Ana SayfaDünyaLübnan’da patlamanın ardından hükümet istifa etti

Lübnan’da patlamanın ardından hükümet istifa etti

HABER MERKEZİ – Lübnan’da çok sayıda insanın hayatını kaybettiği patlamanın ardından hükümet istifa etti.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine ve binlercesinin yaralanmasına neden olan patlamanın ardından Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hassan, hükümetin istifasını sunduğunu duyurdu.

Bakan Hassan gazetecilere yaptığı açıklamada, bugünkü (10 Ağustos) kabine toplantısının ardından tüm bakanların istifasını Başbakan Hassan Diyab’a sunduğunu söyledi.

Başkent Beyrut’ta büyük yıkıma yol açan patlamanın ardından son günlerde bazı bakanların istifa ettiğine vurgu yapan Sağlık Bakanı Hassan, söz konusu kararın patlamanın doğurduğu baskı karşısında alındığını belirtti.

“Felaket, ülkeyi ve devleti saran korkunç yolsuzluğun sonucu”

Başbakan Diyab ise, Bakanlar Kurulu’nun ardından Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla istifasını resmen duyurdu.

Diyab, “Lübnan’ın başına gelen felaket, ülkeyi ve devleti saran korkunç yolsuzluğun sonucudur. Bu yolsuzluk düzeni, devletin kendisinden daha büyük bir durumda. Bu durum devleti felce uğratıyor. Devlet yolsuzlukla mücadele edemiyor” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki siyasi güçlere tepki gösteren Diyab, “Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur. Daha önce yolsuzluğun devletin tüm kademelerinde var olduğunu söyledim. Ülkenin başına gelen felaketler, yönetici sınıflardan kaynaklanıyor” dedi.

Ekonomik krize karşı geçen yıl Ekim ayında başlayan halk protestolarına da dikkati çeken Diyab, “Devrim (protesto eylemleri) onlara karşıydı ancak bunu kavrayamadılar ve bildiklerini okumaya devam ettiler. Hükümetimiz, ülkeyi kurtarmaya çalışırken bunlar çöküş sorumluluğunu bize yüklemeye çalıştı. Hükümet durumu iyileştirmeye çalıştı ancak başarısız oldu” diye konuştu.

Ülkenin geldiği bu aşamada vatandaşla birlikte değişim hareketine katılmak üzere bir adım geri gideceklerini kaydeden Diyab, “Ülkenin kurtarılması için bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenle de hükümetin istifasını duyuruyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’na da istifa çağrısı

Hükümetin istifa haberinin gelmesi üzerine başkentin göbeğinde toplanan yüzlerce vatandaş, Cumhurbaşkanı Mişle Avn ve parlamentodaki siyasi partilerin istifa talebiyle Meclis binasına doğru yürüyüş geçti.

Polis eylemlere müdahale etti.

Patlamanın ardından Başbakan Diyab’a kendi kabinesinden de art arda istifa baskıları gelmeye başlamıştı.

Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed, Çevre Bakanı Damianos Kattar ve Adalet Bakanı Marie Claude Najm ile ile altı milletvekili görevlerinden istifa etmişti.

Fotoğraf: AFP

4 Ağustos’ta Beyrut’un liman bölgesindeki depolanan amonyum nitratın patlaması sonucu en az 158 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık altı bin kişi de yaralandı. Yaklaşık 300 bin kişi de evsiz kaldı.

2 bin 750 ton amonyum nitrat 2014’ten bu yana herhangi bir güvenlik önlemi bulunmaksızın limandaki depoda tutuluyordu.

Hükümet patlamanın sorumlularının bulunacağı sözü verse de halkın çoğunluğunun iktidara güveni yok.

Halk, yaşananlarda hükümetin ‘ihmali olduğunu’ söylüyor ve siyasileri ‘yolsuzluk yapmakla’ suçluyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ise patlamayla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrılarını reddetmiş ve patlamaya ‘dış müdahale’ olup olmadığını yerel yetkililerin inceleyeceğini söylemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş: Ne yap et kendin olma yav! Birazcık başkası ol
Sonraki Haber
Grup Yorum konserinde gözaltına alınanlar serbest