Ana SayfaDünyaCovid-19 salgınında vakalar ve can kayıpları artmaya devam ediyor

Covid-19 salgınında vakalar ve can kayıpları artmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde toplam vaka sayısı 22 milyona yaklaşırken, can kayıpları 770 binin üzerinde. Türkiye’de ise resmi verilere göre şu ana kadar enfekte olanlar 250 bini aşarken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 6 bine yaklaşıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Genel Sağlık-İş: Sağlık Bakanı Twitter’ın başından kalkıp sahaya insin

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Covid-19 salgınının şiddetini arttırdığını belirterek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Twitter’ın başından kalkıp sahaya inmesi çağrısında bulundu.

Evrensel’de yer alan habere göre Bacaksız, “Sağlık çalışanlarının sorunlarına karşı kör, sağır, dilsiz olan siyasi iktidar, böyle devam ederse çalışacak sağlık emekçisi bulamayacaktır” dedi.

“Sağlık Bakanı’na Twitter’ın başından kalkıp sahayı dolaşması çağrısında bulunuyoruz” diyen Bacaksız, sağlık hizmetlerinin sürdürülemez bir hal almasının salgınla mücadelede ciddi sorunlara yol açacağını söyledi.

Bacaksız, öneri ve taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Personel açığı giderilmeli, yoğun birimlere personel planlaması yapılmalı.
  • Uzun ve kesintisiz çalışma saatlerine maruz kalan sağlık çalışanları dinlendirilmeli.
  • Sağlık çalışanlarına yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmalı.
  • Sağlık çalışanlarına düzenli aralıklarla RCR testi yapılmalı, testi pozitif çıkanlara karantina ve tedavi prosedürleri hızla uygulanmalı.
  • Semptom göstermeyen ancak testi pozitif çıkan sağlık çalışanları çalıştırılmamalı.
  • Sonbaharda sağlık çalışanlarının konaklama ihtiyacı acilen organize edilmeli.
  • Okullar online eğitime geçeceğinden sağlık çalışanlarının çocukları için kreş sorunu çözülmeli. Yaşanan acı tecrübeler kreş sorununun ne kadar hayati bir mesele olduğunu gözler önüne sermiştir.
  • ‘Döner sermaye tavandan ödenecek’ safsatası bırakılıp, tüm sağlık çalışanlarının temel ücretleri insan onuruna yaraşır ücret düzeyine çıkarılmalı.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü: Kentte Covid-19 riski hiç olmadığı kadar büyük

Rize İl Sağlık Müdürlüğü,  Rize’de de artan Covid-19 vakalarıyla ilgili açıklama yaptı.

“Bir süredir vaka sayılarındaki artış süreklilik arz ederek devam etmektedir” denilen açıklamada özellikle Kurban Bayramı ve sonrasında ortaya çıkan bu olumsuz sürecin üzüntü ve endişeye yol açtığı belirtildi ve eklendi:

“Bunca söyleme, üzücü habere, yaşanan acı vefatlara, çekilen ıstıraplara ve sarf edilen emeğe karşın halen aynı vurdumduymaz tavırlarla düğünlerimizde rahatlıkla horon oynayabiliyor, sırf iyi vakit geçirebilmek adına, tedbirlere uymadığını gördüğümüz kafeterya, lokanta vb. yerlerde bulunabiliyoruz.

“Belki de tüm bu rehavetimizin sebebinde halen bana bir şey olmaz, bana bulaşmaz, bulaşsa da bir şey yapmıyor gibi aslında içi boş, gerçekten uzak fikir çağrışımları yatmaktadır. Oysa hele de şuan virüs hiç olmadığı kadar yakınımızdadır ve risk hiç olmadığı kadar büyüktür.”


Sağlık Bakanlığı: 22 kişi hayatını kaybetti, bin 233 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 250 bini aştı.

17 Ağustos Pazartesi günü Türkiye’de 74 bin 846 test yapıldığı ve bin 233 yeni vaka tespit edildiğini açıklandı.

Bir gün içinde 22 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 2 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 250 bin 542’ye, toplam can kaybı ise 5 bin 996’ya yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 5 milyon 800 bin 88 oldu.


Altı ilde daha 65 yaş ve üstüne kısıtlama

Covid-19 salgını Türkiye’de etkisini artırmaya devam ederken, artan vaka sayılarıyla birlikte Kütahya, Kastamonu, Ankara, Erzincan, Ordu ve Eskişehir’de de 65 yaş ve üzeri yurttaşlar için yeni düzenlemelere gidildi.

Kütahya 

  • Kütahya İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı kararlara göre, yurttşaların yoğun olarak bulunduğu Gazi Kemal Mahallesi Cumhuriyet Caddesi (Sevgi Yolu), Balıklı Mahallesi Kıbrıs Caddesi, Tahıl Pazarı Sokak, Saman Pazarı Caddesi, Çemberciler Caddesi, Pekmez pazarı Caddesi(Saman pazarı), Paşam Sultan Mahallesi Hisarlı Ahmet Caddesi (Ulu Cami), Mecidiye Mahallesi Taşköprü Caddesi, Hükumet Caddesi Çapraz bahçe Sokak (Yeşil Cami civarı),Servi Mahallesi Atatürk Bulvarı’ndaki (Eskişehir Yolu Caddesi) yoğunlukların bulaşma riskini artırması nedeniyle, 65 yaş ve üzeri yurttaşların bu bölgelerde bulunan park, kahvehane kıraathane, kafeterya, çay ocağı ve çay bahçeleri, pastahane, oyun salonları, han, kulüp dernek binaları ve lokalleri gibi bölgede bulunan diğer kapalı ve açık oturma alanlarına hafta sonu 12:00-19:00, hafta içi saat 16:00-19:00, saatleri arasında girmeleri yasaklandı.
  • 65 yaş ve üzeri yurttaşların sağlıklarının korunabilmesi amacıyla il genelinde; düğün, kına, nişan, nikah, mevlit, sünnet merasimi, gibi toplu etkinliklere (anne, baba, dede, nine, haricinde) 65 yaş ve üzerindeki misafirlerin kabul edilmesi yasaklandı.
  • Karar göre, 65 yaş ve üzeri yurttaşların saat 12:00 den sonra pazar yerlerine girişleri kısıtlandı.
  • 65 yaş ve üzeri yurttaşların Sabah 07:010:00 Akşam 17:00 -22:00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanması da yasaklandı.

Kastamonu

  • Kastamonu’da İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 65 yaş ve üstünün toplu taşıma araçları ile pazar yerlerine girişlerine kısıtlama getirilirken, köylerde düzenlenen düğünlerin de 3 saati geçmeyecek şekilde birinci dereceden yakını olmayan 65 yaş ve üstü vatandaşların katılmaması şartıyla yapılmasına karar verildi.

Ankara 

  • Ankara’da artan Covid-19 vakaları nedeniyle alınan yeni önlemler kapsamında 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan yurttaşlara düğün, cenaze, taziye gibi toplu alanlara giriş kısıtlaması getirildi.
  • Ayrıca, 65 yaş ve üzeri yurttaşların her gün 10.00-20.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine karar verilmişti. Bu yurttaşların toplu ulaşım araçlarının yoğun olduğu zamanlarda(trafiğin pik yaptığı saatlerde) bu araçları kullanmamalarının tavsiye edilmesine, bu hususun ilgili kurumlarca basın yayın organları ve sosyal medya aracılığıyla vatandaşlara duyurulmasına karar verildi.

Erzincan

  • Erzincan’da da artan Covid-19 vakaları nedeniyle acil olmayan ameliyatla ertelendi.
  • Ayrıca kent genelinde 65 yaş ve üzeri yurttaşların pazar yerlerine, düğün merasimlerine ve cenaze törenlerine katılmalarının yasaklanmasına karar verildi.

Ordu

  • Ordu’da 65 yaş ve üzeri yurttaşların düğün, kına, nişan, mevlit, sünnet merasimi, cenaze, taziye vb. gibi toplu etkinliklere kendisinin veya eşinin yakın akrabaları hariç (anne, baba, çocuk, torun, dede, nine, kardeş) davet ve kabul edilmemesine karar verildi.
  • 65 yaş ve üzeri yurttaşların saat 06.00-10.00 ile 16.00-18.00 saatleri arasında toplu taşım araçlarını kullanmalarının kısıtlanmasına karar verildi.
  • Yine 65 yaş ve üzeri yurttaşların pazar, AVM, pazarı vb. toplu alışveriş mekanlarına 16.00-18.00 saatleri arasında girişlerinin sınırlandırılması kararlaştırıldı.

Eskişehir

  • Eskişehir’de Covid-19 tedbirleri kapsamında, 65 yaş ve üstü yurttaşların düğün, cenaze, taziye, pazar yeri, çay bahçesi, alışveriş merkezleri, kafe, kıraathane, piknik alanları ve asker uğurlaması gibi kalabalık alanlara girişleri yasaklandı.
  • Yine İl Hıfzıssıhha Kurulu, 65 yaş ve üstü yurttaşların toplu taşıma araçlarını 07.00 ile 09.00 ve 17.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanmamaları yönünde karar aldı.

17 ilde kısıtlama

Böylece Malatya, Düzce, Urfa, Maraş ve Yalova, Van, Kayseri, Bartın, Sivas, Manisa ve Bursa’nın ardından, Ankara, Kütahya, Kastamonu, Erzincan, Ordu ve Eskişehir’le beraber 65 yaş üstündeki yurttaşlara kısıtlama getirilen illerin sayısı 17 oldu.


Tutuklu gazeteci Türfent’ten Covid-19 raporu

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent, kısıtlı imkanlar altında hapishanedeki Corona virüsü yayılımına ilişkin rapor hazırladı.

Tutuklu ve gardiyanlarda pozitif vakaların görüldüğünü belirten Türfent, önlem alınmamasının ciddi tehlike yarattığına vurgu yaptı.


Bursa’da 65 yaş üstüne toplu taşımada saat kısıtlaması

Bursa’da Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü yurttaşları için 15 Ağustos’ta alınan kısıtlama kararı iptal edildi.

Yeni düzenleme kapsamında, 65 yaş üstü kişilerin 08.00-10.00 ve 16.30-19.30 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmaları yasaklandı.

https://twitter.com/BursaValiligi/status/1295271934712860672


Yeni Zelanda’da yeni vakalar görülmesi üzerine seçimler bir ay ertelendi

Yeni Zelanda’da genel seçimler, yeni Corona virüsü vakalarının görülmesi üzerine bir ay ertelendi.

Başbakan Jacinda Ardern, 19 Eylül’de yapılması planlanan seçimlerin 17 Ekim’e kaydırıldığını açıkladı.


“Sağlık çalışanlarında istifalar artabilir”

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, salgından en çok etkilenen kesimin sağlık çalışanları olduğuna dikkat çekti.

Son günlerde birçok ilde ardı ardına gelen hekim istifalarının yaşanan yoğun çalışma koşullarından kaynaklandığını söyleyen Yaviç, “Salgının ilk başladığı dönemde, ‘sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez’ diye bir söylemle ortaya çıktılar. Gerçekten de sağlık çalışanlarının hakkı ödenmedi ve hala da ödenmiyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Sağlık çalışanları haklarının ödenmemesine ek olarak aynı zamanda çok yoğun koşullarda hizmet veriyor. Aile ve kişisel yaşantılarından fedakarlık yaparak çalışıyorlar.

“Örneğin Aile Hekimlerine Covid-19 izlemlerinin eksik yapılmasından kaynaklı yazılı savunma talepleri ve soruşturmalarla yüz yüze kaldılar. Dolayısıyla sadece söylemde kalan sağlık çalışanlarının destekleneceği ve haklarının ödenmeyeceği bir tablodan çok uzaktayız.

“Bu anlamda bu sorunun önümüzdeki süreçlerde, özellikle hekim istifalarını da beraberinde getirmesi kaçınılmazdır.”

  • MA’dan Özlem Yayan’ın haberinin tamamı BURADA

Hastanede yer yok diye evine gönderilen yurttaş ‘Corona’dan öldü

Vaka sayılarının hızla arttığı ve yoğun bakım ünitelerinde yer bulunamayan Diyarbakır’da, Covid-19 testi pozitif çıkmasına rağmen evinde karantinaya alınan 44 yaşındaki Serkan Geray, yaşamını yitirdi. Geray’ın babası da iki hafta önce hayatını kaybetmişti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, “Toplum adeta kaderine terk edilmiş durumda” diyor.


Eşitsizlik artacak: Devlet okullarının açılması pek mümkün değil

Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de okullar aylarca kapalı kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamasına göre okullarda yüz yüze eğitime 21 Eylül’den itibaren başlanacak. Bu tarihe kadar hijyen koşullarının sağlanacağı ve güvenli bir ortamın oluşturulacağı söyleniyor.

Peki, bu konuda Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası ne düşünüyor? Salgın sürerken okulların açılmasını nasıl karşılıyorlar? Sendikanın İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak’a mikrofonumuzu uzattık.


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’in ‘Corona’ testi pozitif

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Corona virüsüne yakalandığını duyurdu.

Virüse yakalandığını sosyal medya hesabı üzerinden duyuran Böcek, paylaşımında, dün kendisine yapılan testin sonucunun pozitif çıktığını kaydetti.

Böcek, “Şu an durumum iyi, moralim yüksek. Hastanede kontrol amaçlı izole durumdayım” dedi.

Muhittin Böcek, halkı ise maske takmaları, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymaları konusunda uyardı.


Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 770 bini aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesi, dünya çapında Corona virüsü vaka sayısının 21 milyon 800 bini aştığını, can kaybı sayısının ise 770 bini aştığını aktardı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (5,566,632)
  • Brezilya (3,340,197)
  • Hindistan (2,647,663)
  • Rusya (922,853)
  • Güney Afrika (587,345)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (173,128)
  • Brezilya (107,879)
  • Meksika (56,757)
  • Hindistan (51,045)
  • Britanya (41,366)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zeytinburnu'nda Suriyeli mültecilere ırkçı saldırı: Abdulkadir Davud öldürüldü
Sonraki Haber
İstanbul Modern Sinema'dan çevrimiçi 'Yaz Havası' filmleri