Ana SayfaGüncelTürk Toraks Derneği: Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren her 74 kişiden biri sağlık çalışanı

Türk Toraks Derneği: Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren her 74 kişiden biri sağlık çalışanı

HABER MERKEZİ – Türk Toraks Derneği, Covid-19 salgını nedeniyle ölen her 74 kişiden birinin sağlık çalışanı olduğunu açıkladı. Derneğe göre, Aralık 2020-Ocak 2021 döneminde enfekte olan sağlık çalışa oranı da ‘anlamlı oranda’ artarak yüzde 57.4 oldu.

Göğüs hastalıkları uzmanlarının derneği olan Türk Toraks Derneği’nin araştırmasına göre, Türkiye’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden her 74 kişiden biri sağlık çalışanı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), sağlık çalışanlarının dünya nüfusunun yüzde üçünü, tüm Covid-19 vakalarının ise en az yüzde 14’ünü oluşturduğunu bildirdiğini hatırlatan dernek, dünyada her yedi Covid-19 hastasından birinin sağlık çalışanı olduğunu belirtti.

Derneğin açıklamasına göre, bugün (25 Şubat) itibariyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı ise 360.

Derneğin Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu tarafından yürütülen, dernek üyesi sağlık çalışanlarında Covid-19 hastalığı ve özelliklerinin değerlendirildiği araştırmadaki anketlere verilen yanıtlara göre, Haziran-Temmuz 2020 döneminde yüzde 12.1 olan Covid-19 ile enfekte sağlık çalışanı oranı Aralık 2020-Ocak 2021 döneminde ‘anlamlı oranda’ artarak yüzde 57.4 oldu.

Bu oranların dünya verilerinin çok üzerinde olduğu belirtilen açıklamada “Tüm bu verilere rağmen sağlık çalışanlarına birçok sağlık kuruluşunda halen düzenli PCR taraması yapılmamaktadır. PCR duyarlılığının düşük olması da göz önünde bulundurularak PCR testine ek olarak, semptom takibi ve gerekirse antikor taraması da yapılmalıdır” denildi.

Hastalığa yakalanma faktörleri

Açıklamada her iki anket döneminde hastalığa yakalanmakla ilişkili faktörler de sıralandı. Buna göre;

  • Sigara içiyor olmak,
  • Astım olmak,
  • Yataklı serviste çalışma esnasında Covid-19 hastalığı olan hastayla temas öyküsü,
  • İş arkadaşlarında Covid-19 öyküsü bulunması,
  • Bazı kişisel koruyucu donanımların kullanımında yetersizlik,
  • İş dışı ve ev içi Covid-19 temas öyküsü ile aile bireylerinde Covid-19 öyküsü olması.

“Covid-19 meslek hastalığı olarak tanımlanmalı”

Sağlık çalışanlarının çoğunlukla aileleriyle birlikte hasta olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamında “Yakınlarının Covid-19 hastalığına yakalanma ve ölüm oranlarının da toplumun diğer kesimlerine göre daha fazla olması kaçınılmazdır” denilerek şunlar ifade edildi:

Pandemi döneminin başındaki alkışlara rağmen, damgalanma, ayrımcılık ve şiddetin hız kesmeden devam etmesine ek olarak ailelerinin hastalanması ve en nihayetinde yaşanan kayıpların sağlık çalışanlarının tükenmişliğini hazırlayan en önemli faktörler olduğuna şüphe yoktur.

Sağlık çalışanları hastalarının, arkadaşlarının, yakınlarının enfeksiyon ve ölümlerine şahit olmaktadır. Hastalanacakları ve ölebilecekleri korkusu yaşamalarına rağmen görevlerini yapmaya devam etmektedirler. Haziran-Temmuz 2020 dönemine göre Aralık 2020-Ocak 2021 döneminde KKD kullanımında azalma olduğu saptanmıştır. Pandeminin ilk aylarıyla kıyaslanınca KKD temininin çok daha iyi olduğu görülmektedir, o halde bunun nedenleri tükenmişlik ve hizmet içi eğitim eksiklikleri olabilir.

Ayrıca Covid-19 ile mücadelede ön saflarda çalışan göğüs hastalıkları, acil tıp, enfeksiyon hastalıkları, dahili bilimlere diğer branşların desteğinin gerekliliği, bu dönemin sebep olduğu maddi ve manevi kayıpların tazmin edilmesi ve yaraların sarılmasına destek olunması çok önemlidir. Covid-19 Hastalığının meslek hastalığı olarak tanımlanması yolunda ve maluliyet-vazife malullüğü gibi kavramlar konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce atılan adımlar olumlu olmakla birlikte geliştirilmesi gerekmektedir.

Açıklamada son olarak, sağlık çalışanlarının ve toplumun hızla aşılanmasının, pandemiyle mücadelenin olmazsa olmazı olduğu vurgulanarak, “Aşılamanın verdiği güvenle maske kullanma, sosyal mesafe, temizlik ve diğer önlemlerde azalma yaşanması ihtimaline karşı, konu ile ilgili bilgilendirmenin devamı ve kontrolü gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.




Önceki Haber
Küresel salgında can kayıpları iki buçuk milyonu aştı
Sonraki Haber
Enis Berberoğlu'nun fezleke hakkındaki ikinci itirazı da reddedildi