Küresel salgında can kayıpları iki buçuk milyonu aştı
HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 2,5 milyonu aşarken, toplam vaka sayısı da 113 milyonu geçti. ‘Normalleşme’ adımlarının atılmasına geri sayımın sürdüğü Türkiye’de ise vaka sayısı 2 milyon 700 bine yaklaşıyor. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.
Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren her 74 kişiden biri sağlık çalışanı
Türk Toraks Derneği, Covid-19 salgını nedeniyle ölen her 74 kişiden birinin sağlık çalışanı olduğunu açıkladı. Derneğe göre, Aralık 2020-Ocak 2021 döneminde enfekte olan sağlık çalışa oranı da ‘anlamlı oranda’ artarak yüzde 57.4 oldu.
Türk Toraks Derneği: Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren her 74 kişiden biri sağlık çalışanıhttps://t.co/DNPWeyUx78 pic.twitter.com/DD3EanHUmJ
— Gazete Karınca (@GazeteKarinca) February 25, 2021
Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 73 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 572 vaka tespit edildi
Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 700 bine yaklaştı.
Bugün ülke genelinde 126 bin 527 test yapıldığı ve 658 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.
Bir gün içinde 73 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 6 bin 210 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.
Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 9 bin 572.
Diyarbakır’da bir köy karantinaya alındı
Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Günaşan (Kawraçiman) köyünde Covid-19 tespit edilmesinin ardından köy Çermik İlçe Kaymakamlığı Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı.
Kararın ardından köy, jandarma ekipleri tarafından giriş-çıkışa kapatıldı.
İlçeye vaka sayısının tespiti ve izolasyon sürecinin sağlanması için köye ambulanslarla çok sayıda sağlık görevlisi gönderildi.
10 ailede 15 kişinin testinin pozitif çıktığı öğrenilen köyde, temaslı oldukları belirtilen yurttaşların evlerine birçok sağlık ekibi giderek karantina önlemleri aldı.
Bakan Koca: Mutasyon etkisini göstermeye başladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Aşılama ile ilgili veren Bakan Koca, “Bugüne kadar, yaklaşık 1,5 milyonu iki dozu birden olmak üzere, 8 milyon aşı seviyesine ulaştık” dedi.
Aşı programının adaletli ve şeffaf şekilde yürütüldüğünü de söyleyen Koca, “Zaman zaman azalma ya da artış olması, lojistik gerekçelerle bilinçli olarak kararlaştırılmaktadır” diye konuştu.
‘Yerinde karar’ dönemine geçtiklerini hatırlatan Koca, şunları söyledi:
“Vaka sayılarıyla birlikte pozitif test oranı, yoğun bakım doluluk oranı gibi faktörler de risk durumuna etki etmektedir. İllerimizin risk düzeylerini 4 grupta ilan edeceğiz. Buna göre farklı iş kollarının faaliyet serbestliği konusunda çalışmaları Kabine’ye arz edeceğim. Kararları Cumhurbaşkanı’mız açıklayacaktır.”
‘Türkiye’ye 1 milyon dozun ücretsiz verildiği’ iddiası
Koca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çin’den gelen 1 milyon doz ücretsiz Covid-19 aşısının Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) her bir dozu 12 dolardan fatura edildiği iddiasıyla ilgili de konuştu.
“Özellikle bu dönemde dünyada aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz ve ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyebileceğini ve ücret ve benzeri noktalarda bunun ticari sır olarak kalmasını sözleşmeye de konduğunu ve bu nedenle de fiyatı özellikle söylememiştim ama şunu ifade etmiştim: Biz aşıyı dünyadaki bütün ülkelerin aldığı fiyattan en ucuza alan ülkeyiz. Bu iddiamın halen arkasındayım. Bu, ülkeler arası karşılıklı sözleşmeyle de ticari sır olarak korunması gereken bir durumdu.
“Altını çiziyorum, hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir. Özellikle devletler düzeyinde korunması gereken ve devamında aşı sürecinin gelişini etkileyebilecek herkesin sorumluluk taşıması gerektiği bir dönemde ve özellikle ülkeler arası hassas noktaları gündeme getirerek, aşının gelişini etkileme çabası içinde olmayalım.
“Önemli olan aracıya ekstra ücret verme durumudur. Biz ekstra ücret vermedik, pazarlığı Sinovac firmasıyla yaptık. Olması gereken devletler arası sırrı niye ortaya döküyoruz. Eğer bununla ilgili varsa bir sorun, bu kadar hassasiyetin olduğu durumu biliyorsunuz. Muhalefet partisi lideri telefon açıp bana sorabilirdi. Yok mu böyle bir iletişim anlayışı? Vatandaşa veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yok. Vatandaşımız müsterih olsun.”
“Mutasyon özellikle Karadeniz’de etkili”
Vaka sayılarının arttığını belirten Koca, şunları belirtti:
“Mutasyonun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemliyoruz, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde.
“Türkiye’de bize özgü, ekstra yeni bir mutantın olmadığını söyleyebiliriz. Ağırlıklı İngiltere mutantı olmak üzere giderek toplumdaki oranın yükseldiğini yani bulaşıcılığın daha da arttığını çok rahat söyleyebiliriz.”
Koca, Covid-19 tedbirleri konusunda, “Şu an tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz ama her geçen gün vaka sayılarının arttığını görüyoruz” dedi.
“Mayıs ayında aşılama sürecinin tamamlamak istiyoruz”
En geç Mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişeceklerinin bilgisini veren Koca, “BioNTech ile ilgili ilk etapta gelebilecek aşı miktarı 800 bin olacak, toplam 4,5 milyon. 5 milyona tamamlanması için de çaba sarf edilecek” dedi ve ekledi:
“Sputnik aşısının Türkiye’de toksikolojisi başladı. Rus aşısının Türkiye’de üretimiyle ilgili ayrıca bir çalışmamız var. Astra-Zeneca’yla ilgili önümüzdeki hafta içerisinde bir ön sözleşme imzalanabilir.”
Koca ayrıca, Nisan veya en geç Mayıs ayında aşılama sürecinin tamamlamak istediklerini söyledi.
AKP kongreleriyle ilgili eleştiriler
Son olarak Bakan Koca, son dönemlerde AKP kongreleri, toplantılar ve maçlarda sosyal mesafeye uyulmadığı eleştirileriyle ilgili ise şunları söyledi:
“Salgında bulaş yakın temasla birlikte artıyor. Vatandaşlarımızdan kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak kalmalarını ifade etmiştik. Maçlarla ilgili yasak var biliyorsunuz. Taraftar olmak sağlığımızı ötelemeyi gerektirmez. Daha fazla çaba sarf etmemiz ve eşit fedakarlıkla mücadeleye katkı sağlamamız gerekiyor.”
Bakan Selçuk: Okullarımızı peyderpey açma kararlılığımız devam ediyor
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, pandemi dolayısıyla uzaktan devam eden eğitim öğretimin 1 Mart’tan itibaren yüz yüze şeklinde yapılacak olmasına ilişkin açıklamada bulundu.
“Sağlık anlamında herhangi bir riske girmeden, sadece bilimin verileriyle hareket ederek okullarımızı peyderpey açmak noktasında kararlılığımız devam ediyor” diyen Selçuk, “Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimden daha meşakkatlidir, daha zordur. Bu zorluğu gönülden destek vererek yukarıya taşıyan arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Araştırma: BioNTech aşısı yüzde 94 koruma sağlıyor
İsrail’de 1,2 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmada BioNTech/Pfizer tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen Covid-19 aşısının etkisi bir kez daha teyit edildi.
Buna göre, 70 yaş üzeri de dahil, aşılananların yüzde 94’ünün Corona virüsüne karşı korunduğu saptandı.
New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan ve 20 Aralık-1 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, BioNTech/Pfizer aşısının ilk dozunun yapılmasından 14 ila 20 gün sonra Covid-19 semptomlarına karşı yüzde 57’lik bir etkinlik gösterdiği saptandı. Söz konusu etkinliğin ikinci aşılamadan yedi gün sonra ise yüzde 94’e yükseldiği tespit edildi.
Araştırma sonucunda ikinci aşıyı yaptıranların hiç aşı olmayanlara kıyasla Corona virüsü ile enfekte olma risklerinin yüzde 92 daha düşük olduğu saptandı.
Araştırma ekibinden Ben Reis, AFP’ye verdiği demeçte, aşının etkinliğinin, 70 yaşın üzerindekiler de dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında yaklaşık olarak aynı olduğunu söyledi.
- DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA
Johnson & Johnson’ın Covid-19 aşısının güvenli ve etkili olduğu açıklandı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Johnson & Johnson’ın geliştirdiği tek dozluk Covid-19 aşısının güvenli ve etkili olduğunu açıkladı.
Aşı onaylanırsa, Covid-19’a karşı ABD’de kullanıma sunulacak üçüncü aşı olacak.
Bu aşının ABD’de yapılmakta olan Moderna ve Pfizer aşılarına göre önemli iki avantajı var: Tek doz ile koruma sağlaması ve özel derin dondurucular yerine buzdolabı sıcaklığında nakledilebilmesi.
Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına karşı etkisinin bir miktar daha az olduğu açıklanan aşının ABD’de kullanımı konusunda son kararı Cuma günü toplanacak bir uzmanlar komitesi verecek.
Aşıyı olan kişilerde ağır hastalığa karşı yüzde 85, hafif hastalığa karşı da yüzde 66 koruma gözlendi. Hastalananlardan hiçbiri ölmedi veya hastaneye başvurması gerekmedi.
Bilim Kurulu bugün toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak.
Koca saat 17:00’de yapılacak toplantı sonrası Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde basın açıklaması yapacak.
Sağlık Bakanı Koca, Çin’in ücretsiz sağladığı 1 milyon aşıya para ödendiği iddiasına ilişkin “Vatandaşa verilmeyecek hiçbir hesabımız yok” ifadelerini kullanıp, bugünkü basın toplantısında konuya ilişkin açıklamada bulunacağını söylemişti.
Küresel salgına dair son veriler
Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;
- Corona virüsü vakaları: 113.100.859
- Can kayıpları: 2.508.925
- İyileşenler: 88,722,537
- Aktif vakalar: 21.869.397
Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:
- ABD (28.974.623)
- Hindistan (11.046.914)
- Brezilya (10.326.008)
- Rusya (4.200.902)
- Britanya (4.144.577)
Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:
- ABD (518.363)
- Brezilya (250.079)
- Meksika (182.815)
- Hindistan (156.742)
- Britanya (121.747)
PAYLAŞ:
Tweet