Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Can kaybı 900 bini aştı

Covid-19 pandemisi: Can kaybı 900 bini aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dünya genelinde 900 bini aşarken, şimdiye dek hastalıktan iyileşen kişilerin sayısı da 20 milyona ulaştı. Vakalardaki hızlı artışlarla birlikte Türkiye dahil pek çok ülkede gevşetilen önlemler yeniden hayata geçiriliyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


İstanbul’da yeni Covid-19 kararları

İstanbul Valiliği, Covid-19 ile mücadele kapsamında aldığı yeni kararları açıkladı.

Buna göre, 14 Eylül’den itibaren açık alanlarda yapılacak konser, gösteri, festival vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek. Ayrıca, deniz turizm araçlarında yapılan düğünlere de izin verilmeyecek.

Valiliğin aldığı kararlar şöyle:

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı veya İstanbul Valiliği Günübirlik Deniz Turizmi Kurulu’nca belgelendirilen gezi, spor, eğlence amaçlı olarak faaliyet gösteren deniz turizm araçlarında, gezi, tur ve restoran teknelerinde, ticari yatlarda, Şehir Hatları işletmesi, Turyol, Dentur, Avrasya, Mavi Marmara vb. işleticiler tarafından gezi, spor, eğlence amaçlı olarak; deniz turizmi hizmetinde faaliyet gösteren deniz turizm araçlarında; düğün, nikah, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere hiçbir surette müsaade edilmeyecek.
  • Açık alanlarda yapılacak; konser, gösteri, festival vb. etkinliklere itibaren hiçbir surette müsaade edilmeyecek.
  • Yapılacak denetimlerde alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari işlem tesis edilecek, konusu suç teşkil eden davranışlarla ilgili olarak adli işlem başlatılacak.

Diyarbakır Sağlık Platformu: Günde en az beş sağlık çalışanı Covid-19’a yakalanıyor

Diyarbakır Sağlık Platformu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın performansa dayalı çalışma sistemine ilişkin açıklama yaptı.

Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Amed Şube Eşbaşkanı Şiyar Gültekin, okudu.

Gültekin, Diyarbakır’da her gün en az beş sağlık çalışanının Covid-19’a yakalandığını söyledi ve ekledi:

“Bugüne kadar bilgilerine ulaşabildiğimiz 580 den fazla enfekte sağlık çalışanı var. 7 sağlık çalışanı arkadaşımızı Covid nedeniyle maalesef kaybettik. Ve tüm bunlar, yetkililerin ihmalleri nedeniyle bu kadar artmıştır. Keyfi, kayırmacı ve ayrımcı yaklaşımları nedeniyle bu kadar artmıştır.”

Hastalığın bu kadar can alması ve bu kadar yayılmasının en büyük nedeninin plansız, öngörüsüz, toplumun taleplerini ve gerçek sorunlarını görmezden gelen yetkililerin yaklaşımlarının sonucu olduğunu vurgulayan Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Covid-19 salgını nedeni ile görev yapan sağlık emekçilerine performansa dayalı ek ödemelerin 3 ay tavandan yapılacağı açıklanmıştı. Ancak bu açıklamadan sonra yapılan ödemelerde görüldü ki tavandan ödeme diye verilen sözler, sağlık emekçilerinin gözünü boyamaktı.”

Sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğunu ifade eden Gültekin, “Ekibin bir parçası olan taşeron işçiler gibi döner sermaye alamayan çalışanların da bu kapsama dâhil edilmesi gerekmektedir. Sağlık emekçilerinin emeklerinin karşılığını alabilmeleri için temel ücretlerinin  yoksulluk sınırının üstüne çıkartılması gerekmektedir” dedi.

Performansa dayalı ek ödeme gibi gelir kalemlerinin geçici olduğuna dikkat çeken Gültekin, “Bu tarz ödemelerin sosyal güvenlik haklarına hiçbir yansıması olmamaktadır” diye konuştu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 56 kişi hayatını kaybetti, bin 671 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 289 bine yaklaştı.

10 Eylül Perşembe günü Türkiye’de 112 bin 203 test yapıldığı ve bin 671 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 58 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 117 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 288 bin 126’ya, toplam can kaybı ise 6 bin 951’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 8 milyon 325 bin 137 oldu.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

‘Corona’ya yakalanan Muhittin Böcek’in durumu stabil, yoğun bakımda uyutuluyor

Hastanede Covid-19 tedavisi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sağlık durumuna ilişkin açıklama yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Böcek’in yoğun bakımda olduğu ve son 24 saattir olumsuz herhangi bir durum yaşanmadığı belirtildi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan da bugün yaptığı açıklamada, tedavi altında olan Böcek’in virüs tedavisi sonrası akciğerlerinde meydana gelen tahribat nedeniyle entübe edilerek, solunum cihazına bağlandığını ifade etti.

Özkan, “Makineye bağlı şu anda, o anlamda takipleri devam ediyor. Çok kısa bir zamanda olmasa da yavaş yavaş iyileşecek. İnşallah iyileşip sevdiklerine kavuşur, dualarımız onunla” dedi.


Ankara’da mesai saatlerine ‘Corona’ değişikliği

Ankara Valiliği, Corona virüsü salgın önlemleri kapsamında mesai saatlerinde değişiklik yapılacağını açıkladı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Koronavirüs salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla valiliğimize bağlı kurumların çalışma saatlerinde bazı değişikliklere gidildi” denildi.

“Değişikliklerle Kontrollü Sosyal Hayat çerçevesinde yoğunluğun ve salgının bulaş hızının azaltılması hedeflendi. Alınan kararla ilgili kurumların mesai saatleri; 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 şeklinde dört farklı şekilde uygulanacaktır.”


21 Eylül’de başlayacak yüz yüze eğitimin detayları

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 21 Eylül’de başlayacak yüz yüze eğitimin detaylarını okullara gönderdiği yazı ile açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzalı yazıda, “Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül 2020 tarihinde uyum programı sadece bir gün, yüz yüze eğitim şeklinde gerçekleştirilecektir” denildi.

Yazıya göre eğitime ilişkin ayrıntılar şöyle:

  • Haftada bir gün yapılacak yüz yüze uyum eğitimlerinin hangi gün olacağı okul yönetimleri tarafından planlanacak.
  • Okul öncesi eğitime ve ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin yüz yüze eğitime katılması zorunlu değil, velinin isteğine bağlı olacak.
  • Okul öncesi eğitimde günde 30’ar dakikalık beş etkinlik saati süreyle uyum eğitimi yapılacak.
  • Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim 2020 tarihlerini kapsayan hafta ve devamında okul öncesi eğitim kurumlarında haftada iki gün, günde 30’ar dakikalık beş etkinlik saati süreyle eğitim yapılacak.
  • İlkokul birinci sınıflarda ise her biri 30’ar dakikalık beş saati süreyle uyum eğitimi yapılacak.
  • Uyum haftasından sonraki haftalarda ilkokul birinci sınıflarda haftada iki gün yüz yüze eğitim yoluyla dersler işlenecek, ders saatleri arasında 10’ar dakikalık dinlenme süresi verilecek.

Bakanlıktan ‘Yurt ve Pansiyonlarda İzolasyon’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı, Corona virüsü tanısı konulan ancak izolasyon koşullarına uymayarak risk yaratan kişiler için karar aldı.

Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen ‘Yurt ve Pansiyonlarda İzolasyon’ konulu genelgeye göre, evde izolasyon koşullarını ihlal eden kişiler, karantina süreçlerini yurt ve pansiyonlarda tamamlayacak.

İzolasyon için tahsis edilecek yurt ve pansiyonların yönetimi bir mülki idare amirinin genel koordinasyonunda mevcut yöneticilerle yürütülecek.

Yurt veya pansiyonların yönetimi vali tarafından görevlendirilecek bir mülki idare amirinin genel koordinasyonunda mevcut yöneticilerle sağlanacak.

Valiler tarafından gerekirse diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da personel görevlendirilmesi yapılarak, bu yurt veya pansiyonlara personel takviyesi yapılacak.

Sağlık görevlilerinin gerekli kontrolleri yapacağı yurt veya pansiyonlara ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Hakkında evde/ikametinde izolasyon kararı verilmiş olmakla birlikte geçici ve mevsimlik işlerde çalışan tarım ve inşaat işçileri ile değişik sebeplerden ötürü izolasyon sürecini geçirecek uygun bir evi olmayan kişiler, valiliklerce kendilerine tahsis edilen yurtlara veya pansiyonlara yerleştirilecek ve izolasyon süresi burada tamamlatılacak.

Ayrıca izolasyon kararına aykırı hareket eden kişiler haklarında ilgi genelgeler çerçevesinde gerekli idari işlemler yapılacak.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 28.329.602
  • Can kayıpları: 913.927
  • İyileşenler: 20.344.383
  • Aktif vakalar: 7.071.292

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (7.071.292)
  • Hindistan (4,562,414)
  • Brezilya (4.239.763)
  • Rusya (1.046.370)
  • Peru (710.067)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (196.328)
  • Brezilya (129.575)
  • Hindistan (76.304)
  • Meksika (69.649)
  • Britanya (41.608)



Önceki Haber
HDK Eş Sözcüsü Şenoğlu ile 16 ESP'liye tutuklama
Sonraki Haber
Trump: Bahreyn de İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasına vardı