Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vaka sayısı 23 milyonu aştı

Covid-19 pandemisi: Vaka sayısı 23 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 23 milyonu, can kayıpları da 800 bini aştı. Resmi verilere göre 6 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği Türkiye’de vaka sayısı 256 bine dayandı. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19 salgınını iki yıldan daha kısa bir sürede bitirmeyi umuyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DÖS / WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Salgında sadece vaka ve ölüm sayısının önemli olmadığını vurgulayan Ghebreyesus, ayrıca hastaneye yatış ve yoğun bakım hastalarının sayısında artış olduğunu, bunun sağlık sistemleri üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu ve diğer sağlık hizmetlerinin aksadığına dikkati çekti.

Ghebreyesus, isim vermeden dünyada birkaç ülkede çok az veya hiç iletimin olmadığı uzun bir dönemden sonra salgının yeniden ortaya çıktığını belirterek, ülkelerin toplu vakaları hızlı bir şekilde belirleyip önlem almasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Aşı bulunana kadar hiçbir ülkenin mevcut durumu sürdüremeyeceği uyarısında bulunan Ghebreyesus, şunları söyledi:

“Aşı hayati bir araç olacak ve mümkün olan en kısa sürede aşı bulunmasını umuyoruz. Ancak bir aşımızın olacağının da garantisi yok ve aşımız olsa bile bu pandemiyi tek başına sona erdirmeyecek.

“Hepimiz şu an sahip olduğumuz araçları kullanarak bu virüsü kontrol etmeyi ve yönetmeyi öğrenmek zorundayız. Kendimizi ve birbirimizi güvende tutmak için günlük yaşamlarımızda gerekli olan düzenlemeleri yapmalıyız.”

“Kapatmalar hiçbir ülke için uzun vadeli bir çözüm değil”

Ghebreyesus, salgını bastırmak için “ülkelerin kapatılmasının” sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı azaltacağını belirterek, “Fakat, kapatmalar hiçbir ülke için uzun vadeli bir çözüm değil. Yaşam ve geçim kaynakları arasında veya sağlık ile ekonomi arasında seçim yapmamıza gerek yok. Bu yanlış bir seçimdir. Aksine salgın, sağlık ve ekonominin birbirinden ayrılamaz olduğunu bize hatırlatıyor” değerlendirmesinde bulundu.

1918’de ortaya çıkan İspanyol gribinin iki yılda sona erdiğini anımsatan Ghebreyesus, “Küreselleşme, yakınlık ve bağlanmışlık gibi dezavantajlarımız var. Fakat gelişmiş teknoloji gibi bir avantajımız var. Dolayısıyla bu salgının iki yıldan daha kısa bir sürede bitirmeyi umuyoruz” dedi.


Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 23 milyonu, can kaybı da 800 bini aştı

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 23 milyonu aşarken, can kaybı ise 800 bine yaklaşıyor.

Worldometers’ paylaşılan verilere göre vaka sayısı 23 milyon 8 bin 820’ye ulaştı.

Can kaybı da 800 bine dayandı.

Hastalığı atlatanların sayısı ise 15 milyon 632 bini aştı.

Öte yandan 5 milyon 766 bin 157 vaka ile ABD en çok vaka tespit edilen ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

ABD’yi; 3 milyon 513 bin 39 vaka ile Brezilya, 2 milyon 972 bin 235 vaka ile Hindistan, 946 bin 976 vaka ile Rusya, 599 bin 940 vaka ile Güney Afrika takip ediyor.

Türkiye ise 255 bin 723 vaka ile, dünya genelindeki vaka sıralamasında 18. sırada yer alıyor.


Zonguldak’ta bir tekstil fabrikasında 43 işçiye Covid-19 tanısı konuldu

Zonguldak’ta Çınartepe Mahallesi’ndeki bir tekstil fabrikasında çalışan işçilerden bazılarında Covid-19 belirtileri görülünce hastaneye başvurdu

DHA’nın haberine göre, ilk aşamada 13 işçiye yapılan Covid-19 testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine Filyasyon ekibi temaslıları saptamak için çalışma yaparken belirti görülen diğer işçilere de test uygulandı.

Toplamda 155 işçiden 43’ünde Corona virüsü tespit edildi.

Virüsün yemekhanede bulaştığının saptanması üzerine fabrikada üretim durduruldu. İşçiler ise evlerinde karantinaya alındı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 22 kişi hayatını kaybetti, bin 203 vaka tespit edildi

“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 255 bini aştı.

20 Ağustos Perşembe günü Türkiye’de 92 bin 227 test yapıldığı ve bin 203 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 22 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 772 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 6 bin 80’e, toplam vaka sayısı da 255 bin 723’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 6 milyon 154 bin 157 oldu.


TTB: Pandemi bütün ağırlığı ile sürüyor, sağlıkçıların enerjisi tükeniyor

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) çağrısıyla hekimler ve sağlık çalışanları, Covid-19 pandemi ile mücadele sürecinde özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle bulundukları illerde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Basın açıklamalarında, TTB imzalı “Covid-19 Pandemisi Bütün Ağırlığı İle Devam Ediyor!” başlıklı ortak metin okundu.

Açıklamada, Covid-19 pandemisinin yaygınlaşma eğiliminin arttığı bu dönemde TTB’nin öncelikli ve ısrarlı talebinin hekimlerin ve sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu boğucu ortamın görülmesi ve artık nefes alamayacak hale gelip tükendiklerinin farkına varılması olduğu ifade edildi.

Ayrıca açıklamada, “Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız, toplumu hiç koruyamazsınız” vurgusu yapıldı.


SES: Urfa’da günlük vaka sayısı bin civarında

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi, sahadan aldıkları verilere göre, kentte günlük Corona virüsü vaka sayısının bin civarında olduğunu açıkladı.

Şube yöneticisi Selma Ateş, “Yine sağlık çalışanlarında ise her 12 kişiden biri salgına yakaladığı aldığımız bilgiler arasında” diye belirtti.

  • MA’da yer alan haberin tamamı BURADA

“Özel hastaneler kabul etmeyince kamuda yoğun bakım yetmiyor”

Göğüs ve solunum hastalıkları uzmanı doktorları bünyesinde barındıran Türk Toraks Derneği’nin başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Corona virüsü vaka sayılarındaki artışla birlikte yoğun bakımdaki sıkışmaya dikkat çekti.

Bayram, “Türkiye, OECD ülkeleri arasında nüfus başına düşen hastane yatağı sıralamasında alt sıralardayken, yoğun bakım yatağı konusunda ilk sıralarda yer alıyor. Ancak özel sektördeki yoğun bakım yatakları Covid-19 için aktif kullanılmadığından kamuda zaman zaman ciddi sıkışıklıklar yaşanıyor. Bu sıkışıklık son zamanlarda Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz’deki kimi illerimizde yaşanmaktadır” dedi.

Sonbaharın yaklaşması ve havaların soğumasıyla beraber salgının seyrinde yaşanacak değişikliklere de değinen Bayram, “Eylül ayından itibaren havaların soğumaya başlaması, yağışlı döneme girilmesiyle insanlar daha fazla zamanını kapalı ortamlarda geçirmeye başlayacak. Bu sebeple Kovid-19 vakalarının artması beklenmekte” ifadelerini kullandı.

  • Evrensel’deki haberin tamamı BURADA

DW: Türkiye’de istifa eden hekimlerin sayıları artıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, “İnsan üstü bir tempoda görev yapan sağlık çalışanları yoruldu, tükenmişlik yaşıyor. Birçok hekim arkadaşımız istifa ediyor, emekliliğini istiyor, meslekten ayrılmayı bile göze aldı” diyerek Corona virüsü salgını sürecinde Türkiye’deki sağlık emekçilerinin durumunu özetliyor.

Giderek yaygınlaşan istifa ve emeklilik taleplerinin salgınla mücadeleyi zorlaştıracağını belirten Yılmaz, “Önemli branşlarda yoğunlaştığını görüyoruz. Örneğin göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları uzmanları, acil servislerde görevli hekimler” diyor.

Salgının kontrolden çıktığı açıklamasıyla dikkat çeken Toraks Derneği de Alanya, Batman, Manisa, Düzce, Kocaeli, Denizli başta olmak üzere istifalar ve emeklilik taleplerinin yaygınlaştığını ifade ediyor.

DW Türkçe’de Emine Algan imzalı haberde, sahadaki hekimler ve tabip odalarından alınan bilgiye göre, Mersin, Diyarbakır, Ankara, Antep ve Urfa’da da benzer bir tablo olduğu aktarılıyor.

Vaka artışlarının tırmandığı illerde, aile hekimleri arasında istifa, tayin ve emeklilik taleplerinin arttığı ifade ediliyor.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Dünya genelinde Covid-19 kaynaklı ölümler 800 bine yaklaşıyor

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 23 milyona, can kaybı sayısının ise 800 bine yaklaştığını aktardı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (5,746,272)
  • Brezilya (3,505,097)
  • Hindistan (2,905,823)
  • Rusya (942,106)
  • Güney Afrika (599,940)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (177,424)
  • Brezilya (112,423)
  • Meksika (59,106)
  • Hindistan (54,975)
  • Britanya (41,403)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Maske gerekçesiyle kadını darp etmişlerdi: Polisler görevlerine iade edildi
Sonraki Haber
Murathan Mungan'dan bir gizli tarih romanı: “Hamamname”