Ana SayfaDünyaİsveç’ten LGBTİ aktivisti Kürt mülteciye ‘sınır dışı’ kararı

İsveç’ten LGBTİ aktivisti Kürt mülteciye ‘sınır dışı’ kararı

HABER MERKEZİ – İsveç, LGBTİ aktivisti Kürt mülteci Ferhat İnam’ın “sınır dışı edilmesine” karar verdi. 2017 yılından beri İsveç’te yaşayan İnam, bu kararın açıkça uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtiyor.


Haber: Çağdaş Kaplan


İsveç Göçmen Yüksek Mahkemesi, 3 yıl önce ülkeden siyasi sığınma talep eden LGBTİ aktivisti Kürt mülteci Ferhat İnam’ın sığınma başvurusunu reddederek, İnam’ın “iki hafta içerisinde ülkeyi terk etmesi” kararı verdi.

Türkiye’de HDP Gençlik Meclisi Sözcülüğü görevi yürüten, aynı zamanda Çukurova HDP Gençlik Meclisi ve Çukurova HDP LGBTİ Meclisi kurucularından olan İnam, bu faaliyetleri gerekçe gösterilerek hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiaları ile açılan davalar nedeniyle 3 yıl önce İsveç’e geçti.

Burada siyasi sığınma talebinde bulunan İnam, 3 yıllık sürecin ardından yüksek mahkemenin verdiği bu kararla sınır dışı edilme riski ile karşı karşıya.

İsveç’in Göteborg kentinde yaşayan İnam’ın siyasi sığınma talebi ilk olarak 2019 Nisan ayında reddedildi.

İsveç Göçmenlik Bürosu, ret kararında Türkiye’deki yargı kararlarını esas alarak İnam’ın HDP faaliyetlerinden dolayı değil “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığını belirtti.

Bir üst merciye taşıyarak karara itiraz eden İnam’ın bu itirazı da aynı gerekçelerle 23 Ekim’de reddedildi.

Ferhat İnam’ın son çıkan bu karara da itiraz hakkı bulunuyor. Fakat siyasi sığınma talebi iki kez reddedilen İnam’ın yapacağı son itirazın mahkeme tarafından incelenmeme ihtimali de bulunuyor.

Karar uluslararası sözleşmelere aykırı

Avukatı Abdullah Deveci ile birlikte “sınır dışı” kararına itiraza hazırlanan İnam, İsveç’in Türkiye yargısını esas alarak verdiği bu kararın açıkça uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti.

İsveç’in böylesi kararlarla siyasi sığınmacıları “terörize” etmeye çalıştığını kaydeden İnam, kararı şöyle değerlendirdi:

Türkiye’de yürüttüğüm legal demokratik faaliyetlerim mahkemeler tarafından ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ olarak görülüyor. İsveç de maalesef Türkiye yargısını esas alıyor. Yani ‘Türkiye seni örgüt üyeliği ile yargılıyorsa bizim için de örgüt üyesisin’ diyorlar. HDP’nin belediye başkanları ve eski eş genel başkanları da demokratik siyasi faaliyetleri gerekçe gösterilerek ‘örgüt üyeliği’ ile yargılanıyor ama İsveç bu çarpık ve hukuksuz yargılamaları görmek istemiyor.

Siyasi mültecilerin devletler tarafından gösterildiği gibi ‘tehdit unsuru’ olmadığını vurgulayan İnam, bu anti demokratik ve hukuksuz karara karşı da mücadele edeceğini belirtti.

İlk değil

İsveç Göçmenlik Bürosu son yıllarda İnam hakkında verdiği karar gibi, birçok siyasi mülteci hakkında da benzer sınır dışı kararları verdi.

İsveç Göçmen Yüksek Mahkemesi, 23 yaşında Kürt siyasi mülteci Resul Özdemir hakkında sınır dışı kararı vermiş, Özdemir Nisan ayında Türkiye’ye teslim edilmişti.

Türkiye’de, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Özdemir 2018 yılında tedavi olmak için ailesinin bulunduğu İsveç’e gelmiş, kesinleşmiş cezası da dahil olmak üzere, yaşadığı süreçle ilgili tüm delilleri sunmasına rağmen iltica başvurusu reddedilmişti.

Kamuoyunun tüm demokratik çağrılarına ve avukatlarının tüm hukuki girişimlerine rağmen Özdemir, ailesi ve avukatlarına haber verilmeden özel bir uçakla Türkiye’ye götürülmüştü.




Önceki Haber
İdlib'e hava saldırısı: Türkiye destekli güçler vuruldu, çok sayıda ölü var
Sonraki Haber
Avrupa’ya ‘faşistsiniz’ diyen Erdoğan Fransız mallarını boykota çağırdı