Ana SayfaCezaevleriYetkililer duvarlar kadar sağır: Bu yıl 20 hasta tutuklu can verdi

Yetkililer duvarlar kadar sağır: Bu yıl 20 hasta tutuklu can verdi

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları Derneği verilerine göre içinde bulunduğumuz yıl içerisinde cezaevlerinde 20 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. “Yetkililer duvarlar kadar sağır” eleştirisinde bulunan hak savunucuları, hasta tutukluların bir an önce tahliye edilmeleri çağrısı yapıyor.

Cezaevlerindeki hasta tutukluların sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor.

Corona virüsü salgınıyla birlikte yaşamları daha da risk altına giren hasta tutukluların birçoğu Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmiyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta tutuklu bulunuyor.

Verilere göre geçtiğimiz yıl toplam 50 hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 9 ayında ise 20’si hasta tutuklu olmak üzere, toplam 38 tutuklu hayatını kaybetti.

Hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde son bir hafta içerisinde 75 yaşındaki emekli öğretmen Takiyettin Özkahraman ve Kürtçe mevlit okuduğu için tutuklanan 76 yaşındaki Ali Boçnak yaşamını yitirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen, cezaevlerinde yaşı ilerleyen çok sayıda hasta tutuklunun olduğuna dikkat çekiyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Eylem Akdağ’a konuşan Çevirmen, hasta tutukluların tedavi süreçlerinin aksamasıyla geri dönülemez sonuçlara gidildiğini dile getirerek, özellikle salgın sürecinde kendilerine yapılan başvuruların arttığını aktarıyor.

Türkiye’nin tüm çağrılara rağmen hasta tutuklulara ilişkin bir adım atmadığını belirten Çevirmen, salgın sürecinde çıkarılan İnfaz Yasası’yla eşitlik ilkesinin çiğnendiğini, hasta tutuklular arasında ayrım gözetildiğini ve politik tutukluların ölüme terk edildiğini söylüyor.

Çevirmen, tüm hasta tutukluların ‘amasız’ ve ‘fakatsız’ serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle sesleniyor:

Cezaevlerinin durumu içler acısı. Yetkililer duvarlar kadar sağır olan bir durumda tutuyorlar kendilerini. Söylediğimiz her şey duvara çarpıp tekrar bize dönüyor. Kamuoyunun güçlü bir ses çıkarması gerekir. Hasta tutukluların sorunu hepimizin sorunu. Hasta tutukluların sesine ses verilsin.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Dr. Selma Güngör de özellikle kronik hastalığı olan, yaşı ilerlemiş tutukluların infazının ertelenmesi gerektiği söylüyor.

Güngör, hastanelerdeki heyet raporlarının ATK tarafından onaylanmasının hasta tutukluların sağlığına kavuşması açısından kritik derecede önemli olduğunu da vurguluyor.

TTB üyesi Güngör, aynı raporların tekrardan farklı heyetler tarafından gözden geçirilmesinin de süreci uzattığını ve hastaları riske attığını söylüyor. Bu riski bertaraf edecek yolların geliştirilmesi çağrısında bulunan Güngör, hasta tutukluların bir an önce tahliye edilmeleri ve evde tedavi edilmesi çağrısı yapıyor.




Önceki Haber
Ekonomist Hanke: TL'deki değer kaybı sürecek
Sonraki Haber
HDP’den dayanışma mesajı: Halk TV emekçilerinin yanındayız