belediye eşbaşkanı seçilmişti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mızraklı, 19 Ağustos 2019 tarihinde ise İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden alınmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ekim 2019 günü gözaltına alınmış, bir gün gözaltında tutulan Mızraklı, 22 Ekim’de çıkarıldığı mahkemede Hicran Berna Ayverdi isimli bir tanığın beyanları gerekçesiyle ‘örgüt üyesi olmak’, ‘örgüt propagandası yapmak’ iddialarıyla tutuklanmıştı.

2016’da Nusaybin’de kolluk kuvvetlerine teslim olan Bermal kod adlı örgüt üyesi Mart 2019’daki beyanında, Mızraklı’nın özel bir hastanede genel cerrah olarak görev yaptığı dönemde, yaralı bir örgüt mensubunu ameliyat ederek güvenlik görevlilerine bildirmeksizin ertesi gün taburcu ettiğini iddia etmişti.

Mızraklı ise ifadesinde örgüt mensubunu ameliyat ettiğine dair iddiaları reddetmiş ve itirafçının beyanlarını üçüncü şahısların ağzıyla verdiğini savunmuştu.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda ise Mızraklı’ya ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verilmişti.

Mızraklı’nın avukatlarından Zülal Erdoğan, “Hukuka aykırı deliller üzerinden ceza verdiler. Bu hukuksuzluğun son bulması için mücadele edeceğiz” demişti.

HDP Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada da “düzmece iddianameler ve asılsız iftiracı/itirafçı beyanlarıyla Mızraklı’ya hapis cezası verildiği” ifade edilmişti.

Hakkında verilen cezaya dair tutuklu bulunduğu cezaevinden bir mesaj gönderen Mızraklı ise “Verilen kararlar hukukun, yargılamanın iğdiş edildiği, siyasetin sopası ve gölgesine dönüşmüş kararlardır; saygı duymuyorum” diye vurgulamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Cezaevinde kalamaz' raporu olan 75 yaşındaki hasta tutuklu tahliye edilmiyor
Sonraki Haber
İzmir'de Sultan Kaya boşandığı Erdal Demir tarafından öldürüldü