Ana SayfaGüncel805 Yurttaş’tan Bahçeli’ye: Bölücüler demesi bölücülüğün ta kendisidir

805 Yurttaş’tan Bahçeli’ye: Bölücüler demesi bölücülüğün ta kendisidir

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Haftası vesilesiyle “805 Yurttaş” imzasıyla bir bildiri yayımlandı. Bildirinin imzacılarından olan eski Anavatan Partisi Genel Başkanı ve iktisatçı Nesrin Nas, MHP lideri Bahçeli’nin bildiriyi hedef alan sözlerine değinerek, “Yeniden ‘biz’ olabilelim derken, Bahçeli’nin ‘çürükler, bölücüler, zillet’ demesi bölücülüğün ta kendisidir” ifadelerini kullandı.

Aralarında aydın, yazar, gazeteci, akademisyen, sanatçı, öğrenci, eski milletvekili ve belediye başkanlarının da bulunduğu “805 Yurttaş”, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası’na ilişkin bildiri yayımladı.

Ülkede yaşanan sorunlara dikkati çekerek “öncelikli adımlar” temelinde 10 madde etrafında çağrı yapan bildiri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından “zillet bildirisi” ve “bölücü” olmakla suçlandı.

İmzacılardan eski Anavatan Partisi Genel Başkanı ve iktisatçı Nesrin Nas, demokrasiye katılımın “Ortak yaşam ve ortak bir gelecek inşa edebilmenin teminatıdır” diyerek tanımladıklarını ve bu minvalde siyasete, “Demokratik katılımın önünü açın” çağrısında bulunduklarını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Nas, “Bizim meselemiz Türkiye meselesidir. Bizim çağrımız Türk, Kürt, Alevi, Sünni, kentli, köylü, işçi, işveren demeden yeniden ‘biz’ olabilmenin önünü açın çağrısıydı” dedi.

‘Yargının, yürütmenin, yasamanın birbirinden ayrı ve bağımsız olmasına ihtiyaç var’ diyoruz. Keyfi bir biçimde KHK’lerle mesleğinden edinerek ‘ağaç kemirsinler’ denen binlerce kişinin gasp edilmiş haklarına ‘ihtiyaç var’ diyoruz. ‘Kürtlerin kendilerini bu ülkenin eşit ve özgür bir vatandaşı olarak hissetmesi ve baskılardan azade tutulması ve özgürce yaşayabilmelerine ihtiyaç var’ diyoruz.

‘Kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların önüne geçilebilmesine ihtiyaç var’ diyoruz. ‘Milyonlarca yurttaşın iradesini hiçe sayan kayyım uygulamalarına bir an önce son verilmesi, ‘benim oyum senin oyunla bir değildir’ anlayışına bir an önce son verilmesi lazım’ diyoruz. Yani biz Avrupa Konseyi’nin (AK) demokratik güvenlik olarak tanımladığı 5 ana unsuru istiyoruz; bağımsız yargı, ifade özgürlüğü, örgütlenme ve gösteri özgürlüğü, demokratik kurumlar, katılımcı toplum ve eşitlik. Buradan nasıl bir bölücülük çıkabilir.

‘Bahçeli’nin dili nefret dili’

Nas, “Yeniden ‘biz’ olabilelim derken, Bahçeli’nin ‘çürükler, bölücüler, zillet’ demesi bölücülüğün ta kendisidir” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Aralık’ta yaptığı “Nefret dilinin medya organları ve devlet başkanı seviyesinde teşvik edildiği vahim bir tablo ile karşı karşıyayız” sözlerini hatırlatarak Nas, “Bahçeli’nin dili tam da bu nefret dilidir” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 71 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.