Ana SayfaGüncelİşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ diyor

İşkence Meclis gündeminde, yakınları ‘Ölümle tehdit edildik’ diyor

HABER MERKEZİ – Gözaltında işkence gören ve Servet Turgut’la birlikte “helikopterden atıldığı” hastane raporuna yansıyan Osman Şiban’ın kardeşi Cengiz Şiban, olay günü köy meydanında kendilerine diz çöktürdüğünü belirttiği askerler tarafından ölümle tehdit edildiklerini söyledi. Resmi makamlarca konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken, yaşananlar Meclis gündemine taşındı.

Van’ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler tarafından 11 Eylül’de Servet Turgut’la birlikte gözaltına alındıktan iki gün sonra Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavi altında olduğu ortaya çıkan 50 yaşındaki Osman Şiban dün taburcu edildi.

Şiban’la birlikte gözaltına alınan 55 yaşındaki Servet Turgut ise halen yoğun bakımda tutuluyor.

Ailelerinin hastane önünde bekleyişi sürerken, avukatları işkenceciler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Uğur’a konuşan Şiban ve Turgut’un yakınları da olayın yaşandığı günü anlattı.

Gördüğü işkence fotoğraflara yansıyan ve hafıza kaybı yaşayan Osman Şiban’ın kardeşi Cengiz Şiban, kardeşinin Mersin’de esnaflık yaptığını ve yaz aylarında mahalleye geldiğini belirtti.

Mahallede altı ev olduğunu ve daha önce yetkililerden aldıkları izin üzerine mahallelerine dönüş yaptıklarını kaydeden Cengiz Şiban, “Köye gideceğimizi söyledik. Onlar da hiçbir sıkıntı olmadığını ve köye dönüşlerin ‘serbest’ olduğunu söylediler. Her yıl Mayıs ayında köye gelip 5- 6 ay kalıyoruz. Bu sürede tarlalarımızı ekiyoruz. Kışa yakın Mersin’e gidiyoruz” diye konuştu.

‘Köy meydanında diz çöktürdüler’

Olay günü mahalleye uzak noktalardan çatışma seslerinin geldiğini ve sonrasında helikopter hareketliliğin yaşandığını anlatan Şiban, şöyle devam etti:

Keşif sonrası askerler indirildi. O gün yaylalara gitmedik. Sadece Servet Turgut tarlasına gitti. Sonrasında helikopter köyün ortasına iniş yaptı ve askerler bizi çağırdı. Meydanda diz çöktürdüler. ‘Buraya terörist gelmiş’ dediler. Biz de ‘bilmiyoruz ve görmedik’ dedik. Yetkililerden bizi, ‘Neden bilmiyorsunuz. Bizim acımız var, içimiz yanmış’ dedi. Kimlik istediler. Kimliklerimizi alıp, ‘Biz köyden gidene kadar burada diz çökeceksiniz, gittikten sonra ayağa kalkacaksınız’ dedi.

‘Sizi tararız’

Askerlerin akşam saatlerinde bir kez daha mahalleye geldiğini ifade eden Şiban, sonrasında yaşananları ise şöyle anlattı:

Servet Turgut’u köy meydanına getirdiler. Osman Şiban’nın kim olduğunu sordular. Osman da kendisini gösterdi. Osman’ı da Servet’in yanına götürdüler. Kimlik istedikten sonra 2’sini de götürdüler. Arkalarından gittik. Yetkili birisi, bize silahı doğrultarak, ‘gelmeyin, gelirseniz sizi tararız’ dedi. Onlar köydeki tepeye götürdüler. Biz de Servet’in samanlığının bulunduğu yere gittik. Osman ve Servet’i yaka paça helikoptere attılar. Ayakkabıları ve şapkaları orada kaldı. 3 gün boyunca onlardan haber alamadık. Köyde telefon şebekesi yoktu.

‘İki gün sonra haber verebildik’

İki gün sonra şebekenin çektiği bir yere gittiklerini ve akıbetlerinin öğrenilmesi için yakınlarına haber verdiklerini dile getiren Şiban, yetkililere şöyle seslendi:

Biraz vakit geçtikten sonra haber verdiler. Van’da çok ağır durumda olduklarını, öldüresiye dövüldüklerini ve darptan dolayı yoğun bakımda olduğunu söylediler. Durumu bu şekilde öğrendik. Durumları hiç iyi değil. İşkence ve aldıkları darbelerden dolayı her tarafları morluk içinde. Adaletsizce ve hukuksuzca muamele edildi. Yetkili kim varsa bize sahip çıkmalarını istiyoruz. Halk bize sahip çıksın ve sesimizi duysun.

Turgut’un sağlık durumu

Yoğun bakımdaki Turgut’un oğlu Hüseyin Turgut ise babasının hayati tehlikesinin sürdüğüne dikkat çekti.

Köyün 90’lı yıllarda askerler tarafından boşaltıldığını hatırlatan Turgut, “Göç etmek zorunda kaldık. Mersin’e taşındık. Babam 2005’e kadar Mersin’de esnaflık yaptı. Babam sonradan Van’a geldi. Burada arazilerimiz var. 2015 yılına kadar arazilerimizde ekim yaptı ve hayvancılıkla uğraştı” diye konuştu.

Babasının sağlık durumuna dair bilgi veren Turgut, şunları söyledi:

İşkence edilmiş ve helikopterden atıldığı hastane raporunda var. Göğüsün sağ tarafında 7, sol tarafında ise 4 kaburgası kırılmış. Beyinde 2 yerde ciddi kanama var, akciğerinde çok büyük yırtılmalar, yırtılmadan dolayı göğsünde kan toplanmış. Her iki gözündeki elmacık kemiklerinde kırılma, parmak, el, kol, ayakları ve tüm kemiklerinde kırılmalar var.

‘Cezalandırılmalarını istiyoruz’

“Babamın suçsuz olduğunu herkes biliyor” diye devam eden Turgut, şunları söyledi:

Gözaltına alındığı yetmiyormuş gibi işkence edilip hastaneye bırakmışlar. Bir tarım işçisinden ne istiyorsunuz? Bir tarım işçisinin ne suçu olabilir ki? Yaylalarına gitmek suç mu? Soruşturmanın hızlandırılması ve bunu yapanların cezalandırılmasını istiyoruz.

İddialar Meclis gündeminde

Konuya ilişkin resmi makamlarca bir açıklama yapılmazken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayyip Temel verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na önerge veren Temel, yaşananlara dair şu ifadeleri kullandı:

11 Eylül 2020 tarihinde Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alınan ve 2 gün sonra Van Bölge ve Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitesinde oldukları ortaya çıkan 8 çocuk babası Osman Şiban (50) ve 7 çocuk babası Servet Turgut’un (55) helikopterden atıldıkları iddia edilmekteydi. 20 Eylül 2020 tarihinde Osman Şiban’ın hastane epikriz raporuna ulaşıldığı bilgisi basına yansımıştır. Rapora göre Osman Şiban’ın ‘yüksekten düşme’ şikayetiyle acil servise getirildiği kaydedilmiştir. Raporda Şiban’ın ‘helikopterden düşme sonrası acil servise getirildiği’ bilgisi yer almaktadır. Servet Turgut için hazırlanan raporda ise ‘isimsiz hasta yüksekten düşme sebebiyle getirildi. Entübe hasta’ notu yer almaktadır. Böylece rapor, her iki yurttaşın ‘helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirmektedir. Yaşanan bu dehşet verici olayın kamuoyu nezdinde bir an önce açıklığa kavuşturulmaya ihtiyacı vardır.

Soruşturma başlatıldı mı?

HDP Van Milletvekili Tayip Temel

Temel, önergesinin devamında Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

  • Osman Şiban ve Servet Turgut adlı yurttaşlar gözaltına alınmışlar mıdır? Gözaltına alınmışlarsa nereye götürülmüşlerdir?
  • Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atıldıkları iddiası doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise Osman Şiban ve Servet Turgut’u helikopterden atan şahıs/şahıslar kimlerdir? Bu şahıs/şahıslar hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Osman Şiban ve Servet Turgut Van Eğitim ve Araştırma hastanesine kim ya da kimler tarafından getirilmişlerdir?
  • Söz konusu iddia doğru ise işkencenin bir insanlık suçu olması hasebiyle Osman Şiban ve Servet Turgut adlı sivil yurttaşlara işkence yapılarak helikopterden atılmaları iddiasına ilişkin açıklamayı kamuoyuna ne zaman yapacaksınız?
  • 2001-2020 yılları arasında kaç sivil yurttaşa işkence yapıldığı hastane raporu ile belgelenmiştir?

Hastane raporu ortaya çıktı: Helikopterden düşme sonrası yaralanma

Asker işkencesi bu hale getirdi: Hafıza kaybı yaşıyor

‘Helikopterden atıldılar’ iddiasını güçlendirecek rapor




Önceki Haber
Emmy Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Araştırma: İklim krizinin en büyük sorumlusu zenginler