Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayıları hızla yükseliyor

Covid-19 pandemisinde vaka sayıları hızla yükseliyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 44 milyonu aşarken, can kayıpları 1 milyon 170 binin üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 11 milyona yaklaşıyor. Vakaların hızla arttığı Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı salgın sürecinde hiçbir sağlık çalışanının istifa talebinin kabul edilmeyeceğini açıkladı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Fransa’da 30 Ekim itibarıyla ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Ekim Cuma gününden itibaren ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını belirterek, kısıtlamanın 1 Aralık’a kadar süreceğini açıkladı.

Fransa’da Covid-19’un çok hızlı yayıldığını kaydeden Macron, bu hızın en kötü tahminlerde bile öngörülmediğini belirterek, “Vaka sayısının genel nüfusa göre oranı son bir haftada ikiye katlandı” ifadelerini kullandı.

İlk dalgaya kıyasla bugün ülkenin tüm bölgelerinin tehlikeli bir durumun eşiğine geldiğini vurgulayan Macron, “Ülkemizde ikinci dalga ilkine göre çok daha ağır ve ölümcül olacak” diye konuştu.

Bu süreçte okullar ve kreşlerin ise açık kalacağını duyuran Macron, üniversitelerin kapalı olacağını, uygulama kapsamında insanların işe, markete ve sağlık kuruluşlarına gitmek için dışarı çıkabileceğini, bar, restoran ve mağazaların ise kapalı olacağını ifade etti.

Yaşlı bakımevlerine ziyaretlere izin verileceği bilgisini paylaşan Macron, insanların dışarı çıktığında yanlarında izin belgesi bulundurmaları gerektiğini kaydetti.

Fransa’da aralarında Paris’in de olduğu 54 bölgede 21.00-06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu.

Fransa’da bugüne kadar 1 milyon 235 bin 132 kişide Covid-19 tespit edilirken, 35 bin 785 kişi hayatını kaybetti.

Şu ana kadar en yüksek vaka sayısı 25 Ekim Pazar günü 52 bin 10 kişiyle görülürken, bugün 36 bin 437 vaka açıklandı. 244 kişi de hayatını kaybetti


Hemşire Leyla Çiçek Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü’nde çalışan hemşire Leyla Çiçek, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi de olan Çiçek’in 14 gündür tedavi gördüğü belirtildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 77 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 305 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 368 bini aştı.

28 Ekim Çarşamba günü Türkiye’de 128 bin 312 test yapıldığı ve 2 bin 305 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 77 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 662 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 368 bin 513’e, toplam can kaybı ise 10 bin 27’ye yükseldi.


Bakan Koca: İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilir olmaktan çıkacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

“Tüm Türkiye, İstanbul’un temaslısıdır. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebilir seviyede olmaktan çıkacaktır” diyen Koca, ekledi:

“Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse, artış tırmanış şeklinde olacak. Çözüm, artışın nedenini kontrol altına almaktır. Günde 3 kişiyle görüşüyorsak, 1 kişiyle görüşeceğiz. Hareketi ve teması üçte birine indirmenizi istiyoruz.”

“Toplu ulaşım en büyük risk kaynaklarından”

Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları ve çeşitli kent alanlarında kurallara uyulmasının kolaylaştırılması için çalışma yapılmasını istediklerini söyleyen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplu taşımaya ek seferler konması, iş saatlerinin yine sosyal hareketlilik kaynaklı teması azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır. Kurumlardan uzaktan erişimde evde çalışma kolaylığı sağlanması ayrıca istenmiştir. Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım en büyük risk kaynaklarındandır. Yolculuk, dolayısıyla risk süresi uzundur.

“Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse artış 1’ken 2, 2’yken 4 şeklinde olmayacak. 1’ken 3, 3’ken 9 şeklinde olacak çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor. Çözüm artışın nedenini kontrol altına almaktır.

“İşverenlere sesleniyorum, esnek mesai sistemine geçiş için elinizden geleni yapın. Şartlarınız uygunsa vardiyalı çalışmayı tercih edin. Çalışanlarınızın sağlığını ve iş kaybını önlemek için doğru olan budur.”

“İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66”

Şu an İstanbul’da servis, yatak doluluk oranının yüzde 55, yoğun bakım doluluk oranının ise yüzde 66 olduğu bilgisini veren Koca, şunları söyledi:

“Bu erişkin yoğun bakım yatakları için söylediğim. Ventilatörlerde doluluk oranı yüzde 33. 3 bin yoğun bakım yatağının boş olduğunu söyleyebilirim.

“Özel sektör özellikle bundan sonraki süreçte, Covid’li hastaya ayrı bir birimde bakmak şeklinde yatak kapasitelerinin yüzde 25’ini ayırma şeklinde bir yaklaşımı oldu. Bu vaka sayısının 2 veya 3 katına çıkma durumunda farklı tablolar karşımıza çıkabilir.”

Gece 12’den sonra müzikli ortamların yasaklandığını hatırlatan Koca, “Bunun daha erken saatlere çekilmesiyle ilgili Bilim Kurulu’nun bir önerisi oldu. İçişleri Bakanlığı’mız bu öneri doğrultusunda bir duyuru yapmış olur” dedi.

“İstanbul’daki vaka artışı yüzde 62”

İstanbul’da günlük 60 binin üzerinde test yapıldığını aktaran Bakan Koca, test sonuçlarının daha hızlı alınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Koca, test yaptıran kişilerin ilk 4 saat sonrasındaki 20 saat boyunca HES kodu yardımıyla kısıtlamaya tabi olacağını açıkladı.

Son bir haftada İstanbul’daki vaka artışının yüzde 62 olduğunu kaydeden Bakan Koca, İstanbul ilçelerindeki vaka artış oranını da açıkladı.

  • Büyükçekmece’de yüzde 123, Sarıyer’de yüzde 120, Bakırköy’de yüzde 104, Bayrampaşa’da yüzde 99, Şişli’de yüzde 98 vaka artışı yaşandı.

Aşı çalışmalarıyla ilgili de konulan Bakan Koca, “Gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir. Bizim aşımız da muhtemelen nisan ayı itibarıyla devreye girer diye tahmin ediyoruz, her şey normal giderse.”


Almanya’dan Türkiye geneline seyahat uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Covid-19 nedeniyle riskli ülkeler arasında görülen Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısında güncelleme yaptı.

Buna göre seyahat uyarısından muaf tutulan Aydın, İzmir, Muğla ve Antalya da 9 Kasım’dan itibaren seyahat uyarısı kapsamında yer alacak.

DW Türkçe’nin haberine göre yaz turizm sezonunda Türkiye’nin seyahat uyarısı yapılan ülkeler listesinden çıkarılması için Ankara ile Berlin arasında yoğun görüşme trafiği yaşanmıştı.

Ankara’nın salgınla mücadelede kapsamlı bir turizm ve hijyen konsepti sunmasının ardından Berlin, turizmin yoğun olduğu Aydın, İzmir, Muğla ve Antalya illerini seyahat uyarısının dışında bırakmıştı.


İran’da son 24 saatte 415 kişi hayatını kaybetti

İran’da Corona virüsü salgını nedeniyle son 24 saatte 415 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, yaptığı açıklamada, toplam can kaybının 33 bin 714’e yükseldiğini bildirdi.

Lari, 6 bin 824 yeni vaka tespit edildiğini de kaydetti. Bu artışla birlikte toplam vaka sayısı da 558 bin 648’e çıktı.

Virüse yakalanan hastalardan 5 bin 12’sinin durumunun ağır olduğunu söyleyen Lari, şu ana kadar iyileşenlerin sayısının da 467 bin 917’ye ulaştığını ifade etti.


HES risk haritası: Eskişehir ‘kızardı’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul, İzmir, Antep, Maraş, Denizli, Adıyaman ve Aydın’la birlikte Eskişehir’de vaka artışı yaşandığını duyurmuştu.

Koca’nın Corona virüsü vakalarının artış gösterdiği iller arasında gösterdiği Eskişehir’de Mart ayından bu yana 200 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

DHA’da yer alan habere göre kentte, 5 bin 200 pozitif vaka evlerinde tedavi görüyor.

Eskişehir’de Covid-19 tedavisi sağlayan hastanelerin pandemi servislerinde ise yaklaşık 550 kişinin tedavisi sürüyor.

Habere göre, Eskişehir’deki vakalardaki artış Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulamasına da yansımış durumda.

Eskişehir’in risk haritası son 15 günde kentin neredeyse tamamında ‘yüksek risk’ anlamına gelen kırmızı renge boyandı.


‘Corona’ya yakalanan okul müdürü yaşamını yitirdi

Denizli’nin Çameli ilçesinde Kirazlıyayla Ortaokulu Müdürü Mustafa Ergenay, Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.

33 yaşındaki Ergenay, Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından Denizli Devlet Hastanesi’nde tedavi altındaydı.

Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Ergenay’ın Serinhisar Yatağan Mahallesi’nde defnedileceği belirtildi.

Okul Müdürü Ergenay, salgının ilk günlerinde evde siperlik yaparak sağlık çalışanlarına ücretsiz dağıtmıştı.



“İstanbul’da çok acil kademeli mesaiye geçilmeli”

Fotoğraf: İstanbul / DHA

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul’da Corona virüsü vakalarındaki artışın önüne geçebilmek için çok acil kademeli mesaiye geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kentte toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğa dikkat çeken Ceyhan, Amerika ve Avrupa ülkelerinde yapılan çalışmalarda virüsün bulaş ortamlarının ilk başında aile içi, ikinci sırada iş yerleri, üçüncü sırada ise toplu taşıma araçlarının geldiğini belirtti.

Ancak bunun Türkiye için geçerli olmasının mümkün olmadığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, “Çünkü Türkiye’de toplu taşıma araçları bu ülkelerden daha kalabalık. Özellikle İstanbul’da yollar çok uzun sürüyor. Toplu taşıma aracı ne kadar kalabalıksa, o insanların içinde ne kadar çok tedbirlere uymayan, maskesini düzgün takmayan varsa ve temas süresi ne kadar uzunsa risk o kadar artıyor. Bunların hepsini bir araya koyduğunuzda özellikle İstanbul ve diğer büyük illerde aynı etkenler söz konusu maalesef” dedi.

DHA’ya konuşan Ceyhan, bu konu hakkında yapılması gerekenlere ilişkin ise şöyle konuştu:

“İstanbul’u düşünün, trafiğe koyduğunuz ekstra her araç, trafikte ekstra sıkışıklığa yol açacaktır. Bu da insanların 1 saatte gideceği yere 1,5-2 saatte gideceği anlamına gelir. Bu, temas süresini uzattığı için riski artırır. Bunun yerine etkinliği gösterilmiş tek çözüm mesailerin kademelendirilmesi ve esnek mesai. Bunu parça parça yaparsanız, yani kamuda yapıp özel sektörde uygulamazsanız ya da tersini yaparsanız bunun etkinliği az oluyor. Ama İstanbul öyle bir duruma gelmiş ki çok acil, hiç beklemeden bu kademeli mesaiye geçilmesi lazım.”

Prof. Dr. Ceyhan, “Esnek çalışmaya, online çalışmaya adapte olmalıyız. ‘Öyle olunca da şöyle işler aksıyor’ diye bahane geliştirmemeliyiz. Bu bir zorunluluk. Toplu taşımada insanları yan yana sıkıştırarak bir araya getirmenin bulaş riskini artıracağı kesin. Türkiye’de toplu taşıma araçları bence iş yerlerinden daha büyük risk taşıyor” diye ekledi.


İHD: Elazığ Cezaevi’nde 12 tutuklu ‘Corona’ya yakalandı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Hapishane Komisyonu, Elazığ Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde gerçekleştirdiği incelemelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Elazığ Kampüs Hapishanesinde Covid-19 salgın hastalık tehdidine karşı koruyucu önlemlerin yeterince alınmadığı, işkence ve kötü muamele iddialarının devam ettiği tespit edilmiştir” denildi.

Ayrıca 12 mahpusun Corona virüsüne yakalandığı aktarıldı.


Toplum Bilimleri Kurulu’ndan ‘bir üye istifa etti’

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Prof. Dr. Bülent Çaplı’nın Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Toplum Bilimleri Kurulu’ndan istifa ettiğini yazdı.

Prof. Dr. Çaplı’yı arayarak ayrılma nedenini soran Sarıkaya, “Muharrem sen benim arkadaşımsın, dostane olarak dahi olsa başkalarına söylemediğim gibi sana da nedeni konusunda tek kelime edeceğim, ‘Gördüğüm lüzum üzerine ayrıldım’. Söyleyeceğim bu kadar… Ayrılmam da yeni değil 3 hafta oldu; bu konuda tek kelime etmem…” yanıtını aldığını ifade etti.

Salgının ardından kurulan Toplum Bilimleri Kurulu, sosyoloji, iletişim, psikoloji, din sosyolojisi, istatistik, tıp tarihi, iktisat sosyolojisi gibi alanlarda çalışan Prof. Dr. Erol Göka, Prof. Dr. Kemal Ataman, Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Prof. Dr. Veysel Bozkurt, Prof. Dr. Teyfik Demir ve Prof. Dr. Bülent Çaplı’dan oluşuyordu.

Corona virüsü salgını için ilk kurulan Bilim Kurulu daha çok tıp hekimlerinden oluşunca, sosyolojik sorunlar için de bünyesinde yeni bir Bilim Kurulu oluşturulmuş, adına da Toplum Bilimleri Kurulu denilmişti.


Bilim Kurulu toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak.

Saat 17.00’de başlaması planlanan Bilim Kurulu toplantısı sonrası, Bakan Koca’nın 19.00 sıralarında basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Vaka sayılarının hızla artığı, ağır hasta sayılarının yükselişini sürdürdüğü Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı, salgın sürecinde hiçbir sağlık personelinin istifa talebinin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da toplantı öncesi yaptığı açıklamada, il bazında yeni önlemlerin de masaya yatırılabileceğini söylemişti.

Prof. Dr. Kara, “Dikkat edecek olursak Avrupa’daki ülkelerde ciddi bir vaka artışı var. Böyle olunca biz ne yapabiliriz, onlar değerlendirilecek. Onlardan aldığımız örneklere göre Türkiye’de neler yapabiliriz, hep beraber konuşacağız. Yeni önlemler de olabilir, rakamlara göre, gidişata göre konuşulacaktır” ifadelerini kullanmıştı.


Dünya çapında aktif vaka sayısı 11 milyona yaklaşıyor

Fotoğraf: Fransa / Reuters

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 44,359,075
  • Can kayıpları: 1,173,838
  • İyileşenler: 32,512,028
  • Aktif vakalar: 10,673,209

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (9,039,170)
  • Hindistan (7,990,322)
  • Brezilya (5,440,903)
  • Rusya (1,563,976)
  • Fransa (1,198,695)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (232,101)
  • Brezilya (157,981)
  • Hindistan (120,054)
  • Meksika (89,814)
  • Britanya (45,365)



Önceki Haber
Manş Denizi'nde mülteci teknesi battı: Aynı aileden dört Kürt hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Kino 2020: Almanya filmleri çevrimiçi olarak Türkiye'de