Ana SayfaToplumsal CinsiyetMüzeyyen Boylu cinayeti: Sanık Mesut Issı’ya ağırlaştırılmış müebbet

Müzeyyen Boylu cinayeti: Sanık Mesut Issı’ya ağırlaştırılmış müebbet

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da boşanma aşamasında olduğu avukat Müzeyyen Boylu’yu öldüren Mesut Issı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır’da 2019 yılında boşanma aşamasında olduğu Müzeyyen Boylu’yu öldüren Mesut Issı’nın yargılandığı davanın karar duruşması, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanık Issı, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, avukatı Kutbettin Odabaşı duruşma salonunda hazır bulundu.

Müzeyyen’in annesi Türkan Boylu, avukatları Cihan Aydın, Hatice Demir, Serdar Özer, Öykü Çakmak ve Sinan Tanrıkulu da duruşmaya katıldı.

Mahkeme başkanı, Corona virüsü salgını nedeniyle sınırlı sayıda izleyicinin duruşmaya katılmasına izin verdi, gazeteciler ise içeri alınmadı.

Savcı, sanık Issı hakkında “eşe karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve tutukluluk halinin devamını istedi.

Savcılık mütalaasına karşı söz verilen Boylu’nun annesi Türkan Boylu, “Sanığın cezalandırılmasını istiyorum. Bu dava bir buçuk yıldır devam ediyor. Beyanları yalan ve iftiradan ibarettir. Kızımdan arabasını değiştirmek için sürekli para istiyordu. Evlilikleri boyunca kızıma sürekli şiddet uyguladı. Üst sınırdan ceza alınmasını talep ediyorum” dedi.

Müzeyyen’in avukatları, sanığın “Eşe karşı tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme” suçundan ‘iyi hal’ ve ‘tahrik’ indirimi yapılmadan cezalandırılmasını istedi.

Son sözü sorulan sanık Issı, cinayeti bilinçsiz bir şekilde ağır tahrik altında işlediğini ve pişman olduğunu iddia ederek, lehine olan tüm hükümlerin uygulanması talebinde bulundu.

Duruşma verilen aranın ardından kararın açıklanmasıyla devam etti.

Mahkeme heyeti, sanık “eşi kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca 6136 sayılı yasaya muhalefet suçundan 2 yıl hapis ve 100 gün adli para cezası verdi. Issı’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Issı’nın cezasında hiçbir indirim uygulanmadı.

“‘Canavarca hisle ve tasarlayarak’ öldürme suçundan da ceza almalıydı”

Duruşmanın ardından Boylu ailesinin avukatları Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda açıklama yaptı.

Burada konuşan avukat Sinan Tanrıkulu, cinayetin “canavarca hisle ve tasarlayarak” işlendiğini vurguladı.

Tanrıkulu, mahkemenin “eşi kasten öldürme” suçundan verdiği cezanın olumlu olmasına karşın yeterli olmadığını ifade etti.

Tanrıkulu, artan kadına yönelik şiddettin caydırıcılığını sağlamak için “canavarca hisle öldürme” suçundan da cezanın verilmesi gerektiğini kaydetti.

Tanrıkulu, mahkeme kararını “canavarca hisle öldürme” yönünden istinafa taşıyacaklarını söyledi.

“Karar, cezasızlıktan beslenen tüm faillere mesaj”

Avukat Aslı Pasinli ise hiçbir indirim yapılmadan ağırlaştırılmış müebbet verilmesinin büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Türkiye’de kamuoyuna mal olan bütün dosyalarda Emine Bulut, Şule Çet ve Müzeyyen Boylu olmak istemiyoruz şeklinde başvurular oluyor. Hak edilen cezanın verilmesi bu nedenle çok kıymetlidir. Cezasızlık politikasından beslenen bütün faillere doğru bir mesaj verilmesi için buradayız. ‘Haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ uygulamasının bir ezbere dönüştüğü adalet sisteminde bizim dosyamıza uygulanmaması çok kıymetlidir.

Ne olmuştu?

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde, 20 Mayıs 2019 tarihinde Mesut Issı isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu avukat Müzeyyen Boylu’yu öldürmüştü.

Issı hakkında, “Eşi kasten öldürmek, tasarlayarak öldürme, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma” suçundan 3 yıl hapis istemiyle Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

4 Kasım 2019 tarihinde yapılan davanın ikinci duruşmasında, tutuklu sanık Issı’nın avukatı dava dosyasının ‘güvenlik’ gerekçesiyle başka bir ile taşınması için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. Davanın başka bir kente taşınması talebi ise Adalet Bakanlığı’nca reddedilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li siyasetçilerin gözaltı süreleri 4 gün uzatıldı
Sonraki Haber
Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışmalar sürüyor, can kayıpları artıyor